DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Stepway zawieszenie
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 2011-04-19, 06:32   Stepway zawieszenie

Witam wszystkich forumowiczów.
Rozważam zakup Stepwaya, ale mam pewną wątpliwość co do zawieszenia. Przeszukałem już forum, mam względne pojęcie o plusach i minusach tego bolidu, ale co do zawieszenia przeczytałem różne opinie.
Czy ktoś ma porównanie i może mi napisać czy zawieszenie w Stepwayu jest twardsze (czy znaczenie twardsze? jak japońce?) czy bardziej miękkie niż w standardzie Sandero.
Testowałem tylko BlackLine'a (Stepwaya do testów brak) i takie kofortowe zawieszenie odpowiada mi i nie chciałbym po zakupie wytrząsnąć wszystkich plomb z zębów na naszych drogach.
Z góry dzięki.

laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-04-19, 07:26   

Witaj!

Wątpię, żeby w ślepym teście dało się odróżnić zawieszenie Stepwaya od zwykłego Sandero po twardości - są niemal takie same.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-04-19, 07:29, w całości zmieniany 1 raz  

zyga03 

Marka: Dacia 2x
Model: DUSTER 1.3 Tce 4x4 150 kM
Silnik: Stepway 1,5 DCi
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2011-04-19, 08:27   Re: Stepway zawieszenie

w oczekiwaniu na Dustera zrobiłem Stepwayem już przeszło 50tys km w najróżniejszych warunkach i mogę Ci powiedzieć , ze w stosunku do " normalnego " Sandero różnica w zawieszeniu to przede wszystkim długość skoku wahacza i amortyzatora. Wyczujesz to od razu na nierównościach i dołach . Stepway jest bardziej komfortowy ale jest to kosztem trochę większego przechylania się na zakrętach.
Byłem na testach w Rumuni i oni testowali zawieszenia pokonując przeszkody podobne do "leżących policjantów" z różnymi prędkościami. Stepway był zdecydowanie lepszy. Nie znaczy , że jest terenowy ale ma jednak trochę wzmocnione zawieszenie w stosunku do Sandero.
Ze względu na niskoprofilowe opony i tak musisz uważać na krawężniki mimo , ze felgi są ze znakomitego aluminium. Super twardy materiał.
Ogólnie polecam samochodzik.

zyga03 

Marka: Dacia 2x
Model: DUSTER 1.3 Tce 4x4 150 kM
Silnik: Stepway 1,5 DCi
Rocznik: 2019
Wysłany: 2011-04-19, 09:21   

lisek napisał/a:
Pany, to może ktoś kto się ZNA uściśli fakty bo w salonie mówili mi że zawieszenie jest identczne jak w zwykłym sandero, Po prostu są dane dłuższe springi, nie ma nic wzmocnionego. Odczuwalna wieksza twarrdosc moze wynikac z nizszego profilu opony w stepwayu.

lepiej nie korzystaj z tego serwiso-salonu jesli Ci takie rzeczy opowiadają

lisek 

Model: Sandero
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Wysłany: 2011-04-19, 09:22   

zyga03, Czyli w stepwayu są mocniejsze wahacze czy inne elementy zawieszenia? Ewentualnie napisz jakie sa roznice w zawieszeniach chetnie sie dowiem co bede mial wiecej w zawieszeniu skoro na salonie nie mozna polegac.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2011-04-19, 18:29   

Gdzies na forum sa zdjecia elementow rozniacych stepway od klasycznej wersji. Pamiatam jakies mocowanie wahacza bylo wyzsze, stad wiekszy przeswit.

Seal 

Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-04-19, 19:37   

mekintosz napisał/a:
Gdzies na forum sa zdjecia elementow rozniacych stepway od klasycznej wersji. Pamiatam jakies mocowanie wahacza bylo wyzsze, stad wiekszy przeswit.

Proponuje koledze Grzesiek tu zajrzeć: http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#40907

lisek 

Model: Sandero
Silnik: 1.6
Wysłany: 2011-04-19, 20:43   

Dzieki za linka, z niego wynika ze zawieszenie nie jest wzmocnione. To juz wszystko wiem, Ogolnie posty z tego linka warto by przykleic zeby bylo latwo znalesc roznice miedzy snadero a stepway.

Odpowiedz do tematu