Witam dzisiaj wracając z roboty zapiła mi się kontrolka silnika
Pod domem odłączyłem klemy na jakieś 15 min i nic to nie dało
Teraz moje pytanie co możne być przyczyna??
A może ktoś z klubu z Poznania lub okolic ma kabelek i program żeby sprawdzić jakie to błędy i w razie co je skasować
Dziękuje z góry za pomoc
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-05-05, 18:13, w całości zmieniany 1 raz
widzę że masz LPG
więc
masz coś z katalizatorem(możliwe że już jego nie masz a masz jakieś zamiennik, czujniki Lambda, cewki) jeśli tylko to świeci a nic się nie dzieje to nie ma czym się zbytnio martwić. często ta kontrolka się świeci jak masz właśnie LPG, mi się świeci już 3 lata nie ma sensu jej kasować bo i tak wraca - szkoda pieniędzy i czasu
taka?
jeśli tak to to jest kontrolka oczyszczania spalin
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2011-06-02, 21:29, w całości zmieniany 2 razy
Witm
Przy LPG to częste zjawisko, jeśli się tylko świeci i nic się nie dzieje tez bym zostawił. Tak jak wspomniał kolega Maciek. Natomiast nie sądzę żeby zawory miały coś z tym wspólnego no chyba ze masz przebieg 150tyś i są wypalone.
_________________ Tiry na tory, tirówki na perony.
Witm
Przy LPG to częste zjawisko, jeśli się tylko świeci i nic się nie dzieje tez bym zostawił. Tak jak wspomniał kolega Maciek. Natomiast nie sądzę żeby zawory miały coś z tym wspólnego no chyba ze masz przebieg 150tyś i są wypalone.
O nie ja się nie zgodzę - częste zjawisko to to jest w dieslach które już mają przewiercony FAP (chociaż też nie wiem dlaczego nikt nie kupuje emulatora drugiej lambdy, żeby rozpoznawać inne problemy). Po to jest kontrolka, żeby wiedzieć że coś się dzieje. Ja stawiam na sondę lambda, albo zawory - mimo wszystko świecąca się kontrolka to m.in. większe spalanie (niewłaściwa mieszanka). Podejdź do kogoś kto ma jakikolwiek interfejs OBDII (połowa forumowiczów, ja mam dwa ;p) i niech odczyta błędy. Będziesz miał dość rzetelną informację co leży na sercu Twojej Logan :)
Cytat:
, mi się świeci już 3 lata nie ma sensu jej kasować bo i tak wraca - szkoda pieniędzy i czasu
interfejs za 30-40zł to aż taki duży wydatek :p. A tak serio to nie chodzi o "skasowanie", a zlokalizowanie przyczyny - po co kasować niewyeliminowany błąd? po kilku km przecież samochód znowu go zdiagnozuje...
U mnie 50kkm, 40kkm na gazie i nawet nie mryga (tak działa, bo był wypięty silniczek krokowy i świeciła, a później wtyczka silnika była wypięta przez co znowu świeciła).
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-06-03, 12:37, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-06-03, 16:22
U mnie w Seicento na gazie też cały czas paliła się kontrolka wtrysku (powinna gasnąć po uruchomieniu silnika). Teraz już się nie pali - spaliła się. I tak minęło 9 lat bez problemów.
Ja przypominam, że u mnie drgania na rolkach / napinaczach paska akcesoriów powodowały zakłócenia na elektronice i świecenie tego dziadostwa tylko wtedy nie miałem jeszcze LPG.
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-06-03, 17:16, w całości zmieniany 1 raz
U mnie w Seicento na gazie też cały czas paliła się kontrolka wtrysku (powinna gasnąć po uruchomieniu silnika). Teraz już się nie pali - spaliła się. I tak minęło 9 lat bez problemów.
Pewnie instalacja na mieszaczu i zła mieszanka - w tym celu wymyślili emulatory sondy lambda (z dwojga złego lepiej w tę stronę, bo przynajmniej wiadomo że jak się zaświeci to coś innego się dzieje). Ja u siebie w Sandy nie dopuszczam się przejechania więcej niż 100km z zapaloną kontrolką (bo to zwykłe lenistwo jak ma się interfejsy ;p), równie dobrze można jeździć bez powietrza w kołach, myślę że jeśli to np niewłaściwa mieszanka, przy instalacji sekwencyjnej, i samochód zgaśnie na zakręcie, to brak wspomagania w tym momencie jest równie niebezpieczny.
Ostatnio zmieniony przez czaju 2011-06-03, 17:59, w całości zmieniany 2 razy
Marka: FSO / TOYOTA
Model: Caro i Corolla
Silnik: 1.6GLE i 1.4VVTi
Rocznik: 1992 i 2001
Wysłany: 2011-06-03, 19:36
heh i kup tu używane autko, check engine się świeci ale to nieważne skoro auto jeździ... może to faktycznie jakiś dupelek, a może to jakiś czujnik np temperatury silnika, czujnik może kosztować parenaście złotych ale nie warto tego sprawdzić, no może dopiero wtedy jak przez taki drobiazg nie zauważymy że się silnik zagotował - a wtedy koszty będą "nieco" większe
Może jestem dziwny ale ja bym to sprawdził, nie wiem jak jest w Renówkowych silnikach ale w Toyotach można sobie "wybłyskać" błąd kontrolką. Poszukaj. Skoro wcześniej nie śweciło to coś musiało się stać skoro się zaświeciło.
Marka: Opel
Model: Astra
Silnik: 1.6 CDTI
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 325 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-06-04, 07:48 Re: Kontrolka silnika sie zapaliła!!Prosze o POMOC
poznaniak1979 napisał/a:
A może ktoś z klubu z Poznania lub okolic ma kabelek i program żeby sprawdzić jakie to błędy i w razie co je skasować
Dziękuje z góry za pomoc
Witam,
Ja mam kabel do odczytu błędów
Możemy się umówić gdzieś w poznaniu i sprawdzić o co chodzi
Wysłany: 2011-06-04, 21:23 Re: Kontrolka silnika sie zapaliła!!Prosze o POMOC
Marcin napisał/a:
poznaniak1979 napisał/a:
Dziękuje z góry za pomoc
Witam,
Jeżeli dla Ciebie nie będzie problemu to z miła checią bym się umówił na sprawdzenie o co chodzi
Tylko kiedy Tobie pasuje.Ja następny tydzień mam na 14 ale dostosuję sie jakby co do Ciebie
Marka: Opel
Model: Astra
Silnik: 1.6 CDTI
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 325 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-06-04, 22:55 Re: Kontrolka silnika sie zapaliła!!Prosze o POMOC
poznaniak1979 napisał/a:
Marcin napisał/a:
poznaniak1979 napisał/a:
Dziękuje z góry za pomoc
Witam,
Jeżeli dla Ciebie nie będzie problemu to z miła checią bym się umówił na sprawdzenie o co chodzi
Tylko kiedy Tobie pasuje.Ja następny tydzień mam na 14 ale dostosuję sie jakby co do Ciebie
Wysłany: 2016-02-09, 18:29 lampka kontrolna układu oczyszczania spalin
Zapaliła się lampka kontrolna układu oczyszczania spalin. Udałem sie do warsztatu, podłączono Dacię pod komputer, brak błedów, podłączono próbnie nową sondę lambda 2 , kontrolka nie zgasła . Co dalej ewentualnie można zrobić?
Trochę denerwuje jak się świeci w czasie jazdy.
Proszę o radę
Ostatnio zmieniony przez Waldi 2016-02-09, 18:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2016-02-09, 19:50 Kontrolka silnika się zapaliła!!Proszę o pomoc
Dzięki za info. Z kostką było wszystko ok, przewody dobrze połączone.
Sporo naczytałem się na forum na ten temat.
Działanie zaworu elektromagnetycznego nie było sprawdzane.
Spisałem sobie wszystkie wady związane z tym tematem.
Jeśli siĘ wyjaśni co to było postaram się zamieścić stosowną informację.
Zmień warsztat. Jak zapaliła się kontrolka to został zarejestrowany błąd. Nie ma innej możliwości. Najwidoczniej mają sprzęt który nie obsługuje. A jeszcze jak piszesz że ciągle się pali to błąd jest aktywny.
Wysłany: 2016-02-13, 19:31 Kontrolka silnika się zapaliła!! Proszę o pomoc
Obiecałem ,że odpiszę , kiedy usterka będzie naprawiona.
Po tygodniu jeżdżenia z ciągle palącą sie kontrolką układu oczyszczania spalin,po umówieniu się w kolejnym warsztacie nastąpił przełom.
Kontrolka wyłączyła się sama w czasie jazdy i problem zniknął.
Nadmieniam,że silnik nie wykazywał w czasie jazdy żadnych niepokojących oibjawów
A na formu spotkałem się z wieloma podpowiedziami za które oczywiście dziękuję .
Były to
-nawala przekanik wtryskiwaczy
-powodem był uszkodzony przewód wysokiego napięcia
-mogła być uszkodzona sonda lambda
-zawory do regulacji
-nieszczelny wydech przed sondą lambda
-przedmuch na kolektorze odprowadzającym spaliny
Kiedy wszystkie możliwe problemy przedstawiłem szefowi warsztatu , ten odpowiedział niemozliwe. Wychodzi na to ,że miał rację.A przyczyną mógł być zły humor mojej 11-letniej loganki
Pozdrawiam sympatyków forum ze Szczecina
Ostatnio zmieniony przez Waldi 2016-02-13, 19:32, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-04-29, 20:50 Kontrolka silnika sandero stepway 2012 dCi
Witam
Dziś zauważyłem pomarańczową diodę (zdjęcie) która świeci po przekręceniu kluczyka, a gaśnie po zapaleniu silnika.
Nie pamiętam czy tak było wcześniej, tym autem jeździ teraz moja żona.
Czy jest to awaria, czy np. zapchał się jakiś filtr ?
Auto jeździ jak wcześniej dobrze, bez żadnych oznak awarii
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam i dziękuje
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-05-05, 18:13, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-04-29, 20:57
http://www.auto-swiat.pl/...ck-engine/c24tq
byłoby się czym martwić, gdyby się po uruchomieniu silnika zapalała a nie odwrotnie - zawsze tak jest tylko pewnie dopiero teraz zwróciłeś na nią uwagę, w benzynowym silniku jest identycznie
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-04-29, 20:58, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum