Marka: Renault
Model: Megane III Grandtour
Silnik: 1.6 16V 110 KM
Rocznik: 2012
Wysłany: 2011-07-14, 09:39 Ukłony z Wielkopolski
Witam na Forum. Zarejestrowałem się dopiero teraz, chociaż "podglądam" Forum co najmniej od roku Wprawdzie kupno Dacii dopiero rozważam - samochód planuję zmienić w przyszłym roku, więc mam duuuużo czasu na rozważania - ale ponieważ zakup auta tej marki jest prawdopodobny, to mam nadzieję, że dowiem się tu wielu ciekawych rzeczy. Jeśli kupiłbym Dacię, to byłaby to MCV laureate, ale rozważam wybór pomiędzy benzynowym 1.6 16V a "mocniejszym" dieslem. Mam nadzieję, że jak poczytam Forum, to ułatwi mi to wybór :) jeżdżę rocznie ok. 30 - 35 tys. km., głównie "w trasie"; planuję trzymać samochód do przebiegu ok. 300 tys. km. Teraz "ujeżdżam" Megankę 1.4 16V (IMO b. udany silnik, szkoda że nie oferowany w Dacii) która wbrew stereotypom o "Francuzach", uparcie nie chce zacząć się sypać (odpukać ), mimo że przekroczyłem już owo 300 tysięcy km jakiś czas temu. Stąd moje zainteresowanie samochodem z "rodziny" Renault. Póki co będę zapewne bardziej czytać i szukać, niż pisać, ale nadrobię to, jeśli w końcu zdecyduję się na zakup.
No dobra, na początek chyba wystarczy kłaniam się nisko i pozdrawiam z południowej Wielkopolski!
Witam.
To prawda silniki Renault nie są złe o czym świadczą wyniki Formuły 1. Team Red Bull używa tych silników i wygrywa. Technologia z F1 jest przenoszona do konstrukcji konsumenckich i sprawia, że auta są coraz lepsze.
Odnośnie konglomeratu Francusko-Japońsko-Rumuńskiego można powiedzieć, że auta są wykonane starannie i nie wykazują błędów konstrukcyjnych większych niż pozostali producenci.
Ja używam od miesiąca DD i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony nie tylko wykonaniem elementów ale również walorami technicznymi auta. Wygodne i pojemne, prosta konstrukcja kierowania i obsługi urządzeń, silnik dCi bardzo elastyczny o dobrej kulturze pracy, napęd 4X4 działa wystarczająco dobrze sobie radzi w mniej ekstremalnych warunkach, bardzo dobre prowadzenie po drogach polnych, niezłe na asfalcie, warte swoich pieniędzy czyli same zalety.
Niestety dla wielu użytkowników brak prestiżu marki Dacia i opinie z przeszłości ustawiają tę markę na dole tabel popularności.
To prawda silniki Renault nie są złe o czym świadczą wyniki Formuły 1. Team Red Bull używa tych silników i wygrywa. Technologia z F1 jest przenoszona do konstrukcji konsumenckich i sprawia, że auta są coraz lepsze.
Dość odważne stwierdzenie, szczególnie w przypadku Dacii :D i silników, które pamiętają dość stare Renówki :P
Mamy w rodzinie już dwie Daćki. Sądzę, że szybciej ruda zajmie się blachą, niż pochowa się motor. Mam prosty, "stary", co z pozoru wydaje się wadą, wolnossący 1.6 8V o katalogowej mocy 84KM (Euro5). Miał być diesel, ale zachwalające wręcz opinie, dotyczące tego silnika w połączeniu z LPG, spowodowały że dostałem poważny argument "za".
Jeszcze trochę czasu upłynie zanim podejmę decyzję czy w ogóle zdecyduję się na gaz. Ważna jest jednak świadomość, że taka operacja jest możliwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum