DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Szlachetna Paczka 2011
Autor Wiadomość
benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-11-21, 19:59   Szlachetna Paczka 2011

Na co dzień dyskutujemy o posiadanych brykach, planach zakupowych, preferencjach z wyposażenia itp. Dziś wyjątkowo chciałbym zachęcić do zaangażowania się w coś zupełnie innego - mianowicie tegoroczną edycję Szlachetnej Paczki, projektu krakowskiego stowarzyszenia Wiosna:

www.szlachetnapaczka.pl

Na powyższej stronie znajdziecie szereg informacji,może kojarzycie też SZP z spotów w mediach, plakatów itp.

Dlaczego warto pomagać?
Granica między dobrobytem a ubóstwem jest naprawdę cieńka. W otoczeniu każdego z Was z pewnością znajdują się osoby, którym nie z własnej winy ciężko związać koniec z końcem, żyjące na granicy ubóstwa.

Dlaczego Szlachetna Paczka?
Główną ideą, nie jako myślą przewodnią jest tzw. mądra pomoc. Paczka ma być inspiracją, światełkiem w tunelu, pokazaniem człowiekowi że z biedą można i należy walczyć. Jednocześnie do projektu nie są kwalifikowane tzw. roziny roszczeniowe, dla których bieda jest sposobem na życie, nie podejmujące żadnych działań w kierunku poprawy swojej sytuacji.

Co mogę dodać od siebie? Nie polecałbym takiej formy pomocy, gdybym nie miał do niej 100% przekonania. Jako wolontariusz miałem okazję rozmawiać z różnymi rodzinami, nie wszystkie z nich podejmowały działania w celu polepszenia swej sytuacji - lecz wtedy rodzina ta nie została włączana w projekt SZP.

Pozwolę sobie uprzedzić najczęstsze pytanie... Tak, wiem że stworzenie takiej Paczki to spory wydatek dla przeciętnego Kowalskiego - ale Paczka to gra zespołowa ;) Można i mile widziane jest zaangażowanie znajomych, przyjaciół, rodziny czy innych bliskich i zrobienie wspólnej paczki dla wybranej przez siebie rodziny.

P.S. Pomóżcie wygrać mecz - w bramce zawsze niezawodny Jerzy Dudek ;)

http://www.youtube.com/watch?v=ayWBpxVPUA4

szlachetnapaczka_rectangle_300x250[1].jpg
Plik ściągnięto 1741 raz(y) 49,38 KB

mrówa 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2011-11-22, 14:38   

Właśnie wczoraj oglądałam sobie stronkę i szukałam jakiejś potrzebującej rodziny z mojej okolicy. Gdyby nie tv, nie dowiedziałabym się o istnieniu takiej inicjatywy.

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-12-07, 13:35   

Czas leci, finał Szlachetnej Paczki zbliża się wielkimi krokami. Jeśli ktoś chce i może pomóc zachęcam do zrobienia wspólnej (razem ze znajomymi, rodziną,sąsiadami itp) Paczki dla wybranej rodziny. Już "tylko" 850 rodzin czeka na darczyńców, dla ponad 11 000 rodzin znaleziono już darczyńców.

Natomiast jest możliwość innej, nie do końca materialnej pomocy dla chętnych z Raciborza w woj. śląskim (lub z okolic). W czym rzecz?... Darczyńcy we własnym zakresie dostarczają Paczki do Magazynu, następnie wolontariusze rozwożą ów paczki bezpośrednio do rodzin objętych projektem. Raciborski sztab Szlachetnej Paczki został najzwyczajniej wystawiony do wiatru - firma, która sama zadeklarowała pomoc w rozwożeniu paczek nagle wycofała się ze złożonej obietnicy. W związku z tym jest potrzebna pomoc w postaci kierowców wraz z samochodami do rozwożenia paczek.

Najbardziej pomoc ta jest potrzebna w następujących dniach i godzinach:
piątek - 14:00 - 18:00
sobota - 12:00 - 18:00
niedziela - 10:00 - 13:00

Mowa oczywiście o najbliższych dniach tzn. 9, 10 i 11 grudnia anno domini 2011 8-)

Info w tej sprawie u Lidera Rejonu Racibórz - Anny Wanglorz --> anna.wanglorz@wp.pl

Jeśli ktoś z Kolegów/Koleżanek zechciałby pomóc, wspomnijcie proszę w meilu w jakie dni i godziny możecie wspomóc SZP oraz zostawcie numer telefonu pod którym można się z Wami skontaktować, Ania na pewno się z Wami skontaktuje i uzgodni szczegóły.

Za wszelką pomoc - w imieniu Stiwarzyszenia Wiosna i obdarowanych w potrzebie rodzin Wielki Dzięki ;-)

Odpowiedz do tematu