Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-13, 01:03 Odblaskowe elementy na drzwiach - bezpieczenstwo noca.
Witam
W zwiazku z czestszym poruszaniem sie samochodem wieczorem oraz umieszczaniem na foteliku dziecka postanowilem wyposazyc sandero w elementy odblaskowe w tylnych drzwiach - na wzor oswietlenia w wielu innych samochodach. Nie pamietam czy standardowo takie swiatelka "obrysowe" sa czerwone, czy biale ? Chodzi o to, by ktos jadacy za mna zauwazyl, ze pojazd ma otwarte drzwi. Pomyslalem, by nie bawic sie w elektryke zastosowac tasme przylepiona gdzies do drzwi, od srodka - by byla widoczna podczas ich otwarcie w snopie swiatel kierowcy za mna.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-13, 20:46
Czyli jakiego koloru kupic by bylo zgodnie z przepisami ? Doczytalem, ze czesto sa klosze dwukolorowe, gorna czesc czerwona, zas dolna biala - swiatlo oswietla okolice progow - ułatwiajac wysiadanie.
Moze taki patent - na przyszlosc, przy okazji wygluszania drzwi ...
Białe w takim zastosowaniu musi być kierunkowe i tak zabudowane aby nie było widoczne z tyłu. Czyli żarówka/dioda w jakiejś osłonie i skierowana w dół na progi czy na okolicę, lub w dolnej ściance drzwi w jakimś zagłębieniu i także skierowana w dół. Wtedy będzie OK, bo źródło światła będzie osłonięte i nie widoczne
Uznałem, że naklejenie czegoś odblaskowego na drzwi to bardzo dobry pomysł, ale faktycznie dobrze byłoby wiedzieć coś-niecoś o przepisach regulujących oklejanie samochodu. Na razie znalazłem takie coś:
V. Wnioski opinii:
1. Wymagania co do oznakowania pojazdów określa Prawa o ruchu drogowym i wydane na jego podstawie rozporządzenia Ministra Infrastruktury
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
2. Zarówno Prawo o ruchu drogowym, jak i rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich
niezbędnego wyposażenia nie zawierają zakazu znakowania pojazdów naklejkami bądź napisami odblaskowymi, jeżeli tylko pojazd nie został oznakowany
w sposób przeznaczony wyłącznie dla pojazdu uprzywilejowanego.
3. Pojazd nieuprzywilejowany nie może być oznakowany za pomocą któregokolwiek z elementów przeznaczonych dla pojazdu uprzywilejowanego. I tak
zabronione jest znakowanie pasem wyróżniającym barwy białej, białej odblaskowej, niebieskiej, czerwonej, srebrzystej, jasnozielonej i pomarańczowej.
Ponadto nie wolno na pojazdach umieszczać napisów zastrzeżonych wyłącznie dla pojazdów uprzywilejowanych (Policja, Straż Pożarna itp.).
Ostatnio zmieniony przez Marmach 2012-01-16, 02:18, w całości zmieniany 2 razy
Odbojnik na drzwi, to nie tylko odblask, ale również w przypadku większych dzieci (teściowej i koleżanek żony też), sposób na zabezpieczenie gdy zbyt zamaszyście otwierają "wrota".
_________________ ---
Stepway
Ostatnio zmieniony przez Stepway 2012-01-23, 10:00, w całości zmieniany 1 raz
Uznałem, że naklejenie czegoś odblaskowego na drzwi to bardzo dobry pomysł, ale faktycznie dobrze byłoby wiedzieć coś-niecoś o przepisach regulujących oklejanie samochodu. Na razie znalazłem takie coś:
V. Wnioski opinii:
1. Wymagania co do oznakowania pojazdów określa Prawa o ruchu drogowym i wydane na jego podstawie rozporządzenia Ministra Infrastruktury
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
2. Zarówno Prawo o ruchu drogowym, jak i rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich
niezbędnego wyposażenia nie zawierają zakazu znakowania pojazdów naklejkami bądź napisami odblaskowymi, jeżeli tylko pojazd nie został oznakowany
w sposób przeznaczony wyłącznie dla pojazdu uprzywilejowanego.
3. Pojazd nieuprzywilejowany nie może być oznakowany za pomocą któregokolwiek z elementów przeznaczonych dla pojazdu uprzywilejowanego. I tak
zabronione jest znakowanie pasem wyróżniającym barwy białej, białej odblaskowej, niebieskiej, czerwonej, srebrzystej, jasnozielonej i pomarańczowej.
Ponadto nie wolno na pojazdach umieszczać napisów zastrzeżonych wyłącznie dla pojazdów uprzywilejowanych (Policja, Straż Pożarna itp.).
Cytat:
(...)zabronione jest znakowanie pasem wyróżniającym barwy białej(...)
EDIT
Cytat:
(..._nie wolno na pojazdach umieszczać napisów zastrzeżonych wyłącznie dla pojazdów uprzywilejowanych (Policja, Straż Pożarna itp.).
No to możne zamieścić napis POLICE jako formę reklamy uroczego miasta ?
_________________ ---
Stepway
Ostatnio zmieniony przez Stepway 2012-01-23, 13:23, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-14, 16:56
Nakleiłem. Szału nie było, bo taśma okazała się cienka, ale mało rozciągliwa, przez co nie da się ładnie okleić wypukłości. Naklejałem po dwa odcinki na drzwi - jeden "patrzący" z tylnej krawędzi drzwi i jeden "patrzący z wewnętrznej strony drzwi. Ma to o tyle sens, że taśma słabo odbija światło pod kątem - w ten sposób coś się błyszczy i przy ledwo uchylonych drzwiach, i przy w pełni otwartych.
Zdjęcia tragicznej jakości, robione tefalonem z wbudowaną lampą. Widać na nich niewiele, ale uznałem, że to w sumie nieźle symuluje warunki, w jakich taśma może przydać się najbardziej. :)
Przednie drzwi uchylone na ten pierwszy "ząbek". Widać zarówno taśmę na krawędzi tylnej, jak i wewnętrznej:
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-04-14, 20:47
Grube są te odblaski? Chodzi mi głównie o to czy przy dłuższym użytkowaniu zwłaszcza w mieście (częste otwieranie i zamykanie drzwi) nie będą obcierać o słupek?
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-14, 20:50
benny86 napisał/a:
Grube są te odblaski? Chodzi mi głównie o to czy przy dłuższym użytkowaniu zwłaszcza w mieście (częste otwieranie i zamykanie drzwi) nie będą obcierać o słupek?
To jest taka taśma, trochę jak zwykła taśma klejąca tylko minimalnie sztywniejsza. Jest cieniusieńka, a naklejałem tak, żeby nigdzie nie zachodziła na miejsce, którego dotyka uszczelka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum