Ankieta dotyczy osób które uważają że wskaźnik temperatury źle funkcjonuje
chciałbym zauważyć, że tego typu zjawisko występuje głównie w dci i głosowanie przez takie użyszkodniki jak ja, które posiadają silnik zaopatrywany benzyną, to jednak zniekształcają wynik tej ankiety.
Ale - co tam, jest - to głosuje..., zniekształćmy wyniki
Ankieta dotyczy osób które uważają że wskaźnik temperatury źle funkcjonuje
chciałbym zauważyć, że tego typu zjawisko występuje głównie w dci i głosowanie przez takie użyszkodniki jak ja, które posiadają silnik zaopatrywany benzyną, to jednak zniekształcają wynik tej ankiety(...)
A ja posiadam motor 1.6 8V MPI w dwóch Sandero i w dwóch wskaźnik wskazywał dwie cegiełki. W Laurete podczas przeglądu, ASO sami zwrócili uwagę i wymianie podległ termostat. W przypadku Stepway'a, pomimo zwrócenia dwukrotnie moich uwag dotyczących wiecznie dwóch zamiast czterech kresek, serwis nie widzi problemu.
Po krótkiej, lecz mroźnej zimie, wzrost spalania oceniam jako normalny, więc tematu nie drążę. Bardziej niepokojącym objawem byłby wychył w drugą stronę. Szczególnie, że jestem bardzo spokojnym kierowcą.
Tak czy siak głosuję - TAK, mam problem, chociaż nie wiadomo do końca czy tkwi on w samym wskaźniku
dziś wsiadłem w auto żony, Sandero 1.6 87KM. na dworze -4 jeżdziłem trochę, ogrzewanie włączyłem na full, to po chwili wskażnik spadł na te 2 belki (igiełki), wyłączyłem i po jakimś czasie wkoczył na połowę skali. Czyżby termostat? w Oplu 1.4 Kadecie tak miałem jak padł termostat.
Jak dla mnie powinno być na stałym poziomie a nie takie skoki...
U mnie przy aktualnej aurze na polu, 2 cegiełki wyświetlają się po 4-5 minutach od odpalenia auta. Full czyli 4 - po ok. 8 minutach. Kręcenie nawiewem nie wpływa na ilość cegiełek.
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2014-01-21, 20:23
domino.pl napisał/a:
dziś wsiadłem w auto żony, Sandero 1.6 87KM. na dworze -4 jeżdziłem trochę, ogrzewanie włączyłem na full, to po chwili wskażnik spadł na te 2 belki (igiełki), wyłączyłem i po jakimś czasie wkoczył na połowę skali. Czyżby termostat? w Oplu 1.4 Kadecie tak miałem jak padł termostat.
Jak dla mnie powinno być na stałym poziomie a nie takie skoki...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
No u mnie w zimę dwie cegiełki. W lato też dwie, chyba że dystans wynosi 30 km albo autostrada. "Zamontowałem" (poważne słowo) tekturę na całej dolnej kratce. I wtedy faktycznie 4 kreski się szybciej pojawiały. Tylko wielu twierdzi, że między 2 a 4 kreskami są jeszcze 3, więc tak naprawdę nie wiadomo jaka jest temperatura.
A na temat - jestem niezadowolony z działania wskaźnika temperatury, choć nie widzę wpływu na spalanie i nagrzewanie wnętrza.
któryś z kolegów (jtn?*) wspominał już przy okazji wątku o wskaźniku temperatury - kreseczki od temperatury są "po dwie" tzn 0, 2, 4, 6 itd - i nie ma opcji aby pokazało np. 3 lub 5 kresek.
W/g pomiarów z elm:
2 krechy u mnie (dci) wskakują jak jest ponad 57 stopni (60?), a cztery nie zapalą się jak jest mniej niż 83 stopnie
I o ile latem często miałem 4 krechy (dość ekonomiczny stylu jazdy mam) to o tyle teraz niezbyt często je widzę.
Włączenie nagrzewania wewnątrz (na maxa) przy obecnych warunkach powodują spadek temperatury wskazywanej przez odczyty z elm 327 o około 2-3 stopnie.
Ale np. jak już mi wskoczył na 4 krechy to do 2 nie chciał opaść przy podkręceniu ogrzewania.
Podobnie jak przyspieszenie z 30-40km/h (korek) do 70-90 na kawałku luźniejszej trasy - spada temp. odczytywana przez elm o 1-2 stopnie.
Oczywiście 2 kreseczki to pikuś :)
... w porównaniu do bardzo ładnego podsumowania w temacie wskaźnika temperatury dCI które we wspomnianym wątku napisał chriskb
Ostatnio zmieniony przez carolinus 2014-01-21, 23:22, w całości zmieniany 2 razy
benzyna nie ma tego problemu . Jak zostawiam samochód na ludzie to po 3-5 minutach mam 2 kreski lub teraz 700-1000m . w lato miałem po 100 m .
4 kreski po ok 2 km i stoi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum