Witam,
Warto spróbować z reklamacją, jeśli masz jeszcze gwarancję.
Jaki masz przebieg? W moim też ostatnio zauważyłem podobne przetarcie. Mam około 80 kkm, ale już po gwarancji.
Wczoraj sie przyjrzałem problemowi i wyszło mi, że przy wciskaniu sprzęgła do oporu podeszwa buta zawsze opiera sie o to co wytarte. Musiałbym tak ułożyć stopę by pięta była uniesiona do góry stopa wypłaszczona co daje nienaturalne ułożenie stopy i tak wciskać ten pedał
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3984 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-11-02, 08:43
nowy napisał/a:
Wczoraj sie przyjrzałem problemowi i wyszło mi, że przy wciskaniu sprzęgła do oporu podeszwa buta zawsze opiera sie o to co wytarte.
Ja mam rocznik 2017, ale przebieg właściwie jak u Ciebie. Popatrzyłem, przymierzyłem i muszę przyznać, że dla mnie problem jest dość egzotyczny... Nie znalazłem sposobu wciskania pedału sprzęgła, który powodowałby kontakt mojego buta z wykładziną...
To jest u mnie po prostu nierealne- musiałbym jakoś skosem naciskać żeby podeszwa była bliżej wykładziny niż ramię pedału. Już szybciej jestem w stanie zahaczyć wykładzinę na "lewej ściance", czyli na nadkolu przy jakichś szerokich butach. A może to kwestia rozmiaru buta? Bo moja pięta przy wciskaniu sprzęgła jest zawsze w powietrzu...
Natomiast niezmiennie irytują mnie w Dacii zbyt nisko pod pedałami kończące się dywaniki gumowe. Wszystkie- i fabryczne i ewentualne zamienniki. W żadnym samochodzie nie miałem takiego kuriozum, żeby cały syf z butów obtarty o pedały spadał na wykładzinę powyżej dywanika i finalnie lądował pod nim.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-11-02, 08:53, w całości zmieniany 2 razy
Natomiast niezmiennie irytują mnie w Dacii zbyt nisko pod pedałami kończące się dywaniki gumowe. Wszystkie- i fabryczne i ewentualne zamienniki. W żadnym samochodzie nie miałem takiego kuriozum, żeby cały syf z butów obtarty o pedały spadał na wykładzinę powyżej dywanika i finalnie lądował pod nim.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3984 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-11-04, 11:15
Black Dusty napisał/a:
Popatrz na te...
Nie wiem jak kształtowo ale ten pierwszy ma chyba najdłuższy język pod pedały.
Ano właśnie... To tylko tak obiecująco wygląda, zamienniki mam raczej przejrzane, niektóre z nich nawet przymierzałem i odsyłałem. Są ledwo ciut dłuższe, albo długością akceptowalne ale wtedy znowu- albo kształt niezbyt pasuje, albo nie są to uczciwe "korytka" i mają za niskie ścianki.
ą ledwo ciut dłuższe, albo długością akceptowalne ale wtedy znowu- albo kształt niezbyt pasuje, albo nie są to uczciwe "korytka" i mają za niskie ścianki.
Jak próbowałem coś kupić do mojego poprzedniego SSII to też doszedłem do takich wniosków. To nie jest przypadek, że nie ma idealnego dywanika. :) Jeżeli dobrze pamiętam, to tam jest generalnie problem z kształtem wnęki pod pedałami, którego producenci nie obejdą. Jest po prostu za mało miejsca i mogą wystąpić kolizje szczególnie przy wciskaniu pedałów. Dorobiłem sobie na próbę ze starego dywanika taki fragment i testowałem. Pedał potrafił się zaczepić o gumę co raczej nie jest bezpieczne w czasie jazdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum