Wysłany: 2012-05-20, 20:46 Brak podświetlenia tablicy instrumentów / licznika
Witam , mam taki problem : brak podswietlenia predkosciomierza i obrotomierza w Dacii Logan van 2010r wersja Base . Sprawdzilem juz bezpieczniki i sa ok . W jaki sposob sa laczone zarowki podswietlenia ? Czy spalenie jednej z nich spowoduje niedzialanie kolejnej ?
Ma ktos moze tutorial jak sie zabrac do wymiany ? Ewentualnie elektryka samochodowego we Wroclawiu ?
Wysłany: 2019-05-20, 09:13 Brak podświetlenia liczników
Witam, problem mam następujący: nie dział mi podświetlenie liczników w Sandero II
Po przełączeniu ze świateł dziennych na mijania świeci podświetlenie regulacji nawiewów, ale liczniki nie. Oczywiście wyjąłem licznik, łudząc się że może jednak jakimś cudem spaliły się wszystkie żaróweczki T5 a tu rozczarowanie, wewnętrzne podświetlenie, jak znam życie ledowe.
Sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie ok.
Może ktoś wie gdzie leży problem?
Sorki za post pod postem, odpowiedzi nie znalazłem, ale mam podpowiedź.
Dzisiaj byłem u znajomego mechanika, podpiął kompa, znalazł licznik, oświetlenie licznika, ale to jakiś uniwersalny program i jedyne co było to wykonaj test. Podświetlenie normalnie się zapala i gaśnie.
Pytanie, czy w takim razie może to być jakiś problem z manetką?
Musiały by w niej chyba być dwa osobne obwody dające prąd po uruchomieniu świateł mijania oddzielnie na podświetlenie panelu nawiewów a oddzielnie na liczniki.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-21, 13:01
charlie napisał/a:
Musiały by w niej chyba być dwa osobne obwody dające prąd po uruchomieniu świateł mijania oddzielnie na podświetlenie panelu nawiewów a oddzielnie na liczniki.
Manetka nie ma takich osobnych obwodów. A w ogóle czy po włączeniu świateł zapala się w zegarach kontrolka świateł mijania?
Możliwe że nie ma to żadnego związku, ale teraz odkryłem że pozycyjne świecą tylko tylne, sprawdziłem żarówki i bezpieczniki, wszystko gra. Coś mnie światła w tej Daczce przesladują
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-05-22, 03:17
Sprawdź bezpieczniki 2x.
Jak będą dobre to sprawdź czy wychodzi napięcie z uch na postoje ( jeżeli jest podzielone na przód/tył). Jak wszystko będzie dobrze, to może coś po drodze się pokasztanilo. Można by mu było plus na krudko podać.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum