DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
kapiąca czerwonawo-różowa ciecz z DD 1.6
Autor Wiadomość
Domel2250 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2012-07-30, 18:44   kapiąca czerwonawo-różowa ciecz z DD 1.6

Na wstepie przepraszam za skladnie, interpunkcje i brak znakow pl, ale pisze z wakacjini korzystam z mobilnego netu....:-( To jest tez powod, ze przy tym meeeega, hiper zasiegunie jestem w stanie przeszukac doglebnie forum-bez uszkodzenia sprzetu na ktorym pisze..... :evil:

dzis po okolo 30 minutowej jezdzie z klima zauwazylem kapiaca ciecz w kolorze rozowo czerwonym z mojego dd. :-( tzn : zatrzymalem sie na wlaczonymsilniku + klima zeby otworzyc brame na dzialke i tu plama.....potem patrze a tam kap, kap.....kapalo z okolic komory silnika blizej prawej strony auta. Po otwprzeniu maski od gory wszystko ok. sucho , czysto nic nie widac.....poziom plynow ok. pomyslalem, ze to moze z klimy odplyw....ale ten chyba jest z lewj strony-taka biala rureczka...? Po okolo pol godzinej przerwie odpalilem autko + klima ja wczesniej i sie polozylem z latareczka z boku, ale nic juz nie kapalo, auto pochodzilo tak z 10 minut, az do zalaczenia sie wentylatora....i nic. Zasta nawiamsie co to moglo/moze byc, czy to tttm, czy trzeba dfzwonic do ASO i w trybie pilnym sie meldowac? Siedze na dzialeczce z rodzinka i nawet instrukcji do auta nie ma czy czegokolwiek innego zeby sprawdzic, a zeby wbic sie na forum czekam przy tym zasiegu juz trszke...ech. Czy ktos z kolegow ma jakis pomysl co to kapie i dlaczego?

jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-07-30, 19:14   

To ci chyba jednak z klimy woda kapie.
Odprowadzenie z klimy nie ma rureczki. A znajduje się centralnie pod środkową konsolą, tam gdzie jest parownik i wentylator kabiny - bardziej po prawej stronie bliżej pasażera i nie ma żadnej rurki.
W podłodze jest po prostu dziura z gumowym korkiem i tak sobie kapie woda.
Natomiast z lewej strony auta, rureczka to odprowadzenie oparów z akumulatora.
Kolor tylko taki niepokojący, jakby sugerował płyn chłodniczy, ale gdyby go ubywało i to w takim tempie jakim opisujesz to widziałbyś ubytek płynu w zbiorniczku wyrównawczym.

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-07-30, 19:17, w całości zmieniany 2 razy  

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-07-30, 20:01   

kolor cieczy może wskazywać na płyn hydrauliczny pompy wspomagania układu kierowniczego - tylko,że to jest olej - jakie wrażenie organoleptyczne ta ciecz sprawiała? była gęsta,rzadka, tłusta, miała jakiś zapach,konkretny kolor, ile tego nakapało? warto rozetrzeć w paluchach, żeby się upewnić,że to nie olej i powąchać - płyn chłodniczy np pachnie alkoholem, olej frytkami
-sprawdź zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego
-sprawdź zbiorniczek płynu hydraulicznego układu wspomagania kierownicy
-a tak na wszelki wypadek i przy okazji sprawdź też stan płynu hamulcowego
-zobacz, w jakim kolorze jest zalany płyn w zbiorniczku spryskiwaczy wycieraczek - uzupełnij go pod korek i posprawdzaj połączenia gumowych rurek prowadzących do spryskiwaczy (może jest gdzieś nieszczelność ? - to akurat najmniej niebezpieczna sytuacja)

jeśli nic tam się nie dzieje (nie ubyło) to nie wygląda to groźnie - warto obserwować, jeśli będzie się powtarzać - kierunek ASO
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-07-30, 20:25, w całości zmieniany 5 razy  

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-07-30, 20:03   

A jak z kolorem - ja mam płyn chłodniczy słomkowy, nie różowy - porównaj. I czy nie miałeś konserwacji Rust Checkiem - jest taki różowawy i jak się samochód rozgrzał to jeszcze na początku lata się trochę pocił

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wysłany: 2012-07-30, 20:12   

moim zdaniem telefon do ASO nie zaszkodzi, choćby tylko po to by usłyszeć, że nie ma powodu do niepokoju (spokój "na wypoczynku" bezcenny), wydaje mi się, że
jackthenight napisał/a:
To ci chyba jednak z klimy woda kapie.

trochę zastanawia kolor ale jak się z podłoża bezśladowo zdematerializował a w żadnym układzie ubytku nie stwierdziłeś, klima działa sprawnie to po wykonaniu telefonu do ASO dalszy spokojny wypoczynek zapewniony :-)

Mariusz 

Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2012-07-30, 20:58   

Telefon do ASO? Po co? :roll: Chyba, że chcesz usłyszeć, że TTTM. Nie ma co dzwonić tylko szybko pojechać do serwisu

Louis79 

Marka: DACIA
Model: DUSTER 4X2
Silnik: 1.5 dCI
Rocznik: 2010 koniec KONIEC 2014 TERAZ 2018
Wersja: Prestige2
Wysłany: 2012-07-30, 21:46   stawiam

na wyciek płynu chłodzącego przerabiałem to przy rąbniętej chlodnicy a potem drugi raz gdy źle odpowietrzono mi uklad chlodzenia.radzę skontaktowac sie z aso w koncu dusterek na gwarancji.do mnie przyjechała lawetka i odholowali za free.powodzenia!

TD Pedro 

Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Wysłany: 2012-07-30, 22:06   

Mariusz napisał/a:
Telefon do ASO? Po co? Chyba, że chcesz usłyszeć, że TTTM. Nie ma co dzwonić tylko szybko pojechać do serwisu

wizyta w serwisie to oczywiście najpewniejsze rozwiązanie ale jeżeli kol. Domel2250 (mając świadomość, że najlepszym wyjściem jest wizyta w ASO) zrobił tak
Domel2250 napisał/a:
Po otwprzeniu maski od gory wszystko ok. sucho , czysto nic nie widac.....poziom plynow ok. pomyslalem, ze to moze z klimy odplyw....ale ten chyba jest z lewj strony-taka biala rureczka...? Po okolo pol godzinej przerwie odpalilem autko + klima ja wczesniej i sie polozylem z latareczka z boku, ale nic juz nie kapalo, auto pochodzilo tak z 10 minut, az do zalaczenia sie wentylatora....i nic

to być może nie jest to problem i rzeczywiście otrzyma potwierdzenie, że TTTM...

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2012-07-30, 23:21   

Też obstawiam raczej klimę - a kolorek może wynikać z jakichś paprochów, pyłków lub pyłu.

Przede wszystkim: nie ma co panikować - trzeba zgodnie z radą sprawdzić wyciekający płyn, poziomy w różnych zbiorniczkach i zachowanie auta. Jeśli oprócz wilgoci nie ma żadnych innych niepokojących objawów, to zajrzeć do jakiegoś serwisu (nawet niekoniecznie ASO) po prostu przy niedalekiej okazji - mechanik może mieć lepsze oko w dostrzeganiu skąd coś cieknie.

zyga03 

Marka: Dacia 2x
Model: DUSTER 1.3 Tce 4x4 150 kM
Silnik: Stepway 1,5 DCi
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2012-07-31, 11:00   Re: kapiąca czerwonawo-różowa ciecz z DD 1.6

Domel2250 napisał/a:
Na wstepie przepraszam za skladnie, interpunkcje i brak znakow pl, ale pisze z wakacjini korzystam z mobilnego netu....:-( To jest tez powod, ze przy tym meeeega, hiper zasiegunie jestem w stanie przeszukac doglebnie forum-bez uszkodzenia sprzetu na ktorym pisze..... :evil:

dzis po okolo 30 minutowej jezdzie z klima zauwazylem kapiaca ciecz w kolorze rozowo czerwonym z mojego dd. :-( tzn : zatrzymalem sie na wlaczonymsilniku + klima zeby otworzyc brame na dzialke i tu plama.....potem patrze a tam kap, kap.....kapalo z okolic komory silnika blizej prawej strony auta. Po otwprzeniu maski od gory wszystko ok. sucho , czysto nic nie widac.....poziom plynow ok. pomyslalem, ze to moze z klimy odplyw....ale ten chyba jest z lewj strony-taka biala rureczka...? Po okolo pol godzinej przerwie odpalilem autko + klima ja wczesniej i sie polozylem z latareczka z boku, ale nic juz nie kapalo, auto pochodzilo tak z 10 minut, az do zalaczenia sie wentylatora....i nic. Zasta nawiamsie co to moglo/moze byc, czy to tttm, czy trzeba dfzwonic do ASO i w trybie pilnym sie meldowac? Siedze na dzialeczce z rodzinka i nawet instrukcji do auta nie ma czy czegokolwiek innego zeby sprawdzic, a zeby wbic sie na forum czekam przy tym zasiegu juz trszke...ech. Czy ktos z kolegow ma jakis pomysl co to kapie i dlaczego?

kapie Ci ewidentnie z klimy przejedź się , zatrzymaj i będziesz dokładnie widział leje się dużo bo jest spora wilgotność

Domel2250 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2012-08-02, 10:17   

Przede wszystkim chciałem podziękować wszystkim kolegom za tak szeroki odzew i pomoc.
Z moją DD jest wszystko w porządku. :-) Oczywiście sprawdziłem za radą wielu z Was jeszcze raz wszystkie dostępne zbiorniczki na płyny, tym razem przy świetle dziennym. I tak jak za pierwszym razem nie stwierdziłem ubytków. Ciecze w podejrzanym kolorze u mnie to płyn hamulcowy oraz olej do wspomagania (chłodzący jest u mnie w kolorze żółtym). Ze względów bezpieczeństwa "przemacałem" wszystkie przewody hamulcowe-te dostępne na wyciągnięcie ręki, czy są suche i wyruszyłem na jazdę próbną. Wpierw kwadrans bez klimy-sucho, gra i buczy, płynów nie ubywa. Potem powrót z klimą i kapie :-D . Podniosłem sobie autko lewarkiem i nie ma już wątpliwości woda z klimy :-D . Widocznie spód autka musiał być zabrudzony pyłem z jakiejś czerwonopodobne glinki z naszych dróg polnych-trochę po nich ostatnio pomykałem:-). Tak więc zgodnie z moimi wcześniejszymi przewidywaniami oraz większości z Was na forum to tylko woda z klimy :mrgreen: Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc!! :-P
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2012-08-02, 10:18, w całości zmieniany 1 raz  

Auto Krytyk 

Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2012-08-02, 14:56   

Dużo strachu chociaż jak auto na gwarancji to nie masie co stresować niepotrzebnie.

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Wysłany: 2012-08-07, 19:19   

To najprawdopodobniej płyn z układu wspomagania. Płyn w układzie wspomagania ma kolor czerwony, jak krew, wiśniówka, sztandar, lub piaski Birmy.... Sprawdź proszę poziom płynu w żółtym zbiorniczku umieszczonym nad chłodnicą i oznaczonym kierowniczką.
Opis "bukwami" na ostatniej klatce oznajmia iż: "wycisnęło dławnicę pompy układu wspomagania ( ГУР=ГидроусилительPуля) i płyn (hydrauliczny) się skończył"

gidrousilitiel.jpg
Płyn wspomagania jest czerwony jak krew. ГУР=ГидроYсилитель Pуля ;)
Plik ściągnięto 270 raz(y) 81,09 KB

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-08-07, 19:33, w całości zmieniany 3 razy  

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Wysłany: 2012-08-07, 19:39   

Domel... Terra-rossa w PL? :shock:
Sorki, dopiero teraz zauważyłem...

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-08-07, 19:39, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu