Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-05, 12:28 Sprzedaż Dacii w 2013
Wygląda na to ze rośnie: Duster sprzedaje się od paru miesięcy na stałym poziomie ok. 400 egzemplarzy , Lodgy 200 a Dokker zadebiutował na poziomie 120 sztuk.
Razem 900 sztuk.
Jeszcze niech nowe modele Sandero i Logana się rozkręcą i możemy regularnie osiągać pułap 1300 -1500 egzemplarzy co już będzie porównywalne ze sprzedażą Renault i da solidne miejsce w dziesiątce najczęściej kupowanych aut.
Z ciekawostek KIA sprzedała 800 sztuk Sportage w styczniu - myślę że nowy Duster ma szansę na kolejny kawałek tortu SUV w Polsce.
http://carmarket.com.pl/statystyki.php
Masz na myśli na przykład Czechy i Słowację, gdzie już większość większych portali motoryzacyjnych przetestowało albo zwykle Sandero, albo Stepwaya, albo oba ?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2013-02-05, 23:48, w całości zmieniany 2 razy
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-05, 08:33
Luty jeszcze lepszy - ponad 1000 sztuk.
Papa Renault tylko 200 sztuk więcej - ciekawe czy zdarzy się miesiąc w którym Dacia będzie miała lepszą sprzedaż.
Natomiast sporo z tych sprzedanych w Polsce wozów natychmiast wyjeżdża na zachód, we Francji jest firma www.qarson.fr która wykupuje u nas wozy i korzystając z niższych cen zakupu sprzedaje na francuskim rynku.
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-05-07, 16:09
Czyli ta oficjalna sprzedaz Dacii w PL moze byc znaczaco zawyzona w stosunku do rzeczywistej liczby egzemplarzy kupionych przez polskie firmy i osoby fizyczne.
Serwis zawiera dane o rejestracjach nowych pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony z Centralnej Ewidencji Pojazdów.
według analizy sprzedaży można wywnioskować że Duster już przestał być aż tak pożądany i jest potrzebny lifting który spowoduje zwiększenie sprzedaży tego modelu do poziomu sprzed roku.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2013-05-07, 16:24, w całości zmieniany 1 raz
Serwis zawiera dane o rejestracjach nowych pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony z Centralnej Ewidencji Pojazdów.
...i wszystko jasne
maciek napisał/a:
według analizy sprzedaży można wywnioskować że Duster już przestał być aż tak pożądany i jest potrzebny lifting który spowoduje zwiększenie sprzedaży tego modelu do poziomu sprzed roku.
No jeszcze zobaczymy co zmajstruja w tym FL (wizualanie, silnikowo, cenowo)...
Spadek sprzedaży Dusterów jest chyba wynikiem działań samej Dacii - nagle na rynek weszły odnowione Logany i Sandero nowe Lodgy, Dokker a na polu walki pozostał Duster gdzie klienci czekają na jego nowe oblicze - myślę że z jednej strony sam bym poczekał na to nadchodzące NOWE z drugiej wiem jak się zachowuje obecny model znamy jego wady i zalety.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-05-07, 20:40
d3mol3k napisał/a:
Spadek sprzedaży Dusterów jest chyba wynikiem działań samej Dacii - nagle na rynek weszły odnowione Logany i Sandero nowe Lodgy, Dokker a na polu walki pozostał Duster gdzie klienci czekają na jego nowe oblicze
Brzmi sensownie, moze tylko drobna uwaga: Logan sprzedaje sie bardzo slabo w porownaniu do innych Dacii, nawet do Sandera.
d3mol3k napisał/a:
- myślę że z jednej strony sam bym poczekał na to nadchodzące NOWE z drugiej wiem jak się zachowuje obecny model znamy jego wady i zalety.
A no wlasnie, stary DD jest juz w miare dobrze znamy, a nowy to duza niewiadoma. Ja wiem jedno: jesli w DD FL wstawia 1.2TCe115 zamiast dotychczasowego 1.6 16V, to dla mnie DD FL absolutnie odpada. Moge wtedy tylko probowac dorwac jeszcze stara wersje z jakiejs wyprzedazy, jesli bedzie, albo w ogole zrezygnowac z zakupu Dustera.
skoro statystki dotyczą zarejestrowanych aut, ja bym stawiał, że niskie statystki Logana są spowodowane tym, że produkcja ich planowana jest na Lipiec (tak mi powiedział przedstawiciel).
Potwierdza to fakt, że zamówiony w kwietniu samochód otrzymam dopiero w Sierpniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum