Wysłany: 2016-07-29, 17:19 Wentylator od chłodnicy rozładował akumulator
Witam!
Co może być przyczyną cały czas działającego wentylatora od chłodnicy. Wczoraj nagle się załączył pomimo normalnej temperatury i działał nawet przy wyłączonym silniku. Ja jako wielki optymista mając nadzieję, że zaraz się wyłączy poszedłem do domu. Rano okazało się, że autko jest bez prądu. Obecnie ładuje akumulator ale nie sądzę, aby problem się sam rozwiązał. Co zrobić, jak wentylator ponownie się załączy i co może być przyczyną usterki. Z góry dziękuję za pomoc.
Autko tak jak widać w profilu. Dacia Sandero I 1.4.MPI.
Po załadowaniu akumulatora wentylator nadal działa na wyłączonym silniku. Zaraz po podłączeniu minusa wentylator zaczął się kręcić. Spróbuje doraźnej metody z przekaźnikiem jak go znajdę a jutro poszukam jakiegoś speca ;)
Problem wydaje się rozwiązany. Wysiadł ten oto przekaźnik zaznaczony czerwonym czworokątem. Strzałki nie bierzcie pod uwagę bo fotka zapożyczona z tego forum. Naprawiony na razie metodą doraźną. ;) Choć jak dobrze czytam z rysunków od Laisara to jest to przekaźnik 336 czyli przekaźnik dużej prędkości zespołu wentylatora.
przekaźnik.jpg
Plik ściągnięto 125 raz(y) 79,66 KB
Ostatnio zmieniony przez toad 2016-07-30, 20:38, w całości zmieniany 1 raz
Wcale i nie zawsze trzeba go wymieniać. Jak po puknięciu działa to możesz zostawić. Jak się zdarzy jeszcze raz czy dwa to wymieniaj bezwzględne. Chociaż koszt przekaźnika w porównaniu z kosztem akumulatora jest śmieszny. A zdojony do zera akumulatory długo już nie pociągnie. W zimę da o sobie znać. Mimo że teraz niby chodzi.
Usterka znana ale mam problem z nabyciem tego przekaźnika. W okolicznych sklepach tego nie mają a w internecie też coś słabo bo nie umie znaleźć. Chodzi o przekaźnik G.Cartier 20 240 041, numery z boku przekaźnika to 8 200 308 271 >PA6.6.GF-30< za wszelką pomoc jeszcze raz dziękuję.
W ASO 120 zł, renówkowy zamiennik 7700844253, taka sama cena - ale można użyć dowolnego producenta, byle pasował nóżkami i miał parametry 12V/40A/normalnie otwarty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum