Wysłany: 2013-06-04, 19:00 Kompresor / pompka do opon
Witam
Chciałbym zanabyc sobie kompresor do pompowania kół oraz piłek :) ale jak patrze na allegro to dostaje oczoplasu :(
Polecicie cos sensownego w granicach 100 fajnie jakby mialo mozliwosc podpiecia pod 230V wiadomo ze musi miec pod 12V :)
Wiem, że ceny zaczynają się od 250zł, ale powiem tak. Zupełnie nie ma porównania do tych śmiesznie małych pierdziawek sprzedawanych na stacjach benzynowych, podskakujących jak dziecko grające w klasy, które może po godzinie osiągnie te 2 bary, ale tylko, jak samochód jest pusty.
Ostatnio zmieniony przez yadoctor 2013-06-09, 08:15, w całości zmieniany 1 raz
kol. BoloSr kupiłeś już kompresor? jeżeli nie to jest oferta w Lidlu (ULTIMATE SPEED), cena 70 pln, kupiłem, sprawdziłem i uważam, że jest solidny i powinien posłużyć (poprzedni jakiego używałem - za dwadzieścia kilka pln - tandetnie wykonany służył z różnym skutkiem kilka lat to ten w porównaniu ze starym rokuje dużo lepiej ), niestety nie spełnia oczekiwań odnośnie do zasilania 230 V...
Myślicie, że takie kompresory są coś warte? I nie wykończy to gniazda zapalniczki i akumulatora? Jakim bezpiecznikiem zwykle zabezpieczane jest gniazdo? I czy ma szanse takie urządzenie trochę podziałać (myślę o niezawodności)?
Mam podobne maleństwo w zestawie naprawczym u siebie. Nazwy nie wspomnę ale by Renault. I daje radę, wiadomo, że nie pompuje szybko i hałas w promieniu kilometra ale jak jest potrzeba to robi robotę. Aku? Nie wiem, u mnie działał na włączonym silniku. Bezpiecznik w gniazdku mały i niebieski xD 15 A chyba.
Mam też taki kompresorek kupiony za 10 zł w Tesco - działa bardzo dobrze, ale jak wspomniał kolega powyżej strasznie hałasuje
Miałem w ostatnich dwóch latach również cztery nożne pompki w tym trzy stojące - i wszystkie cztery się zepsuły. Ostatnią kupioną w Lidlu muszę wysłać na serwis bo też się zepsuła po pól roku.
Co do pompek elektrycznych ja dodam tylko - lepsze pompki można dostać w praktycznie każdym dużym markecie i nie ma problemu z ewentualną reklamacją. Aliexpress.. cóż jak się zepsuje to zamawiamy nową, tracimy czas i pieniądze, a w markecie pewnie dadzą nową z miejsca ;)
U mnie w garażu leży pompka nożna - pewnie miałem szczęście bo ciągle pompuje
Ostatnio zmieniony przez Toiko 2017-09-27, 07:05, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg
Wysłany: 2017-09-28, 15:07 Re: Pompka do opon
ken-wawa napisał/a:
Myślicie, że takie kompresory są coś warte? I nie wykończy to gniazda zapalniczki i akumulatora? Jakim bezpiecznikiem zwykle zabezpieczane jest gniazdo? I czy ma szanse takie urządzenie trochę podziałać (myślę o niezawodności)?
Do dopompowania może być. Działają zwykle w systemie 5-10 min pracy po czym 20 min przerwy. W przerwie można spokojnie na nich jajecznicę ugotować.
Ostatnio zmieniony przez mojo 2017-09-28, 15:08, w całości zmieniany 1 raz
Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2017-09-29, 20:11
Czas dostawy to ok. miesiąca, ale zakładam, że później trzeba będzie się trochę pobawić i trochę o niezawodności będzie można powiedzieć po ok. 2 miesiącach od otrzymania.
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg
Wysłany: 2017-09-30, 03:15
Zdecydowałem się i wczoraj nabyłem coś takiego http://www.jula.pl/catalo...mpresor-200011/
Podpompowywanie taką pierdziawką do zapalniczki już mnie zaczęło wkurzać. Z przewodem i końcówkami do kół i do przedmuchiwania wyszło 330,00.
Przyszedł po mniej więcej miesiącu. Wg opisu powinny być jakieś dwie dodatkowe końcówki czerwona i niebieska, ale nie było i nie szło się dogadać ze sprzedawcą (nie mówię po chińsku, a on chyba specjalnie nie mówi po angielsku). Ale najważniejsze ze można było do podłączyć do opon główną końcówką (te dodatkowe są chyba do jakiś bajerów typu piłki itp. choć do końca nie jestem pewień do czego, bo jakieś tam końcówki były).
Kompresorek hałasuje trochę, ale idzie wytrzymać. Ciśnienie pompuje z dokłądnością mniej więcej do 2-3kPa, choć tak do końca cięzko powiedzieć, bo zawsze trochę powietrza ucieka, przy zdjemowaniu końcówki. Pompuje dość szybko (jeśli mówimy o dopompowaniu opon - gdzieś znalazłem info, że nie powinien pracować non-stop dłużej niż 8 min, jeśli dobrze pamiętam). Kabelk jest moim zdaniem zbyt krótki - przydałałby się z dodatkowy 1-1.5m. Dodatkowo jego sposób chowania jest wyjątkowo słaby. Zwija się to w esy floresy i chowa pod klapką, która lubi wypadać. Klapka powinan być lepiej rozwiązana, a już ideałem byłby jakiś zwijany kołowrotek na kabel, coś jak w odkurzaczach. Dodatkowo pod klapką jest trochę mało miejsca, więc kabelek wchodzi na styk. Szkoda też, że nie ma żadnego etui na urządzenie (chwilowo jeździ w samochodzie w reklamówce). Nie ma też miejsca na chowanie dodatkowych końcówek (powinna być dodatkowa klapka). Latarka LED wbudowana jest wyjątkowo słaba - praktycznie nic nie daje (może w całowitych ciemnościach może być jakąś pomocą). Wg opisu w zestawie miałbyć też zapasowy bezpiecznik, ale nie było (i w ogóle nie bardzo widzę miejsce na jego wymianę). Instrukcja po chińsku bardzo krótka (szkoda, że tych paru zdań nie przetłumaczyli). Samo urządzonko wygląda fajnie i wydaje się być lepiej wykonane - dobrej jakości przyciski, dobry wyświetlacz, wężyk, plastik, itd. Zobaczymy jak będzie z jego trwałością/niezawodnością.
Podsumowując dałbym jakąś średnią ocenę.
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2017-11-22, 23:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum