Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-11, 10:49 Dacie drożeją ?
Tak sobie oglądam cenniki i wydaje mi się że Sandero i Logan podrożały tak z 1000 PLN ...
Najtańszy Logan Access jest w cenie Sandero, Lodgy i Dokker mają droższe akcesoria i lakier metalik.
Duster też jest droższy 4x4 dci 110 z lakierem metalik i ESP to już 71000 ....
Hmmm czyżby popyt przewyższał podaż ?
A może Renia się przestraszyła sukcesu Dacii i chce sztucznie podnieść konkurencyjność Capturów i innych dziwadeł ?
wydaje mi się że wzrost cen jest spowodowany poprostu lepszym wykończeniem w środku... a popyt przewyższa podaż bo na Sandero obecnie czeka się pół roku ....
Ostatnio zmieniony przez jjmalin 2013-06-11, 11:06, w całości zmieniany 1 raz
Tak sobie oglądam cenniki i wydaje mi się że Sandero i Logan podrożały tak z 1000 PLN ...
Najtańszy Logan Access jest w cenie Sandero, Lodgy i Dokker mają droższe akcesoria i lakier metalik.
A może Renia się przestraszyła sukcesu Dacii i chce sztucznie podnieść konkurencyjność Capturów i innych dziwadeł ?
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-11, 11:32
jjmalin napisał/a:
wydaje mi się że wzrost cen jest spowodowany poprostu lepszym wykończeniem w środku... a popyt przewyższa podaż bo na Sandero obecnie czeka się pół roku ....
Ale ja mówię o podwyżkach cen w stosunku do poprzednich cenników a nie że Sandero 2 jest droższe od Sandero 1.
Na Sandero czy Logana czeka się pół roku bo kontyngenty na polski rynek są małe i tyle. W dodatku Dacie z polskich salonów są też wykupywane przez zachodnich resellerów i tam sprzedawane taniej niż na rodzimym rynku.
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-06-11, 13:24 Re: Dacie drożeją ?
DrOzda napisał/a:
Tez zauwazylem podwyzki, a konkretnie to bylo tak. Od ok. tygodnia leci w TV taka reklama "zbiorcza" calej gamy Dacii, gdzie pod koniec pada "cena od 29.900zl". To ja sie siebie w duchu zapytalem: "Jak to od 29.900zl, przeciez powinno byc od 28.900zl (bo tyle kosztowal n. Logan)??!!?". WTF?? No i tak zagladam sobie pod koniec zeszlego tygodnia na dacia.pl w cennik n. Logana i rzeczywiscie, od 03.06.2013 n. Logan jest "juz od 29.900zl". Generalnie wszystkie wersje podrozaly o rowno 1000zl, czyli teraz n. Logan kosztuje tyle, ile przedtem kosztowalo n. Sandero. Nastepny krok, to zajrzalem do cennika n. Sandera i tu tez podwyzka - tylko w przypadku golasa zostala cena 29.900zl, natomiast wszystkie pozostale wesje, wlacznie ze Stepway'ami, rowno 700zl w gore.
Potem jeszcze zajrzalem w cenniki Dustera, Dokkera i Lodgy, ale tam nie bylo roznic cen wersji z aktualnego cennika z 03.06.2013 w porownaniu do poprzedniwego, czyli z 24.04.2013. Ale ja porownywalem tylko te ceny poszczegolnych wersji, czyli te "tabelkowe", a nie przyszlo mi do glowy, zeby szperac w cenach dodatkow. Dopiero teraz Twoj post zwrocil moja uwage na te istotne "detale".
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-06-13, 11:37
W kazdym razie lakier metalik podrozal w przypadku Sandera i Logana o 100zl. Poza tym podrozalo tez kolo zapasowe o 100zl (czyli o prawie 50%), co prawda nie od 03.06.2013, bo juz w cenniku z 02.04.2013 bylo 310zl, ale mam jeszcze zasejwowane cenniki Sandera z 01.02.2013 oraz Logana z 07.02.2013 i tam widnieje doplata za kolo zapasowe 210zl. Moze to troche spozniony zaplon z mojej strony, ale ja tej podwyzki wczesniej nie zauwazylem.
Aha, jeszcze przy okazji porownywania cennikow Logana zauwazylem jedna taka "ciekawostke przyrodnicza" . Otoz w cenniku Logana z 07.02.2013 golas jest oznaczony tradycyjnie jako "ACCESS", za to juz w cenniku z 02.04.2013 jako "LOGAN", a z 03.06.2013 ponownie jako "ACCESS".
Zainteresowany info o nowej wycenie Logana /ciekawe że w mediach o tym nie spotkałem informacji/ porównałem swoją konfigurację Logana II w oparciu o którą odebrałem pojazd w kwietniu 2013 r z aktualną konfiguracją.
Różnica to 1200 zł na co się składa: 1000 zł ceny podstawowej + 100 zł za lakier i 100 zł za koło zapasowe (cena wyjściowa: 37400 - 36400= 1000 zł ; lakier:1700-1600 = 100 zł; koło zapasowe 310-210 = 100 zł)
Wniosek, trzeba sie decydowac szybko gdyż nie wiadomo czy są to ceny docelowe a przecież przy dziurze budżetowej niewykluczone że mogą "majstrowac" również przy akcyzie lub cle na nowe importowane samochody .
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2013-06-18, 10:37
Gimbo napisał/a:
jjmalin napisał/a:
a popyt przewyższa podaż bo na Sandero obecnie czeka się pół roku
Szczerze mówiąc, to nie zauważyłem tego popytu. W moim mieście spotkałem tylko jednego Sandacza i Logana II oraz dwie Lodgy.
Bo Polak wie że Dacia to szmelc co się rozpadnie po tygodniu. Nie wie tego Francuz, Włoch czy Niemiec, gdzie Dacie widać na ulicach, ale przecież to są narody nie mające pojęcia o motoryzacji.
Popyt jest, ale nie w Polsce.
Szczerze mówiąc, to nie zauważyłem tego popytu. W moim mieście spotkałem tylko jednego Sandacza i Logana II oraz dwie Lodgy.
Bo Polak wie że Dacia to szmelc co się rozpadnie po tygodniu. Nie wie tego Francuz, Włoch czy Niemiec, gdzie Dacie widać na ulicach, ale przecież to są narody nie mające pojęcia o motoryzacji.
Gdyby tak było to nigdy bym się nie skusił na wymianę Logana I na Logana II więc nie przesadzaj.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2013-06-19, 09:09
kyrneh napisał/a:
PiotrWie napisał/a:
Gimbo napisał/a:
jjmalin napisał/a:
Gdyby tak było to nigdy bym się nie skusił na wymianę Logana I na Logana II więc nie przesadzaj.
Moi sąsiedzi, którzy nie mogą się doczekać aż mi się Duster popsuje ( a on złośliwie nie chce ) by Ci wytłumaczyli że się po prostu nie znasz na motoryzacji i dlatego wyrzucasz pieniądze na Dacię ( Ja jestem całkiem głupi - nie dość że sam kupiłem Dustera to jeszcze namówiłem zięcia na MCV )
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2013-06-19, 09:23, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum