Wysłany: 2013-11-09, 11:08 AC - zgłoszenie kolizji: użytkownik czy właściciel?
Witajcie,
Na parkingu ktoś walnął w mój tylni zderzak i mam spore pękniecie. Chciałabym zapytać - ponieważ auto jest na firmę, a właścicielem jest mój wuja - czy zgłaszać kolizję mogę ja jako użytkownik czy koniecznie musi wuja ?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2013-11-09, 11:41, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2013-11-09, 12:15
To nie jest kolizja bo nie ma sprawcy kolizji i świadków. Uszkodzenie pojazdu do ubezpieczyciela zgłasza właściciel pojazdu i naprawią mu auto z jego AC.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2013-11-09, 12:18, w całości zmieniany 1 raz
Bęc wuja w czoło - już jest wesoło Może zaproponuj mu układ - odszkodowanie na pół
A faktury dostarczasz mu regularnie, żeby koszty miałł Może o to poszło
Jedyne co wspólne mam z wujkiem to właśnie to, że auto jest na firmę i ubezpieczenie również. On nie ma problemów ze mną, ja do teraz nie miałam z nim :D . No cóż będzie trzeba zadzwonić i poinformować o chęci skorzystania z AC, bo ubezpieczenie kończy się 29 listopada a dalej nie mam zamiaru przedłużać z AC w pakiecie ;) .
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-11-13, 20:30
Jak masz papiery, to zgłoś szkodę przez internet - nawet go nie będziesz prawdopodobnie potrzebować. Ja niedawno tak zgłaszałem szkodę w Allianz. Potrzebne było moje prawo jazdy i dowód, gdyż akurat prowadziłem auto jak się spotkałem z dzikiem
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
wejman90 [Usunięty]
Wysłany: 2013-11-14, 14:06
Właśnie, możesz to zgłosić przez net! Też tak kiedyś robiłem jak mi ktoś na parkingu skuter przewrócił. Właścicielem była moja mama, a załatwiłem wszystko sam.
Nie sztuka zgłosić szkodę, tylko sztuka dostać odszkodowanie na konto. Mogę np. spowodować wypadek, wymienić się z poszkodowanym numerami polis, po czym zgłosić przez net dwie szkody (swoją i jego) i uzyskać odszkodowania za oba auta
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-11-15, 00:08
eplus napisał/a:
Nie sztuka zgłosić szkodę, tylko sztuka dostać odszkodowanie na konto.
O ile komuś nie zależy na kasie, tylko na naprawie auta robi to bezgotówkowo i przy niedużej szkodzie nie ma problemu.
eplus napisał/a:
Mogę np. spowodować wypadek, wymienić się z poszkodowanym numerami polis, po czym zgłosić przez net dwie szkody (swoją i jego) i uzyskać odszkodowania za oba auta
Odszkodowanie uzyska poszkodowany, a nie Ty. Chyba, że byś był właścicielem obydwu aut, co teoretycznie jest możliwe, chociaż wtedy nie każdy ubezpieczyciel wypłaci.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Skorzystałam z formy elektronicznej zgłoszenia szkody AC. Pewnie będa oględziny jakos niebawem, więc sie dowiem jak to wyglada dalej. Szczerze powiedziawszy nie chodzi mi o wypłate odszkodowania, chodzi poprostu o to by usunąć ta szkodę. Póki co nie rozmawiałam z wujkiem, niech dowie sie od ubezpieczyczalni. Mam nadzieję, że problemów robił nie będzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum