Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2013-12-15, 20:38 temperatura silnika lodgy
dzis podlaczylem tester diagnostyczny w mojej lodgy1.5 dci 110 koni zeby sprawdzic temp. silnika podczas pracy bo ogolnie slabo grzeje ogrzewanie.Okazuje sie ze silnik przy temp.zew.5 st.po 15 km osiagnal 75 st. z wlaczonym ogrzewaniem. nastepnie wylaczylem ogrzewanie zatrzymalem sie i chcialem nagrzac silnik do 90st tak jak w wiekszosci aut.Podnioslem obroty do 1500 i odczekalem 5 min.temp podniosla sie do 78st. potem jeszcze zrobilem okolo 15 km i srednia temp silnika to 75st i jak dla mnie to silnik jest niedogrzany a co za tym idzie ogrzewanie jest takie sobie.
I tu moje pytanie:
- czy to wada termostatu
Sprawdź czy rura od termostatu nie jest twarda i ciepła, bo wg mnie to też jakaś niska temperaturka po tylu km jeżdżenia.
Ja właśnie u siebie muszę pochwalić 1.5dci za szybkie łapanie temperatury , po 5min jazdy w aucie mam cieplutko i temp. płynu chłodzącego ok.55-60st wg wskazań TORQUE z telefonu
Ostatnio zmieniony przez corrado 2013-12-15, 22:44, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum