Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-12, 18:07
Mój Duster też zaliczył dzisiaj pierwszy rajd 4x4 i to w szczytnym celu bo na rzecz WOŚP.
80 km, w dużej części po błocie, bo w nocy ostro padało, ale spisał się dzielnie, a był jednym z niewielu SUV-ów (poza nim widziałem tylko krótką Vitarę i ML), zdecydowana większość to duże terenówki.
Próby wyczynowe na żwirowni trzeba było odpuścić, bo z racji 40 cm błocka nie mogły sobie poradzić nawet takie smoki jak Patrol, ale sama trasa - bez zająknięcia, mimo seryjnych opon.
Tylko potem to pozbywanie się kilku cm przyschniętego błota z nadwozia - trochę to zajęło......
Jak gdzieś pojawią linki do relacji z imprezy to dorzucę, bo sam fotek nie robiłem zbyt wielu.
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-01-13, 06:49
Super . Czekamy na info o materiałach z rajdu.
Gratuluję. Nas, używających 4x4 w terenie jest bardzo mało.
Były kiedyś takie badania w których stwierdzono, że 90 % terenówek nie widziało w ogóle terenu (a co tu mówić o SUV).
Tak.Usuwanie błota to masakra. Najgorsze jest według mnie podwozie a w szczególności usuwanie błota z przednich sań i wahaczy. Robię to myjką ciśnieniową na leżąco i jeszcze czasem trzeba popchać jeszcze pistoletem myjki (mimo, że mam 150bar plus rotacja).
A jak Duster w porównaniu z Vitarą i ML? Bardzo odstawał? Zdaje się, że ML ma blokadę mostu a Vitara ma i blokadę mostu i reduktor więc powinny radzić sobie lepiej.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-13, 17:23
Hakama 4x4 napisał/a:
A jak Duster w porównaniu z Vitarą i ML? Bardzo odstawał? Zdaje się, że ML ma blokadę mostu a Vitara ma i blokadę mostu i reduktor więc powinny radzić sobie lepiej.
Ciężko mi porównać, gdyż nie widziałem ich na trasie, zresztą co najwyżej mogli jechać tak samo, gdyż nie miałem żadnych problemów.
Ale na żwirowni Vitara nie dała rady, zakopała się po osie w błocie.
Ale nic dziwnego, skoro i duże terenówki kończyły tak samo i Hummerem je musieli wyciągać.
Nie czekałem aż ich wyciągną, bo już zrezygnowałem z prób wyczynowych, tylko od razu pojechałem na tor 4x4.
Tam przynajmniej były jakieś przeszkody z którymi można się było mierzyć również SUV-em, z trawersami czy kątami różnego rodzaju Duster problemów nie miał żadnych, w błoto po osie nawet nie próbowałem wjeżdżać.
Może kiedy indziej, to była moja pierwsza impreza 4x4.
Czekam na kolejne imprezy tego typu w Wielkopolsce i okolicach, a może jakiś wyjazd wakacyjny na Bałkany uda się wspólnie wykręcić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum