DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Brak świateł stop

OkiMG - 2020-02-28, 16:54
Temat postu: Brak świateł stop
Witam mam dacie Logan 1.4 2005 r i dziś zauważyłem że styłu nie mam żadnych stopów bezpieczniki wymieniłem czy wiecie co może być przyczyną i jak zaradzić dziwne gdyby wszystkie na raz się przepaliły
Hiszpan_JS - 2020-02-28, 17:17

Może "automat stopu"? Bardziej możliwe niż wszystkie żarówki na raz. Rozepnij go i złącz kabelki "na krótko". Jeżeli to on, to światła zaświecą.
OkiMG - 2020-02-28, 17:37

Możesz prościej? Ja nie znam się wogole na mechanice czarna magia dla mnie
laisar - 2020-02-28, 17:43

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=532

(Po sprawdzeniu żarówek i przy braku problemów z innymi światłami - bo w przeciwnym przypadku podejrzana może być jeszcze masa, wtyczki, złączki okablowania lub ono samo).

Hiszpan_JS - 2020-02-28, 17:59

Mmm... Prościej... Nad pedałem hamulca jest wyłącznik. . Do niego przychodzi wtyczka, jeżeli są tylko dwa kabelki to nie ma problemu, bierzesz kawałek druta (może być spinacz biurowy) i zwierasz oba kabelki we wtyczce. Jeżeli jest cztery kabelki (nie wiem jaki czujnik jest w Twoim aucie) to sprawa się komplikuje, bo musisz znaleźć "zasilanie świateł i plusa. Ale to najlepiej jakbyś miał kogoś znajomego, kto bardziej " ogarnia temat".

Kolega laisar był szybszy. W podlinkowanym temacie masz w miarę prosto wszystko opisane :-) .

OkiMG - 2020-02-28, 19:38

Okazało się że światło jest ale trzeba bardzo mocno pedał wcisnąć wtedy świeci a nigdy wcześniej tak późno nie chwytał
laisar - 2020-02-28, 20:03

OkiMG napisał/a:
trzeba bardzo mocno pedał wcisnąć wtedy świeci

No to niemal na pewno winny jest czujnik - w zalinkowanym temacie jest chyba wszystko opisane.

OkiMG - 2020-02-29, 12:30

Włącznik wymieniłem na nowy problem nie ustal jest tak samo jak wcześniej
laisar - 2020-02-29, 12:47

http://www.daciaklub.pl/f...p=155643#155643

Cytat:
podejrzana może być jeszcze masa, wtyczki, złączki okablowania lub ono samo

(Najpierw diagnoza, potem wymiana czegokolwiek...)

Hiszpan_JS - 2020-02-29, 14:02

OkiMG napisał/a:
Okazało się że światło jest ale trzeba bardzo mocno pedał wcisnąć...
OkiMG napisał/a:
Włącznik wymieniłem na nowy problem nie ustal jest tak samo jak wcześniej

Jeżeli światła świecą normalnie a tylko do ich uruchomienia potrzebny jest duży nacisk na pedał to raczej nie jest problem z kablami/stykiem. Nie ma tam czasem regulacji punktu zadziałania?
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=532 post od 9 do 13

Lajkonik - 2020-03-02, 07:22

Może czujnik przy pedale zaliczył kopa i się przesunął. Nie wiem na czym jest mocowany, ale jeżeli to tylko blacha lub coś w tym stylu, to może da się go pogiąć tak, aby działał wyżej. Sprawdził bym też czy na samym mocowaniu nie ma możliwości przesuwania. Jeżeli jest przykręcony, to może wystarczy poluzować śrubki i spróbować znaleźć bardziej optymalne ułożenie, a potem dokręcić.
route2000 - 2020-03-02, 08:09

Wyłącznik reguluje się na zasadzie góra - dół.
Poluzować nakrętkę górną, odkręcić lekko dół nakrętki i dokręcić górną nakrętkę.
Wyłącznik powinien pójść lekko w górę i wtedy powinien zadziałać wcześniej po naciśnięciu pedału.

Hiszpan_JS - 2020-03-02, 09:02

Ale czujnik jest mocowany na złącze bagnetowe, a nie na nakrętkach. Można to jakoś ustawić na tym bolcu (gdzieś o tym czytałem), ale pojęcia nie mam jak.