|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Logan MCV II - wymiana reflektora przedniego
Robs - 2023-03-26, 17:54 Temat postu: Logan MCV II - wymiana reflektora przedniego Witam drogich forumowiczów :)
Mam prośbę. Czy macie może dostęp do instrukcji serwisowej dotyczącej wymiany przedniego reflektora w Logan MCV (2017).
Pechowa sytuacja mnie ostatnio spotkała. Źle wpiełem żarówkę od świateł mijania w prawym reflektorze. Ta się niestety wypieła, obróciła i podtopiła osłonę i zabrudziła odbłyśnik. Zauważyłem niestety po fakcie. Spróbuję wyczyścić odbłyśnik a jak to nie pomoże to wymienię na jakiś używany oryginał. Nie obejdzie się jednak bez pomocy z naszej strony 🙂
laisar - 2023-03-26, 18:20
Serwisówka do II generacji nigdy się nie pojawiła, pozostaje więc posiłkować się rozrysem z katalogu części...
Żeby wymienić reflektor trzeba odkręcić zderzak:
zaczynając od demontażu zaślepek pod zderzakiem nr 26 oraz spinek i wkrętów trzymających nadkola przednie:
Wcześniejszy temat - http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=18875
Robs - 2023-03-26, 18:56
Dzięki serdeczne. Te rysunki będą bardzo pomocne :)
Czekam na jakiś wolny dzionek i biorę się za robotę
toka93 - 2023-03-26, 19:27
Dla ułatwienia powiem, że najlepiej odkręcić tylko przednia część nadkola razem z trójkątem. Potem zderzak razem z atrapą podkręcać. Najtrudniejsze to nie połamać zaczepów w ślizgu, albo uszek w samym zderzaku. Znaleźć używaną lampę w dobrym stanie nie jest łatwo do polifta.
Zakładam, że uszkodzonego odbłyśnika się raczej nie odratuje bo go przytopiło.
nowy - 2023-03-26, 20:53
Na naklejce reflektora masz firmę i rok produkcji oraz nr katalogowy części. Mnie sie udało dorwać nówkę leżaka magazynowego,
|
|