Wysłany: 2008-05-11, 19:32 piach/błoto pod klapką do wlewu paliwa
W zasadzie od dawna, przy każdym tankowaniu, a więc i otwarciu klapki pod którą znajduje się korek wlewu paliwa, wkurzał mnie widok ubitego piachu/błota. Teraz w czasie 2 przeglądu zgłosiłem tę uwagę. Podobno jeżdżę po tak zabłoconych drogach, że piasek dostaje się tam przez otwór technologiczny, który przeznaczony jest do odpływu wody która może tam się dostać z zewnątrz. Faktycznie po wyczyszczeniu/usunięciu piasku widać ten otwór skierowany w stronę bieżnika prawej tylnej opony, ale może jest on za duży albo powinien być wyposażony w jakąś mikrosiateczkę przepuszcajacą wodę na zewnątrz ale zatrzymujacą ziarna piasku, które wyrzucane są prze obracające się koło. Czy ktoś z Was też ma ten problem, czy tylko mnie to dopadło.
U mnie otworek jest (ok. 3 x 4 mm), ale jest on połączony z około 30 cm wężykiem, więc nic nie ma prawa wlecieć pod klapkę od strony koła. Z zewnątrz błoto/piach też racze nie mogą tam trafić.
Ty być może nie masz tego wężyka i błoto/piach trafiają tam od strony koła.
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2008-05-11, 20:38
to nie przez otwor. serwisanci maja raczej otwor w mozgu. u mnie jest to samo, cala masa blota i piachu. te typy tak maja, bo taka konstrukcja i aero. ja to zalatwiam tak, kupilem kawalek folii magnetycznej i jak deszczowa pogoda zaslaniam klapke wlewu z naddatkiem. tanie i dziala. tez ,mie to wkurzalo. poza tym ciekawostka wyszla. thalia przednie blotniki ma plastikowe. pozdr
MCV-ka ma inaczej niż sedan, ja się z tym uporałem tak: wyczyściłem dokładnie od spodu, uciąłem ok 2 cm wężyka śr. 6mm i pod lekkim skosem przylepiłem od spodu autokitem, trzeba dobrze dopasować do otworku i jest ok.
Nie wiem jak jest w Thalii, w Loganie sedan jest otworek odpływu wody. Byłem dziś w serwisie i z ciekawosci przyjrzałem sie na klapke wlewu paliwa w MCV,jest większa jak w sedanie a sam wlew paliwa i korek taki sam, co to ma na celu, wieksze auto-większa klapka?
Loganik
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-05-13, 08:36
I tak jest u mnie. Od początku wokół wlewu paliwa zbiera się błoto, i piach. Blacha jest fabrycznie przykryta czarną plastikową osłoną. Ciężko się ją czyści. Jednak u mnie jest na dole szczelina szerokości 3-4 mm. Niedoróbka, czy złe rozwiązanie ? Piasek przedostawać się będzie pod spód. Ciekawe, czy osłonę można wyjmować? W ten sposób wyjaśnia się też dlaczego np. w starszych samochodach cała blacha wokół wlewu paliwa jest przeżarta korozją. Oby tak się nie stało w przypadku Dacii.
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum