Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 01:07
ON - krzywa ostro rośnie
Autor Wiadomość
stempik 

Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1,4mpi
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-05-24, 15:28   

jan ostrzyca napisał/a:

Dla przypomnienia, na obniżkę podatków w sytuacji wzrostu cen paliw zdobył się kiedyś rząd Marka Belki (SLD).
A chwilkę potem wszyscy podnieśli cenę do wysokości z przed obniżenia akcyzy.

Muszę jednak przyznać że w moim odczuciu to był ostatni rząd który coś chciał (np. reformować)

Mamert napisał/a:
najwięcej do wzrostu cen ropy naftowej prowadzi niejaki HITLEREK BUSH

Myślę że jego pusta głowa jest na to zbyt pusta.

Mogę się mylić ale jak sądzę to banki po ostatnich stratach chcą sobie odbić. Dolar słaby więc kupuje się długoterminowy kontrakt na ropę i zaczyna spekulować. A że tego też w nieskończoność robić nie można, to już możemy się cieszyć.

stempik 

Model: logan
Silnik: 1,4mpi
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-05-24, 15:40   

laisar napisał/a:
Cytat:
jak się dziś czują nasi koledzy z forum, głosujący w ostatnich wyborach na cudotwórczy P(rzekręt) O(bywatelski)?

Szczerze? Dużo lepiej niż przez poprzednie 2, a może i 4 lata.

Dużo lepiej śpię.

piotrres 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2008-05-24, 18:08   

laisar napisał/a:
Cytat:
jak się dziś czują nasi koledzy z forum, głosujący w ostatnich wyborach na cudotwórczy P(rzekręt) O(bywatelski)?

Szczerze? Dużo lepiej niż przez poprzednie 2, a może i 4 lata.

...- chociaż moim zdaniem ważniejsza była postawa "ktokolwiek byle nie PiSiorki"

& Kongo Miller w moim przypadku...
laisar napisał/a:
Na razie osobiście zachowuję chłodną rezerwę do działań Tuska et consortes - nie są to moi bohaterowie, niewiele widać i niewiele słychać...

Czyli tak samo, jak traktowałem wszystkie poprzednie rządy, bez względu na kogo naprawdę głosowałem...

Jeszce taka uwaga dla kolegów o podejsciu 0/1: antypatia mojej antypatii nie jest moja sympatią :mrgreen:
np. Jeżeli nie podoba mi się Dzordż Dablju B. to nie oznacza że pałam uczuciem do Vladimira P. (au contraire) Ósamy b. L., Fiedii C. czy jego fumfla Hugo Ch.
....
Wracjąc do tematu:
Z punktu widzenia profilu użytkownika i bieżących trendów następny byłby pewnie benzyniak i prawie pewnie Daćka. 8-)
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2008-05-24, 18:18, w całości zmieniany 3 razy  

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2008-05-24, 18:13   

stempik napisał/a:
Z żaglem czy bez?
Można by zapytać. Ale nie zapytam. Byłoby głupio i niegrzecznie.

A jednak padło to pytanie. Może nie "głupio", ale na pewno "niegrzecznie". Napisałem przecież, że wszyscy się ze mnie śmieją (tak jak i kolega), gdy podaję jakie zużycia osiągam (wcześniej miałem benzyniaki, teraz drugi diesel), ale ja (cóż mogę napisać) nie kłamię. Dodam, że nie mieszkam w mieście, jeżdżę głównie w trasie, codziennie przejeżdżając 105 km (do pracy faktycznie mam ponad 50 km w jedną stronę).

piotrres 

Wysłany: 2008-05-24, 18:25   

stempik napisał/a:
To moje bydle pali po mieście około 9 litrów i proszę mi wierzyć że w zasadzie z nikim się nie ścigam. Świetła co 200 - 500 metrów bez fali rzecz jasna.

J.w. tyle, że z reguły "czerwona fala" :mrgreen: przy silniczku 1.6 MPI w meiście przy 4,3 km do pracy mam 8,6 latem i 9,2 zimą...
Jak spbie "poszaleliśmy" z wyjazdami wakacyjnymi to ja miałem 6,0 L/100 km poza miastem, a Lena 5,5 L//100 km . Chyba miałem cięższe trapery ( "44" wobec "36" ) ;-)
Nie ścigam się, ale po wyprzedzaniu (dłuuga prosta, płaski teren) przytrzymałem na chwilkę sobie 120 km/h i przy tej prędkości wyszło 8.6 L/100 km przy 90 km/h i równej jedzie miałem ca. 4,7..4,8 L/100km

jacek 

Model: logan mcv
Silnik: 1.5 dci85KM
Rocznik: 2007
Wysłany: 2008-05-24, 21:16   

piotrres napisał/a:
- chociaż moim zdaniem ważniejsza była postawa "ktokolwiek byle nie PiSiorki"

tylko Krzysztof Kononowicz da nam dobrobyt :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

piotrres 

Wysłany: 2008-05-24, 21:34   

jacek napisał/a:
piotrres napisał/a:
- chociaż moim zdaniem ważniejsza była postawa "ktokolwiek byle nie PiSiorki"

tylko Krzysztof Kononowicz da nam dobrobyt :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Masz rację, "koniec wszystkiego" rozwiązuje w jakiś sposóbwszystkie nasze bolączki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Z drugiej strony nie myślałem, żeby pakować się w aż takę egzotykę ( Stan T. i jego Graciella) lub totalny margnines polityczny i yntęlęktualny ;-)
Sęk w tym, że nie ma w kim wybierać, chyba, że... "łotr niech łotra stoczy będzie miejce dla nas" :mrgreen: jak śpiewał śp. Bard....
i
Kolalicja Ponad Podziałami Daciaklub.pl 8-) wygra następne wybory :lol: :lol: :lol: :lol:

Niech się nie zdziwi kto wciąż zbawców słucha,
że będzie rabem kolejnych cezarów,
którzy okręcą kikut jego ducha w postokroć sprane
bandaże sztandarów...
J.K. "Niech..."

kier 

Marka: Dacia/Dacia
Model: Logan/Logan MCV
Silnik: 1.4 MPI/SCe 1.0
Rocznik: 2007/2019
Wysłany: 2008-05-24, 21:47   

Proponuję hasło: "Dacia dla każdego" ;)

jacek 

Model: logan mcv
Silnik: 1.5 dci85KM
Wysłany: 2008-05-24, 21:53   

piotrres napisał/a:
Kolalicja Ponad Podziałami Daciaklub.pl

- "Dacia dla każdego"
- Paliwo do daci za free
- precz z korozją
- Marcin na prezydenta
:mrgreen:
:mrgreen:

ZeneC 

Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wysłany: 2008-05-24, 22:03   

jan ostrzyca napisał/a:

Dlatego też bardzo cenię tow. Hugo Chavesa, który jako jeden z ostatnich, daje skuteczny odpór korporacyjnym s..wielom m.in. z USA.

Miałem już zamiar odpuścić Ci, Janie, tego Chaveza, ale - Bóg mi świadkiem - nie mogę, po prostu nie zasnę. Wierzę, że przywołałeś tego paskudnika w duchu przekory i prowokacji, anie szczerych uczuć do niego i przekonań do jego poglądów. Jeśli jest inaczej - jesteś opętany, a ja wolę być do śmierci dojony przez te znienawidzone przez Ciebie i Hugo amerykańskie korporacje.

W internetowych komentarzach można już przeczytać, że "Hugo Chavez poszedł na całego. Zapowiedział reformę konstytucji, budowę socjalizmu, znacjonalizował przedsięwzięcia naftowe zachodnich koncernów w basenie rzeki Orinoko, upaństwowił największą kompanię elektryczną i telekomunikacyjną, zamknął główny prywatny opozycyjny kanał telewizyjny RCTV Caracas, obronę socjalizmu uczynił obowiązkiem armii, a budowę socjalizmu - treścią wychowania w szkołach.

Popularność Chaveza sięga dzisiaj 45 proc. Przeciwnicy zmian w konstytucji mają blisko 55 proc. poparcia. Ale propagandowy i finansowy szturm reżimu na Wenezuelczyków może te proporcje zmienić i Hugo Chavez może się niedługo stać dyktatorem z demokratycznego nadania.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 7 os.

Wysłany: 2008-05-24, 23:48   

Dobrym testem na kontrolę politycznych sympatii jest uczciwe odpowiedzenie - samemu sobie! - na pytanie: "Czy chciałbym mieszkać w kraju rządzonym przez <tego_osobnika/partię>?"...

swissman 

Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Wysłany: 2008-05-25, 07:45   

piotrres napisał/a:
Sam jako producent surowca jaką jest ropa naftowa pasie się na wzroście tych cen...
Ja mimo wszystko byłbym ostrożny z oceną Chaveza, bo to po prostu kolejny awatar

alez on robi wszystko to co jest potrzebne spekulantom od ropy... jak potrzeba zeby wzrosly ceny to on powie ze zakreci kurki... jak potrzeba zeby wzrosly ceny ropy to on powie ze nie lubi ameryki i jej wojne wypowie...

a czego potrzeba wiecej spekulantom ropopochodnym?

to samo z tym panem bez krawata z iranu... tez funkcjonuje w ten sposob zeby ceny ciagle rosly...

swissman 

Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Wysłany: 2008-05-25, 07:51   

laisar napisał/a:
z oceną wstrzymam się jeszcze rok.

moj dziadek mowil ze za cara bylo najlepiej.... mial wtedy kilkanascie lat.. moj ojciec ze za sanacji... a ja czekam az bedzie lepiej i bede mogl wydac dobra cenzurke jakiemukolwiek rzadowi... i chyba sie nie doczekam zeby w Polsce rzadzili uczciwi politycy...

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 7 os.

Wysłany: 2008-05-25, 09:41   

Cytat:
chyba sie nie doczekam zeby w Polsce rzadzili uczciwi politycy

Tacy to chyba nigdy i nigdzie na świecie nie rządzili, więc faktycznie - marne szanse <;

Natomiast żeby rządzili mniej więcej tacy jak wszędzie, to niestety trzeba czekać przysłowiowe trzy pokolenia...

piotrres 

Wysłany: 2008-05-25, 14:49   

jacek napisał/a:
Marcin na prezydenta

κρατiλoσ =rządzacy ?! ;-)

piotrres 

Wysłany: 2008-05-25, 14:54   

swissman napisał/a:
to samo z tym panem bez krawata z iranu... tez funkcjonuje w ten sposob zeby ceny ciagle rosly...

Bez tego niewątpliwie dość szybko zaliczyłby koniec....

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2008-05-25, 16:11   

ZeneC napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:

Dlatego też bardzo cenię tow. Hugo Chavesa, który jako jeden z ostatnich, daje skuteczny odpór korporacyjnym s..wielom m.in. z USA.

Miałem już zamiar odpuścić Ci, Janie, tego Chaveza, ale - Bóg mi świadkiem - nie mogę, po prostu nie zasnę. Wierzę, że przywołałeś tego paskudnika w duchu przekory i prowokacji, anie szczerych uczuć do niego i przekonań do jego poglądów. Jeśli jest inaczej - jesteś opętany, a ja wolę być do śmierci dojony przez te znienawidzone przez Ciebie i Hugo amerykańskie korporacje.

W internetowych komentarzach można już przeczytać, że "Hugo Chavez poszedł na całego. Zapowiedział reformę konstytucji, budowę socjalizmu, znacjonalizował przedsięwzięcia naftowe zachodnich koncernów w basenie rzeki Orinoko, upaństwowił największą kompanię elektryczną i telekomunikacyjną, zamknął główny prywatny opozycyjny kanał telewizyjny RCTV Caracas, obronę socjalizmu uczynił obowiązkiem armii, a budowę socjalizmu - treścią wychowania w szkołach.

Popularność Chaveza sięga dzisiaj 45 proc. Przeciwnicy zmian w konstytucji mają blisko 55 proc. poparcia. Ale propagandowy i finansowy szturm reżimu na Wenezuelczyków może te proporcje zmienić i Hugo Chavez może się niedługo stać dyktatorem z demokratycznego nadania.

Wujek Hugo nie robi niczego innego niz Wujek Sam. Obaj wujowie chcą mieć kontrolę nad krajowymi zasobami i przemysłem. Wuj Sam kontroluje przemysł USA poprzez państwowe dotacje i zamówienia w zbrojeniówce, energetyce, rolnictwie. Oj, zły to wuj!!! Wuj Hugo ma na to inny pomysł, czy gorszy?

Mój proboszcz nazwał dziś Dablju Busza szaleńcem. I tu się z nim zgadzam.

ZeneCu, Ty nie jesteś dojony przez korporacje, przeciwnie, będąc ich przedstawicielem handlowym Ty z nimi kolaborujesz.

Co złego jest w nacjonalizacji nafty i rolnictwa w Wenezueli? W USA i Europie wpływ państwa jest może nawet większy, chociaż odbywa się to w innej formule organizacyjnej.

Zresztą w zachodniej Europie (podobnie jak w Polsce) po II WŚ znacjonalizowano tysiące kluczowych przedsiebiorstw żeby je ocalić po wojennej zawierusze. Czyżby zrobili to opętani?

Telekomunikację Polską sprywatyzowano sprzedając PAŃSTWOWEJ firmie francuskiej...

Skoro Francuzi, Angole, Szkopy, Szwedzi itepe utrzymują nadal państwowe firmy to dlaczego Wuj Hugo ma tego nie robić?
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2008-05-25, 17:19   

reasumujac- chcialbym miec czapke niewidke. pozdr

jan ostrzyca 

Wysłany: 2008-05-25, 20:10   

Zresztą, kończąc wątek Chavesa warto zauważyć, że zasoby gospodarcze Wenezueli były w szczytowym okresie kontrolowane w ponad 90% przez kapitał amerykański. W tym czasie Wenezuela raczej nie rosła w siłę, a ludziom nie żyło się dostaniej ;).

Tu nasuwa się analogia z rewolucją amerykańską, która doprowadziła do powstania USA. Otóż, w pewnym okresie gospodarka znacznej części Ameryki Północnej została zdominowania przez Anglię. Wywołało to furię kolonistów, którzy chwwyciwszy za broń wybili się na niepodległość. W swoim czasie USA i jego ojcowie założyciele byli taką Wenezuelą a Waszyngton takim Chavesem...

piotrres 

Wysłany: 2008-05-25, 20:26   

jan ostrzyca napisał/a:
W swoim czasie USA i jego ojcowie założyciele byli taką Wenezuelą a Waszyngton takim Chavesem...

Tyle, że J. Washington był to kawał intelektualisty w porównaniu z El Colonelo :mrgreen:
no i mason ;-) a bez poparcia finansowego i wojskowego absolutystycznego Królestwa Francji (vide: tacy doradcy wojskowi jak markiz de Lafayette i in.) które chciało dopiec Anglikom, demokratyczna Rewolucja Amerykańska byłaby trudna, jeżeli nie nie możliwa. Ot taka dialektyka. :mrgreen:

jan ostrzyca 

Wysłany: 2008-05-25, 20:38   

piotrres napisał/a:
jan ostrzyca napisał/a:
W swoim czasie USA i jego ojcowie założyciele byli taką Wenezuelą a Waszyngton takim Chavesem...

Tyle, że J. Washington był to kawał intelektualisty w porównaniu z El Colonelo :mrgreen:
no i mason ;-) a bez poparcia finansowego i wojskowego absolutystycznego Królestwa Francji (vide: tacy doradcy wojskowi jak markiz de Lafayette i in.) które chciało dopiec Anglikom, demokratyczna Rewolucja Amerykańska byłaby trudna, jeżeli nie nie możliwa. Ot taka dialektyka. :mrgreen:

Z tego co tam jeszcze pamiętam J. Waszyngston nie posiadał żadnego wykształcenia, poza domowymi korepetycjami, a przez wielu uważany był za nieuka. Tak więc był raczej Lepperem swoich czasów niż dajmy na to Gieremkiem czy innym Balcerowiczem.

piotrres 

Wysłany: 2008-05-25, 20:55   

Wówczas niewiele osób miało wykształcenie formalne....
Poza tym miał mądrzejszych doradców niż te rednecki z otoczeia Andrzeja...

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"

jan ostrzyca 

Wysłany: 2008-05-25, 21:05   

piotrres napisał/a:
Wówczas niewiele osób miało wykształcenie formalne....
Poza tym miał mądrzejszych doradców niż te rednecki z otoczeia Andrzeja...

Otóż jednak wielu miało, a J.W. zaliczał się do elity kontynentu. To, że był samoukiem to raczej liść do wieńca chwały a nie powód do wstydu. Zajrzałem do biografii J.W. pióra Pastusiaka i wynika z niej, że sam J.W. miał świadomość swoich słabości w tej materii. Dlatego nie jest on dobrym przykładem żeby ponabijać się z prezia Wenezueli.

Poza tym J.W. sam był "redneckiem", w końcu prowadził farmę odziedziczoną po tacie...

Zarysował się za to ciekawy sojusz ZeneCa i Piotrresa w stosunku do Wuja Hugo;)

piotrres 

Wysłany: 2008-05-25, 21:25   

Janie,
Ja nie lubię zupaków :mrgreen:

Założę się, że Hugo wojując z juesej wpadnie uzależni się Chińczyków, któży również kochają Jego ... ropę!
Swego czasu jego kumpel Fidel wpadł w ręce Rosjan (ropy nie miał , ale to położenie)
Na razie koleś kupuje gł. broń od Chin i Rosji więc, idę o zakład, że ludowi pracująemu miast i wsi Wenezueli nie poprawi się pod rządami El Colonello.
Stara metoda na utrzymanie władzy dyktatora: straszyć ludek wrogiem (wewnętrznymi zewnętrznym), mobilizować mobilizować, mobilizować... To robili faszyści, komuniści, a niedawno Duet Rodzinny!

jan ostrzyca 

Wysłany: 2008-05-25, 21:35   

piotrres napisał/a:
Janie,
Ja nie lubię zupaków :mrgreen:

Założę się, że Hugo wojując z juesej wpadnie uzależni się Chińczyków, któży również kochają Jego ... ropę!
Swego czasu jego kumpel Fidel wpadł w ręce Rosjan (ropy nie miał , ale to położenie)
Na razie koleś kupuje gł. broń od Chin i Rosji więc, idę o zakład, że ludowi pracująemu miast i wsi Wenezueli nie poprawi się pod rządami El Colonello.
Stara metoda na utrzymanie władzy dyktatora: straszyć ludek wrogiem (wewnętrznymi zewnętrznym), mobilizować mobilizować, mobilizować... To robili faszyści, komuniści, a niedawno Duet Rodzinny!

W 2004 roku wzrost gospodarczy Wenezueli wynosił 18%, w 2005 – 11%, w 2006 – 9%.

Od 2003 r. bezrobocie spadło o 8 proc. (z 18 do 10%).

W 1998 r. poniżej progu ubóstwa żyło 55% Wenezuelczyków, a w 2005r. 37,9%.

Jak na zupaka niezłe osiągnięcia. Co? I to pomimo kilku prób zamachów stanu i niezliczonych aktów terroru ze strony tzw opozycji wspieranej przez USA.

Dyktator? Który, wprowadził do kostytucji możliwość odwołanie siebie samego w połowie kadencji?

Odpowiedz do tematu