Sorki, wcześniej nie mogłem, ale do rzeczy... Potwierdzam, moja wersja to Access, w wersji najtańszej z kołem zapasowym.
Nie wiem jakie jest wygłuszenie w wersji Laureate, ale w Access nie ma go wcale ...
Do tej pory jeździłem Audi 80 Avant i szczerze powiem w Dacii może mniej komfortowo jednak przestronniej, szczególnie na tylnej kanapie (choć mniej miejsca na nogi to więcej na grubsze dupska)
Zdjęć podwozia nie jestem póki co w stanie zrobić - zdjęcia robione telefonem bez lampy.
Poniżej galeria środka:
2013-06-30 14.28.52.jpg
Plik ściągnięto 218 raz(y) 140,24 KB
2013-06-30 14.28.36.jpg
Plik ściągnięto 235 raz(y) 99,59 KB
2013-06-30 14.30.05.jpg
Plik ściągnięto 216 raz(y) 104,75 KB
2013-06-30 14.29.58.jpg
Plik ściągnięto 219 raz(y) 138,44 KB
2013-06-30 14.30.12.jpg
Plik ściągnięto 200 raz(y) 118,45 KB
2013-06-30 14.30.32.jpg
Plik ściągnięto 228 raz(y) 124,66 KB
2013-06-30 14.30.52.jpg
Plik ściągnięto 223 raz(y) 135,56 KB
2013-06-30 14.31.00.jpg
Plik ściągnięto 182 raz(y) 152,96 KB
2013-06-30 14.34.17.jpg
Plik ściągnięto 258 raz(y) 158,78 KB
2013-06-30 14.34.25.jpg
Plik ściągnięto 223 raz(y) 133,54 KB
Ostatnio zmieniony przez kyriosmk 2013-07-01, 20:58, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005 Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Sty 2013 Posty: 326 Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-07-02, 01:40
Dacia dość sprytnie opracowała cennik swoich aut. Chcesz wersję Access - OK, chcesz coś do niej dokupić? To może lepiej opłaca się już wersja Ambiance? Oczywiście, ale też można ją doposażyć. Więc w praktyce lepiej już kupić wersję Laureate Więc tak faktycznie to albo brać wersję podstawową (Access) np. w "darmowym" niebieskim kolorze za 29900 zł bez żadnych dopłat (koło zapasowe można sobie kupić używane za ok. 80 zł), albo wersję Laureate. Tylko decydując się na Logana w wersji Laureate, cenowo dochodzimy do Dacii Lodgy (w wersji podstawowej, która nie jest taka uboga), itd. Czyli potwierdza się moje pierwsze zdanie w tym poście
Tak faktycznie, to problemem jest wyłącznie klimatyzacja. W podstawowej wersji jej nie ma, w Ambiance (jak już ktoś napisał) nie opłaca się jej dokupić, czyli jak chcesz klimę - to kup wersję Laureate.
Sprzedaż Dacii jest na bardzo dobrym poziomie, ale gdyby była mozliwość dokupienia do wersji Access samej klimatyzacji np. za 2000 zł, to zapisy na kupno nowej Dacii byłyby już na 2014r.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-03, 09:34
Oj tam. Jak będą chętni flotowi (a w naszym kraju gdzie prestiż uber alles to raczej wątpię - postaw przed przeciętnym przedstawicielem handlowym VW up / Citygo i Logana/Sandero z podobnym wyposażeniem i zapytaj co by wybrał ) to zrobią wersję Arctica w granicach 34 tysięcy.
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-07-03, 14:03
BogdanK napisał/a:
Dacia dość sprytnie opracowała cennik swoich aut. Chcesz wersję Access - OK, chcesz coś do niej dokupić? To może lepiej opłaca się już wersja Ambiance? Oczywiście, ale też można ją doposażyć. Więc w praktyce lepiej już kupić wersję Laureate Więc tak faktycznie to albo brać wersję podstawową (Access) np. w "darmowym" niebieskim kolorze za 29900 zł bez żadnych dopłat (koło zapasowe można sobie kupić używane za ok. 80 zł), albo wersję Laureate. Tylko decydując się na Logana w wersji Laureate, cenowo dochodzimy do Dacii Lodgy (w wersji podstawowej, która nie jest taka uboga), itd. Czyli potwierdza się moje pierwsze zdanie w tym poście
Zgadza sie i takich przyrownan mozna wymyslac wiele, np. w cenie Logana 0,9TCe (ten silnik wystepuje tylko w wersji Laureate) + 310zl za kolo zapas. mozna miec Dustera golasa (kolo zapas. w standardzie) i prawie starczy jeszcze na instalke lpg zalozona we wlasnym zakresie.
Dzień dobry. Mam pytanie do osób posiadających Nowego Logana (drugiej generacji) z rocznika 2013. Jakie są tam żarówki w przednich reflektorach - H4 czy H7? Pytam, gdyż w Kauflandzie są niedrogie zestawy żarówek po około 18 zł, a na autko jeszcze czekam, więc nie mam jak sprawdzić. Być może w instrukcji obsługi byłoby, ale niestety takowej jeszcze nie posiadam. Pozdrawiam. Dawid Bittner.
Przez ostatni tydzień zrobiłem 1500km po naszym pięknym kraju i o dziwo widziałem 4 takie Logany 2 w podstawie, wszystkie granatowe. Myślę, że to jest aż 4 :) Zaskoczony jestem popularnością.
@DD, @Cendra: no to może i mnie widzieliście :) np. na odcinku między Warszawą a Sochaczewem, lub w samej stolicy.
Mam pytanie: jak zdemontować "zaślepkę" na radio? Są tam jakieś dwie zapadki, które odginam, ale zaślepka ani rusz - siłowo nie będę walczył aby czegoś nie połamać.
Chciałem rzucić okiem czy mam okablowanie pod radio i z tej strony dostać się nie mogę. Zaglądając pod zaślepkę przy drzwiach jakaś kostka z okablowaniem jest, natomiast w samych drzwiach już nie (co wydaje sie logiczne skoro brak głośników w tej wersji).
Czy ktoś już może zakładał radyjko w wersji Access i będzie chętny służyć doświadczeniem?
Marka: Fiat
Model: Panda 3 WILD 4x4
Silnik: 0.875 85KM TWINAir
Rocznik: 2021
Wysłany: 2013-07-30, 20:23
Chciałem tylko napisać że się wyleczyłem z dacii, dowiedziałem się że dają tylko 6 lat gwarancji na perforację nadwozia (byle francuskie renault czy peugot daje 12lat) więc problemy z rudą przy standardowym użytkowaniu pod chmurką będą występowały.
Dodatkowo cena nie jest taka atrakcyjna bo u dilera skody gołą fabię w kolorze granatowym mozna teraz kupić za ~30tys.
Jeżeli chodzi o wyższe wersje to trzeba by dać z 38tys a w tej cenie są już inne atrakcyjniejsze samochody, pozdrawiam wszystkich daćkomaniaków :)
Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 437 Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-07-30, 21:26
Miro77 napisał/a:
Chciałem tylko napisać że się wyleczyłem z dacii, dowiedziałem się że dają tylko 6 lat gwarancji na perforację nadwozia
nie wdaje sie w polemike, ale podziele sie moim doswiadczeniem z przeszlosci.
P206, salon, bialy, 2003 rok - zero problemow z ruda
Fabia I, salon, bialy, 2007 rok - w 3cim roku w kilku miejscach pojawila sie ruda wielkosci ciapek lebka od szpilki
[quote="Dawid_Bittner"]Jakie są tam żarówki w przednich reflektorach - H4 czy H7? Pytam, gdyż w Kauflandzie są niedrogie zestawy żarówek po około 18 zł[quote]
Jeśli to nie są żarówki renomowanych firm typu Philips, Tungsram, Osram, Bosch czy coś w tym stylu to sobie odpuść. Do Daciek trzeba stosować na przód żarówki z filtrem UV aby nie zniszczyć za szybko reflektorów. Dostaniesz sprzęt to poczytaj instrukcję. Poza tym jedna dobra żarówka to koszt przynajmniej kilkunastu PLN, więc nie wierzę w dobrą jakość tych zestawów. Nie warto. Problemy z dużym rozrzutem jeśli chodzi o pozycję żarnika skutkujące oślepianiem, za krótki snop światła, wyższy pobór mocy niż podany na żarówce. Poszukaj testu żarówek w googlach.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-07-31, 16:33
raczej trudno porównywać fabię z nowym kombi logana
Dodatkowo cena nie jest taka atrakcyjna bo u dilera skody gołą fabię w kolorze granatowym mozna teraz kupić za ~30tys.
A Fabia jest tak duża jak Dacia?
Wiem, że to pytanie retoryczne :) ale od siebie dodam:
Fabii nie miałem, ale raz się przejechałem - ciasno jak w ... Fabii.
Co do miejsca w nowym Loganie. Mogę porównać do Audi 80 Avant, które użytkowałem 4 lata - stwierdzam -> w Nowym Loganie miejsca jest jakby więcej, aczkolwiek komfort mniejszy :).
A dlaczego trudno? Mi się autko bardziej podoba...
Mi się wydaje, że kolega "Dar1962" miał na myśli wymiary, a nie wygląd.
Szybkie spojrzenie na wymiary w/w pojazdu: Nawet Fabia kombi, jest krótsza od Logana sedana.
Mnie denerwuje porównywania pojazdów, które różnią się od siebie wielkością. Fabia mi się bardzo podoba, ale jest mniejsza. Jednym z powodów wyboru Logana, był stosunek ceny do wielkości wnętrza i bagażnika. Więcej za mniej.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-08-03, 09:26
wymiary wnętrza a szczególnie bagażnika, wygląd karoserii rzecz gustu, choć mnie nowy logan podoba się o wiele bardziej niż aktualna fabia. A po liftingu a'la Rapid będzie jeszcze gorzej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum