- powtórne cytowanie postu w kawałkach z akcentami zupełnie niepotrzebne... cały post przeczytałem i zrozumiałem ...
- pozwoliłem sobie na odrobinę ironii dlatego, że temu rozwiązaniu które zaproponowałeś to jeszcze trochę daleko do realizmu na szerszą skalę zwłaszcza dla większości użytkownków (posiadaczy) samochodów określanych jako "budźetowe" ...
- chyba robi się OT... wszak temat dotyczy "spalanie duster 1,6 4x4"
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-10-11, 15:54
TD Pedro napisał/a:
rower?
to mój zasadniczy środek lokomocji, nawet nad Białe i do późnej jesieni (a nawet i zimą) Tym bardziej,że ostatni koleżanka-małżonka jakoś bardzo zaprzyjaźniła się z DD
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-10-11, 15:56
TD Pedro napisał/a:
- chyba robi się OT... wszak temat dotyczy "spalanie duster 1,6 4x4"
bo ile można to ciągnąć? wymieniono już chyba wszelkie możliwe liczby i jednostki
Podsumuję to jednym zdaniem : najwięcej pali 1,6 4x4, nieco mniej 2x4 a klekoty tylko ciut ciut. A ci co używają gazu do silników zamiast do zapalniczek mają najlepiej, bo wychodzi najtaniej
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-10-11, 15:58, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-10-26, 18:06
moja Drakula dziś dość pozytywnie mnie zaskoczyła Przez ostatnie tygodnie poruszałem się wyłącznie po mieście na krótkich odcinkach, więc świeciło się od dłuższego czasu 10l/100 km. Dziś przejechałem ok 50 km z przyzwoitą prędkością 90 km/h (bez klimatyzacji bo była zbędna, napęd w trybie "auto") wyzerowałem po rozgrzaniu silnika i komputer pod koniec podróży pokazał 6,7 l/100 km. W ubiegłym roku, w porównywalnych okolicznościach cieszyłem się z liczby 7,4. Z powyższego wynika,że silnik po ułożeniu i dotarciu (obecnie 12 tys) nieco powściąga swój apetyt
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-10-26, 18:12, w całości zmieniany 2 razy
pojeździłem trochę z szybkościami autostradowymi i stwierdzam, że jest to w Dusterze średnio opłacalne. Jedynie wtedy gdy zależy na nam czasie. Po prostu kupujemy wtedy czas za pieniądze.
Przy 120 km/h zużywa 7 litrów
przy 140 km/h idzie już 12 litrów (dwanaście!)
130 to ok 10 litrów na 100 km.
Innymi słowy widać wyraźnie, że właściwości terenowe (kąt natarcia, zejścia, prześwit) zostały osiągnięte kosztem aerodynamiki.
Coś za coś...
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2013-10-27, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1887 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2013-10-27, 13:34
wojtek_pl napisał/a:
.... pojeździłem trochę z szybkościami autostradowymi i stwierdzam, że ...
przy 140 km/h idzie już 12 litrów (dwanaście!)
To horrendalnie dużo. Nie mam co prawda spalania chwilowego w komputerze mojego Sandero, ale sprawdzałem na trasie: noc (ruch praktycznie żaden) autostrady: od Miszkolca na Węgrzech, do Dalmacji w Chorwacji przy jeździe prawie non stop 120-140 km/h spalanie wyszło mi na poziomie 5,7 - 6 l/ 100 km. Te 12 litrów dla dCi to coś nie tak.
Też mi się wydaje że powyżej 10l/100km w przypadku 1.5DCI nie ma prawa palić powyżej 140km/h.
Może warto sprawdzić wartości czujników typu przepływomierz, temp. płynu chłodzącego, ciśnienia doładowania CA, oraz temperatury powietrza w czujniku doładowania , sprawdzić organoleptycznie połączenia gumowe węży dolotu i za IC`em czy się nie zsuwają i czy IC jest cały.
Wysłany: 2013-10-27, 15:27
wojtek_pl napisał/a:
widać wyraźnie, że właściwości terenowe (kąt natarcia, zejścia, prześwit) zostały osiągnięte kosztem aerodynamiki|
i tym sposobem udowodniłeś rzecz już udowodnioną,że DD (nieważne z jakim silnikiem) nie jest autem na autostradę
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-10-27, 15:28, w całości zmieniany 1 raz
Wczoraj przegoniłem obydwie daćki do Stolycy przez Bydgoszcz - Toruń - Włocławek - A1-A2 - Saska Kempa. Prędkość przelotowa na DK10 to 100-120 km/h i zgodnie ze znakami w miejscach ograniczeń i terenie zabudowanym, a na A1 i A2 prędkość stała 140-150 km/h.
Średnie spalanie w Dasterze - 11,19 l/hkm - LPG
w Loganie - 10,95 l/hkm - LPG
Czas przejazdu 4,5 godz. + dwa postoje po 20 min
Długość trasy 430 km
I to chyba jest niezły wynik.
Powrót - DK i S7 - DK 10
Jako że w nocy to trochę wolniej, a paliwo nie wiem - jeszcze się nie skończyło w zbiornikach więc wyjdzie poniżej 10 l/ hkm w obydwu autach.
Dodam coś od siebie,
a więc na dotarciu (nie przekraczając 3k obrotów) zrobiłem 650 km (głównie trasa Lublin - Zamość - Wrocław) - średnie spalanie 4,9.
Po dotarciu, trasa Wrocław - Biłgoraj (550km), gdzie się dało jechałem 130 km/h - średnie spalanie z całej trasy 5,4 l/100km
Potem powrót Lublin - Wrocław (przez piotrków) 450km - dojeżdzając do expresówki miałem 5,1l/100km a gdy już cisnąłem 130-140 do same centrum to podskoczyło do 5,3 (licząc od początku).
W samochodzie jechały 4 osoby a bagażnik wypchany po brzegi.
Póki co jestem bardzo zadowolony ze spalania.
Zrobie teraz troche testów z jazdy po mieście to dam znać jak to wygląda.
Wysłany: 2013-11-06, 11:24
zaliczyłem dziś 160 kilometrową trasą plus ok 5 km jazdy miejskiej. Prędkość zgodna z przepisami, bez wyścigów drogowych i zbędnego wyprzedzania (poza odcinkiem ok 10 km, który przejechałem ok 110-115 km/h)Bez klimatyzacji, czasami dmuchawa i grzanie tylnej szyby, radio, nawigacja i pracujące w zasadzie non stop wycieraczki. Napęd w trybie auto.Srednia 7,4. Jak na tą wersję - moim skromnym zdaniem bardzo przyzwoicie
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-11-06, 11:47, w całości zmieniany 3 razy
Na trasie Zielona Góra - Praga - Zielona Góra w sierpniu , daćka wyssała 8,4 litra PB. Nie miała wówczas przekroczonych 3000 km, a ja uczyłem się jazdy autem z tak "krótką" skrzynią biegów. We wrześniu ją zagazowałem. Ostatni pomiar wykazał, że wypiła 12 litrów LPG. Praktycznie cały bak był wyjechany w mieście. Często, żona załączała klimatyzację, gdyż mocno parowały szyby. Czy w Waszych Dusterach też tak sie działo, lub dzieje?
- z wielkością zużycia LPG to bywa baaardzo różnie i trudno pewne sytuacje racjonalnie wytłumaczyć, przykład: dwa tygodnie wstecz pokonałem dwukrotnie trasę na dystansie po ok. 500 km, jazda bez szaleństw, prawie non-stop, warunki pogodowe, terenowe oraz skład załogi i bagażu podobne, tankowanie w obydwu przypadkach "do pełna" co wyklucza ewentualny błąd w wyliczeniach, efekty: I trasa zużycie LPG 11,93 l/100 km , II trasa zużycie LPG 8,48 l/100 km , czym to wytłumaczyć? jedyne co mi przychodzi na myśl to jakość gazu chociaż w obydwu przypadkach tankowanie na LUKOIL (co prawda było to w Rumunii ale to chyba bez znaczenia),
- w dłuższej perspektywie czasowej wychodzi jednak całkiem dobrze, dla przykładu: w lipcu pokonanie trasy ponad 4,5 kkm "dało" średnie zużycie ok. 9,5 l/100 przy czym należy zaznaczyć, że na dachu boks, klima i lodówka non-stop (temp. momentami 44 st. C), kilka innych odbiorników takich jak: CB, GPS, radio, rejestrator czy ładowarki - to szczegół a sama trasa obfitowała w pokonywaniu karkołomnych podjazdów (bezdroży) w górach Albanii, Serbii i Czarnogóry...
- reasumując: jest dobrze...
rakso70 napisał/a:
gdyż mocno parowały szyby
- sprawdź czy przypadkiem nie jest ustawiony wewnętrzny obieg powietrza...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum