Witam!
Jestem o krok od zakupu nowego Logana II MCV.
Chciałem zapytać czy warto, ponieważ jest to autko z rocznik 2013. Nie ma fabrycznego gazu a instalacje zamontują mi w salonie, będzie to BRC. Wersja Laurette + czujnik parkowania też montowany w salonie. Lakier metalik cena to 45 000zł. Warto szarpnąć się na ta okazję, czy może coś wynegocjować z rocznikiem 2014? O co mógł bym ewentualnie jeszcze prosić (wynegocjować w cenie) do tego z 2013?
Która instalacja będzie lepsza? Fabryczna czy BRC z Salonu/serwisu. Auto miał by być kupione w Świętochłowicach. Właśnie czy może inny salon polecacie.
W innym temacie ktoś polecił salon w Bytomiu, zadzwoniłem tam przed chwilką i szok! Mają Czarnego Logana 1.2 Laurette 2013 za 38700zł czyli dochodzi tylko LPG. Oni tez zakładają ale sa 2 instalacje do wyboru tortorimi (czy jakoś tak) oraz LR. Koszt tej pierwszej to 3500, a LR 4500 (to już lepiej fabryczna taka samą wziąć). Pytanie co do tej 1 czy jest godna polecenia.
Aha i czy mogę pojechać do innego ASO i u nich założyć BRC i tak samo nie traci się gwarancji?
Dziś po pracy podjadę do Bytomia wybadać co tam mają.
Ugadałem sobie w innym salonie co wkłada BRC podobną cenę. Jutro sfinalizuję transakcję i nie omieszkam się pochwalić, a wtedy tylko odbiór auta i.... stanę się już prawdziwym członkiem forum, który będzie przekazywał swoje odczucia z jazdy Loganem, a nie tylko pytał i czytał.
Aha jeszcze ostatnie pytanie :) w związku z tym, że bardzo stargowałem cenę to raczej nie mogę liczyć na żadne akcesoria. Czy warto u nich coś brać, czy lepiej samemu dokupić?
Dokładnie chodzi mi o:
- podłokietnik
- poprzeczki do relingów
- nakładki na progi (czy w ogóle warto)
- czujnik cofania. nie oryginał tylko montowany w salonie (tu chyba będę musiał go dokupić, gdyż samemu nie wmontuje go w zderzak na gwarancji)
Aha jeszcze ostatnie pytanie :) w związku z tym, że bardzo stargowałem cenę to raczej nie mogę liczyć na żadne akcesoria. Czy warto u nich coś brać, czy lepiej samemu dokupić?
Dokładnie chodzi mi o:
- podłokietnik
- poprzeczki do relingów
- nakładki na progi (czy w ogóle warto)
- czujnik cofania. nie oryginał tylko montowany w salonie (tu chyba będę musiał go dokupić, gdyż samemu nie wmontuje go w zderzak na gwarancji)
Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc.
Wg Mnie stanowczo NIE
Na allegro kupisz nawet oryginalne akcesoria w niższych cenach. Sam kilka rzeczy dokupiłem tylko trzeba poszukać.
Podłokietnik, poprzeczki bez problemu.
Nakładki na progi. Wg Mnie można zakupić.
Czujniki cofania możesz sam zamontować bez problemu i zakupić jaki chcesz zestaw.
To że auto jest na gwarancji nie oznacza że masz tylko lać paliwo i jeździć.
Osobiście zakładałem czujniku i siebie choć jeszcze 3,5 gwarancji jest.
czujników nie warto kupować w ASO , mają straszne cenny .
Jak zaproponują sumę z montażem do 200 zł to można się zgodzić .
same czujniki kosztują 50 zł maks 100 zł za wypas
montaż w dobrym warsztacie też zamknął by się w 100 zł i to na pełnym wypasie z umyciem itp
ale może jeśli jeszcze umowy nie podpisałeś to uda Ci się dilera na ciągnąć choćby na czujniki lub podłokietnik, spróbować zawsze warto
już chyba nic więcej nie wyciągnę. po moim pierwszym poście padły komentarze, że dobra cena teraz mam 38 600zł za lakier metalik + 1 zł zimówki + 3500 instalacja BRC.
- czujnik 600zł
- podłokietnik 301zł
- poprzeczki 350zł
Jeśli by dało się założyć czujnik gdzie indziej nie tracąc przy tym gwarancji to olewam ten salonowy. Podłokietnik na allegro jest od 99 do 250zł (jutro podzwonię i popytam czy pasują do Logana II), jeśli pasować będzie tylko taki za 250zł to wolę wsiąść w salonie. Tak samo poprzeczki, chodzą różnie. Zapytam sprzedawcy u którego kupowałem box dachowy. Na allegro są też ok 300zł.
Listwy są za chyba za 100zł i chyba je dokupię.
Podłokietnik w sumie mogę olać na razie. Kupię kiedyś jakiś uniwersalny w biedronce za 50zł i tez będzie służył.
Aha 1100zł za alufelgi. Porównując z allegro to cena jest dobra, bo za gratis mi na nie wrzucą letnie opony. Tylko nie mam pojęcia jak wyglądają, bo jak będą fatalne to też sobie podaruję.
Ostatnio zmieniony przez Bartek_TG 2014-01-09, 23:37, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-01-10, 09:10
czujnik cofania jest w salonie bezsensownie drogi, albo zamontuj go sam albo zleć montaż elektrykowi, będzie 3 razy taniej i kupisz o wiele lepszy (z fajnym wyświetlaczem) nie ma mowy o utracie gwarancji na lakier - po pierwsze miejsca wiercenia czyli zderzak to plastik, po drugie w aso zrobią to samo czyli wywiercą dziury pod sondy. Jeśli już można by mówić o utracie jakiejkolwiek gwarancji to na powłokę lakierniczą zderzaka Podłokietnik niefabryczny jak to niektórzy przetestowali jest podobno gorzej mocowany, więc oryginalny będzie solidniejszy - co nie oznacza,że wywaliłbym za niego ponad 3 setki. Ja akurat nie używam czegoś takiego i jest mi to zbędne. Poprzeczki do relingów kupisz za niewielkie pieniądze w Lidl czy nawet z Biedronce. Nie żąrtuję - pojawiają się co jakiś czas, ludzie kupują i nie narzekają
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2014-01-10, 09:11, w całości zmieniany 1 raz
Czyli podaruje sobie czujnik, co do podłokietnika to obdzwoniłem sprzedawców z allegro i nie widzą czy pasuje do Logana II, a i tak taki ładniejszy kosztuje 260-300zł. Poprzeczki tak samo ok 300zł, a dedykowane do Logana tam gdzie kupiłem box kosztuje z Thulla ok 500-600zł. Więc za te 300zł mogę kupić w salonie. Felgi zobaczę jak wyglądają. bo jeśli mi się spodobają (a proste i masywne konstrukcję) to je wezmę. Na necie kupię w podobnej cenie dojdzie mi założenie u wulkanizatora, czyli i tak drożej niż w salonie, bo tam dostane zimówki na stalowych, a letnie na alusach (tak przynajmniej się dogadałem ze sprzedawcą).
Jeszcze kilka godzien do złożenia zamówienia, a nie mogę się doczekać. Co to będzie się działo gdy będę czekał na odbiór.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-10, 11:43
Jak zostawią Ci stalówki, to pewnie felgi można wziąć. Podłokietnik też bym radził wziąć, jeśli ma schowek, bo na szynach będzie przymocowany, a te z allegro są na wkręty do tunelu i się giboczą, a i pęknąć plastik może.
Zaliczka już zapłacona, teraz czekam aż pojawi się u dilera, żeby załatwić resztę oraz rejestrację.
Mam jeszcze do was pytanie (nie chcę zakładać nowego tematu w innym dziale) jakie towarzystwo ubezpieczeniowe wybrać? Alliaz czy PUZ? Oczywiście full pakiet OC/AC/Asistanece
OK Jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc! Autko dziś odebrane, zatankowane do pełna (na razie tylko benzyny). Pierwszy bak robię na benie i dalej LPG. W sobotę do wycieczka do Wrocławia więc trochę pozamulam na autostradzie.
P.S. Przez pierwsze 3 tys. km na jakich obrotach jeździć? bo nie pamietam co mi mówili do 3 tys.??
P.S. 2. Mam nadziej, że nic mi nie pomarznie na początek, bo auto odbierałem prawie, zaraz po myciu :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum