Wysłany: 2014-02-03, 12:46 Duster - problem z biegami
Witam
Moje pytanie jest następujące otóż ostatnio coraz częściej mam problemy z wybijaniem biegów w Dusterze nigdy z takim czymś sie nie spotkałem :( Wygląda to tak jakby nie wysprzęglało do końca i na sile wyciągam biegi czy ktoś takie coś miał ??? Mam z tym jechać do ASO czy może jeszcze trochę jeździć i jak będę miał pierwszy przegląd to zgłosić ??? Najczęściej jest to na samym początku jazdy przy minusowych temperaturach :(
Z tym do ASO; pewnie masz to co u mnie. Luz na "wybieraku" pod drążkiem zmiany biegów , niestety drążek jest obudowany plastikiem i trzebaby zdjąć całość pod wydech auta. W środku są jakieś tuleje gumowo-metalowe łączące z 2 linkami zmiany biegów , które się wyrobiły .
Z tym do ASO; pewnie masz to co u mnie. Luz na "wybieraku" pod drążkiem zmiany biegów , niestety drążek jest obudowany plastikiem i trzebaby zdjąć całość pod wydech auta. W środku są jakieś tuleje gumowo-metalowe łączące z 2 linkami zmiany biegów , które się wyrobiły .
wyrobić to się mogą jak będzie na liczniku 80 tys km a nie 8 :(
wiec chyba trza będzie listę dla ASO zrobić co i jak :)
Ostatnio zmieniony przez BoloSr 2014-02-03, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
Mogą to nawet przy 1tys. km, pytanie czy powinny. Sam piszesz , że masz gwarancje więc nie wiem w czym problem.
No ino taki ze mam jedno auto które potrzebuje :) a czy na gwarancji się tym zajmą to nie wiem i się dopytuje bo może ktoś to przerabiał :) ale tak czy siak trza będzie się do nich pofatygować chyba że zgłoszę to na pierwszym przeglądzie :) jak sie skrzynia nie rozwali do tego czasu :):)
Wysłany: 2014-02-03, 17:22 Re: Duster - problem z biegami
BoloSr napisał/a:
Witam
Moje pytanie jest następujące otóż ostatnio coraz częściej mam problemy z wybijaniem biegów w Dusterze nigdy z takim czymś sie nie spotkałem :( Wygląda to tak jakby nie wysprzęglało do końca i na sile wyciągam biegi czy ktoś takie coś miał ??? Mam z tym jechać do ASO czy może jeszcze trochę jeździć i jak będę miał pierwszy przegląd to zgłosić ??? Najczęściej jest to na samym początku jazdy przy minusowych temperaturach :(
Ja bym nie czekał do przeglądu (20000 km lub rok) bo zima się skończy i usterka mianie, jeżeli to rzeczywiście od niskich temperatur.
Na forum były już opisywane podobne usterki z wymianą skrzyni włącznie a winny był siłownik hydrauliczny sprzęgła (wysprzęglik).
Jest jeszcze jedno ale- zimny olej zawsze utrudnia zmianę biegów. Pytanie brzmi, na ile u ciebie ten problem jest nasilony.
Jeśli jednak faktycznie masz problemy z wrzucaniem biegów, a problem jest powtarzalny a nie okazjonalny, to ja bym raczej z wizytą w ASO nie zwlekał. Możesz tak sobie zakatować synchronizatory, a to już będzie grubsza naprawa. I wcale nie jest powiedziane, że w ASO wtedy skręcą skrzynię do kupy poprawnie.
Mi się przypomniało , chociaż głupio się do tego przyznać to przez cały praktycznie dzień z 300km byłem w trasie i jeździłem bez oleju do skrzyni biegów (manualna) . Zamiast ok 1L zostało ok.200ml , jak orzekli przy nalewaniu na podnośniku na jakiejś stacji otwartej w sobotę ok. 15:P. Nie wiem do tej pory jak zniknał . Trochę mi ulżyło wtedy , że to tylko olej.
Problem był taki, że faktycznie szarpałem drążkiem, myślałem że koło dwumasowe już się rozpadło , albo wysprzęglik nie dociska, samochód stary 1.9TDI z 200tys km . Byłem w trasie i też w zimie pamiętam to było ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum