Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1352 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-01-18, 15:53
TAXI AIRPORT napisał/a:
No to wojtus jesteś chyba 2 przypadkiem na forum że pompa commonrail wymieniona przy takim małym przebiegu i wtryskiwacz. Niestety nie wróży to nic dobrego dla posiadaczy dci. Mi na razie nic nie kaszla ale daje mu mixol do popicia.
Więcej optymizmu... na tym silniku jeździ chyba tyle samochodów co na 1.9TDI ;) Przy takiej ilości nie powinien dziwić fakt że czasem coś padnie.
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2011-01-18, 15:57, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-02-07, 14:26 Duster 1.6 16V - jakie obroty na biegu jałowym
Witam,
Mam dustera 1,6 z fabrycznym LPG, chciałem się kolegów podpytać na jakich obrotach powinny pracować silniki na biegu jałowym?
Pytam, gdyż mój pracuje ok. 500 / min, a znajomy powiedział mi, że to niemożliwe, bo silnik powinien pracować co najmniej 1000/min bo inaczej się psuje.
Zaryzykował bym stwierdzenie że temu co pracuje na 1000 obr/min ma coś uszkodzone w silniku
500 obrotów trochę mało ale nie szkodzi (powinno być min 700 )
Właśnie później też tak patrzyłem na obrotomierz- jeśli silnik naszego kolegi wookash-a miałby na biegu jałowym 500 obr/min. to wskazówka obrotomierza powinna wskazywać pierwszą kreskę. Normalnie wskazuje drugą, co oznacza 750 obr/ min.
Właśnie później też tak patrzyłem na obrotomierz- jeśli silnik naszego kolegi wookash-a miałby na biegu jałowym 500 obr/min. to wskazówka obrotomierza powinna wskazywać pierwszą kreskę. Normalnie wskazuje drugą, co oznacza 750 obr/ min.
Macie całkowitą rację. Zasugerowałem się pierwszą kreską jako "zerem".
Silnik faktycznie pracuje na 750 / min.
Wysłany: 2014-10-09, 00:35 obroty 1.2 16V na biegu jałowym
Witam,
jako że od 3tyg. jestem posiadaczem Daćki i przejechałem pierwsze kilometry mam kilka pytań. A pierwsze z nich to obroty na biegu jałowym. Od razu dodam, że nim postanowiłem założyć nowy temat zgłębiłem kilka innych na tymże forum, jednak większość z nich dotyczy lpg i/albo dasterów z 1.6. A więc do rzeczy...
Tytułem wstępu nadmienię, że generalnie jeżdżę tym pojazdem tylko i wyłącznie po mieście, jakby to miało jakiekolwiek znaczenie.
Ruszam z garażu (silnik zimny) dojeżdżam do pierwszych świateł (przejechałem jakieś 800m), zatrzymuję się - obroty ok 800 Natomiast wraz z rozgrzewaniem się silnika i pokonaniem kolejnych skrzyżowań, obroty podnoszą się, by ustabilizować się w okolicy 1100rpm. Zgaszenie silnika i ponowne jego uruchomienie niczego już tutaj nie zmienia, nadal jest lekko ponad 1000. Od razu zaznaczę, że nie ma tu żadnego falowania czy skakania, nic z tych rzeczy. Na każdych światłach jak się zatrzymuję one są generalnie niezmienne - z tym, że coraz to wyższe aż do ok. 1100rpm. W czasie samej jazdy również bez zastrzeżeń, żadnego szarpania czy dławienia się.
Ktoś się spotkał z czymś takim ? TTTM ? czy może jednak drążyć dalej ? jakieś czyszczenie czegoś np. silniczka krokowego/przepustnicy ? Jeszcze pytanie jak tutaj wygląda sprawa silniczka, on jest zintegrowany z przepustnicą ?
z góry dziękuje za zainteresowanie i ewentualne dobre rady :)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-02-19, 18:49, w całości zmieniany 3 razy
Dokładnie tak, po rozgrzaniu mam obroty zdziebko powyżej 1000.
Co do silniczka to hmmm, chyba jakoś jednak działa bo na zimnym silniku nie mam kompletnie żadnych problemów. Co nie zmienia jednak tego, że jakby się dało go wymienić za kilkadziesiąt zł to bez wahania i zastanawiania się to zrobię.
Tak - wygląda podobnie jak w dusterze, ale umieszczony jest z lewej strony silnika, między puszką filtra powietrza a kolektorem wlotowym, i skierowany w poprzek auta.
Czyli po rozgrzaniu się silnika nadal masz te 1000 - 1100 rpm? Silniczek krokowy działa w drugą stronę? Zwiększa obroty, zamiast zmniejszać.
Faktycznie śmieszne, zwłascza że nawet nie zdajesz sobie sprawy jak to działa. Albo jest zacięty, uszkodzony. Brak połączenia - wtyczka, kable. Albo masz linkę za źle wyrególowaną.
Z tą adaptacją to podjadę do serwisu i popytam, dzięki za hinta.
Dzisiaj zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz, ponieważ miałem przyjemność przeczołgać się w korku 25min z rana to pobawiłem się klimą. I jak tylko włączę klimatyzację to obroty spadają z tych 1000-1100 do ok 800 i tak już się utrzymują cały czas. Gdy tylko wyłączę klimatyzację to momentalnie wracają do poprzedniej wartości.
I jak tylko włączę klimatyzację to obroty spadają z tych 1000-1100 do ok 800 i tak już się utrzymują cały czas. Gdy tylko wyłączę klimatyzację to momentalnie wracają do poprzedniej wartości.
Wszystko się zgadza.Całkowity brak reakcji. Układ stoi zacięty w jednej pozycji.
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway / Duster II
Silnik: 1,5 dCi / 1,3 Tce 150
Rocznik: 2012 / 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Mar 2013 Posty: 104 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-10, 21:00
Chciałbym zwrócić uwagę, że ten silnik miał obniżone obroty biegu jałowego i prawidłowe wynoszą 650 obr/min. Takie wartości widniały w katalogu sandero z tamtego czasu - gdy zamieniono silnik 1,4 8v na 1,2 16v.
Wysłany: 2016-02-18, 18:46 prawidłowe obroty biegu jałowego Sandero II 1,2 16V
Koledzy, którzy macie ten samochód - na której kresce od dołu zatrzymuje Wam się wskazówka obrotomierza na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku?
Ja mam wtedy wskazówkę na 1 kresce przed 1 (czyli trzecia od 0).
Wygląda mi to na 750 RPM.
Czy to właściwe wskazanie? Czy trochę za wysokie jak na benzynę bez LPG?
x240-ZyY.jpg Tak właśnie wygląda mój obrotomierz na biegu jałowym. Nawet na zdjęciu jest ciut za wysoko niż normalnie. Wskazówka utrzymuje sie dokładnie na kresce, a nie nad nią
Plik ściągnięto 18269 raz(y) 14,52 KB
Ostatnio zmieniony przez keikan 2016-02-18, 18:51, w całości zmieniany 2 razy
ten silnik miał obniżone obroty biegu jałowego i prawidłowe wynoszą 650 obr/min. Takie wartości widniały w katalogu sandero
Serwisówka do tego silnika twierdzi, że mają być standardowe - czyli 752 obr/min., ale jak widać powyżej empiria wydaje się potwierdzać niższą wartość...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum