gdy chcesz kupić auto dla siebie - jak najbardziej warto
gdy kupujesz auto dla sąsiada lub dla kolegów - raczej zainteresować się używanymi "paskami w tedeiku"
Ostatnio zmieniony przez Przemek77 2014-05-29, 11:40, w całości zmieniany 1 raz
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-05-29, 11:52
To zależy. Drażliwe kwestie to podatność na korozję, ogólnie dość niska jakość wykonania, słaby serwis ASO. Plusy to tania jazda (ON lub LPG), walory praktyczne (Lodgy, Dokker). Te sprawy mają pewne znaczenie gdy dysponujesz kwotą do 60 000 zł, gdy masz o jedno zero więcej już nie.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ostatnio zmieniony przez jan ostrzyca 2014-05-29, 11:53, w całości zmieniany 1 raz
Moim skromnym zdaniem tylko jako drugie auto w rodzinie, na tzw. doje..nie. Nowego raczej bym nie kupił, jeżeli miałby to być mój jedyny środek transportu. Poza tym zależy jaki model. Nie przekonują mnie twierdzenia posiadaczy Dustera odnośnie jego zdolności terenowych, ładnego wyglądu (kwestia gustu) czy dobrej jakości wykonania. Widząc Dustera myślę "ooo, zabrakło na ix35"). To moje zdanie i zaraz polecą inwektywy pod moim adresem.
Natomiast jeżeli szukasz auta do jeżdżenia, gdzie możesz wszystko wrzucić i nie interesuje Cię, że coś się zarysuje, to ja Dacię polecam. Mało pali (diesel), nie boisz się zostawić na parkingu czy ciemnej uliczce. Nawet używaną, jeżeli dobrze trafisz. Odnośnie ceny - jest konkurencyjna, ale pytanie ile osób potrafi negocjować ze sprzedawcami. Samo cennikowe porównanie niewiele wnosi. A można się zdziwić np. ceną nowego CRV..
Ostatnio zmieniony przez MCV 2014-05-29, 12:45, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-29, 13:17
MCV napisał/a:
Widząc Dustera myślę "ooo, zabrakło na ix35"
Widać nie miałeś ix-a ;)
MCV napisał/a:
Odnośnie ceny - jest konkurencyjna, ale pytanie ile osób potrafi negocjować ze sprzedawcami. Samo cennikowe porównanie niewiele wnosi. A można się zdziwić np. ceną nowego CRV..
Z dacii nie chcą schodzić, z innymi markami bywa lepiej w tym względzie, ale porównując samochody z podobnej półki i tak dacia jest w dużo lepszej cenie. Porównując dokkera do partnera, tego pierwszego miałem brutto w cenie netto drugiego...
No i wbrew pozorom aż tak nie tracą na wartości - w ogóle dość ciężko kupić dacię z drugiej ręki w sensownym roczniku, tzn np 3 latka. Szybko się sprzedają.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-29, 13:30
Bopczyk napisał/a:
Rozumiem, że to forum miłośników tej marki, ale może zdobędziemy się na obiektywizm i odpowiemy na pytanie: warto inwestować w te samochody?:)
Nie warto. Nie tylko w te, ale w ogóle w żadne, bo samochód to nie inwestycja, tylko koszt. :)
MCV napisał/a:
Nie przekonują mnie twierdzenia posiadaczy Dustera odnośnie jego zdolności terenowych, ładnego wyglądu (kwestia gustu) czy dobrej jakości wykonania. Widząc Dustera myślę "ooo, zabrakło na ix35").
Ale masz jakieś wsparcie? :D To nie jest kwestia przekonania, tylko matematyki. :) Prześwit, kąt natarcia, kąt zejścia, kąt rampowy: Duster: 21, 30, 36, 157; ix35: 17, 24, 27, 163. Z czym do ludzi w ogóle? :D
Rozumiem, że Duster/Dacia może się podobać albo nie, ale nie mieszajmy do tego zdolności terenowych, bo to akurat daje się pomierzyć.
Model: Lodgy
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-29, 13:51
Dokładnie, samochód to antyinwestycja. W zasadzie gdyby nie potrzeby rodzinne to bym się zastanawiał nad jego posiadaniem, taniej wyjdzie raz na jakiś czas skorzystać z taksówki , pociągu czy samolotu ...
Model: Dokker VAN
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-29, 14:02
Zależy czy potrzebujesz samochodu do robienia zakupów w tesco (bardziej opłaca się zamówić z dostawą) czy do celów prowadzenia działalności.
W tym drugim przypadku to nie dość że inwestycja, to konieczność :)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-05-29, 16:20
Zarówno temat, jak i zawarte w nim pytanie jest bez sensu. Podobnie jak i odpowiedzi na nie. O marce,jej modelach, ich wadach i zaletach można się dowiedzieć z tysiąca źródeł, również z bogatej zawartości forum. Podobnym bezsensem jest przekonywanie lub zniechęcanie kogokolwiek i wałkowanie tego po raz tysięczny niczemu nie służy. Na to pytanie należy odpowiedzieć sobie samemu. Moim zdaniem temat do zamknięcia
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-05-29, 16:30 Re: Czy dacię naprawdę warto kupić?
Bopczyk napisał/a:
Rozumiem, że to forum miłośników tej marki, ale może zdobędziemy się na obiektywizm i odpowiemy na pytanie: warto inwestować w te samochody?:)
Jak będziesz miał szczęście to warto.
Jak nie będziesz miał szczęścia, to nie warto, bo w końcu i tak będziesz musiał oddać auto sprzedawcy i od nowa szukać innego.
Jest bowiem opcja, że się zepsuje i ASO nie będzie w stanie go naprawić.
...Widząc Dustera myślę "ooo, zabrakło na ix35"). To moje zdanie i zaraz polecą inwektywy pod moim adresem.
Ja właśnie tak mam, tyle, że nie ix35 (z czym do ludzi - Hyundai? Zasadniczo nawet nie brałem go pod uwagę, a myślę że mam odpowiednią ilość $$), a zabrakło na Porsche Cayenne. Następny też będzie Duster (albo Cayenne).
Głupie pytanie głupie odpowiedzi .
Za leży do czego dla kogo i za ile .
Jeżeli chodzi o aspekt finansowy to dacia dużo mniej traci na cenie od droższych marek a także łatwiej się ją sprzedaje
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-29, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2014-05-30, 18:36
A urlop to lepiej brać w lipcu czy sierpniu
P.S. Ojciec swego czasu nie kupił bo nie zaakceptował wad, mnie teraz bardzo podoba się nowe Sandero ale ostatecznie nie kupiłem - wolę 4,5 letnie aveo z przebiegiem 40 kkm i 20 tys. zł tańsze.
czy warto kupić dacie? hmmmm temat rzeka
ja kupując DUSTERA zrobiłem sobie kalkulację + -
+za tę cenę nie kupie żadnego suva
+w tej cenie wole nowe auto niż vw lub skode w tdi 3-4 letnią z przebiegiem 200 tys i jeszcze cofanym
+kupując nowe auto założyłem że będę nim jeździć ok 8-10 lat
+wszystkie części nissan/renault(kupa zamienników)
+tanie przeglądy
-niski poziom wykończenia(stary duster tak ale nowy już daje rade a cena ta sama) stosunek ceny do jakości
-rumun bo ciągle to słyszę ale mam to w d.....
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2014-06-06, 17:30
bossboss napisał/a:
czy warto kupić dacie? hmmmm temat rzeka
ja kupując DUSTERA zrobiłem sobie kalkulację + -
+za tę cenę nie kupie żadnego suva
+w tej cenie wole nowe auto niż vw lub skode w tdi 3-4 letnią z przebiegiem 200 tys i jeszcze cofanym
+kupując nowe auto założyłem że będę nim jeździć ok 8-10 lat
+wszystkie części nissan/renault(kupa zamienników)
+tanie przeglądy
-niski poziom wykończenia(stary duster tak ale nowy już daje rade a cena ta sama) stosunek ceny do jakości
-rumun bo ciągle to słyszę ale mam to w d.....
Przy czym te założenia dotyczą wyłącznie kiepskich wersji wyposażeniowych i silnikowych, a one mają to do siebie, że są daleko niewystarczające na codzień.
Nawet Prestige nie powala pod tym względem.
Z kolei za cenę wysokich wersji Dustera, już jak najbardziej SUV-y i crossovery konkurencji kupisz, tyle że będą w niskich wersjach, więc będą miały zazwyczaj gorszy napęd i nieco gorsze wyposażenie.
Ale nie jest tak, że różnica jest wtedy powalająca - jest, ale niezbyt duża.
Np. przy porówaniu Dustera 1.2 tce Prestige z najbliższym krewnym czyli Quashqaiem 1.2
Wysłany: 2014-06-06, 19:11
Bo:
1-chciałem napęd 4x4
2-chciałem prześwit umożliwiający jazdę w terenie
3-chciałem diesla
4-QQ II nie był jeszcze dostępny, a zresztą jego ceny początkowe były wyższe
5-chciałem vat odliczyć jeszcze w starym roku
Teraz te dwie ostatnie czynniki nie istnieją, w międzyczasie okazało się, że Duster z silnikiem diesel pali prawie tyle samo co turbobenzyna, albo i więcej jak go pogonisz, do tego psuje się i producent nie potrafi go naprawić od 2 miesięcy.
Wysłany: 2014-06-06, 19:31
ZbujMadej napisał/a:
Cav, jeszcze Ci nie wymienili ? To może chociaż masz potwierdzoną wymianę na piśmie ?
Nie.
To była informacja telefoniczna, pisemnie jeszcze nigdy nic nie potwierdzili, nawet że samochód się zepsuł chociaż raz.
IMO grają na czas, liczą że może zrobią soft i naprawią auto w ten sposób.
Taka to firma - klient się nie liczy.
Na razie chociaż mam tyle na plus, że do czasu aż Renault Polska da swoją decyzję na piśmie, dali mi zastępczego Dustera (tego samego który już raz mi się kiedyś zepsuł) - jakoś lepiej się nim jeździ, w sensie że wydaje się bardziej dynamiczny i lepiej (niżej) działa sprzęgło.
Tylko miejsce w garażu mi się skończyło i jedno auto stoi na zewnętrz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum