Witam, serwis i proponuje dogadać się co do kosztów, idzie coś nieco wynegocjować, a później spokój z jakimiś tam wątpliwościami.
Tak też zrobiłem uzgodniłem z ASO 60 zł z ich uszczelką, olej + filtr swój. Wszystko na papierze w razie ewentualnych problemów, ponadto powiedzieli mi że na pierwszym przeglądzie po roku ( a przegląd taki będę miał na koniec marca początek kwietnia) nie będę musiał wymieniać oleju ( oczywiście jak nie będzie dużo km przejechane) a w późniejszym czasie bo mają obecną wymianę w kompie.
Czyli to ASO ma inną politykę. U mnie powiedzieli, że ta moja wymiana oleju po 3.000 km jest moim widzimisię i to, że robione u nich nie ma wpływu na czynności związane z harmonogramem serwisów, tj. dla nich ta wymiana nie istnieje (pomimo, że jest wbita w książkę i wpisana w system).
W Noraato jest teraz promocja na olej elf evolution 900 NF 5W40 4l z 119,99 zł przecenili na 69,99 zł i przegląd zimowy. Tak się zastanawiam czy nie kupić i nie skorzystać.
U mnie powiedzieli, że ta moja wymiana oleju po 3.000 km jest moim widzimisię i to, że robione u nich nie ma wpływu na czynności związane z harmonogramem serwisów
Ale i nie musisz wyrazić zgody na wymianę oleju podczas tego czy innego przeglądu.
Jak w tytule, jaki mam olej zakupić ? Czy w dieslu wymienia się filtr paliwa, jeśli tak to co ile ?
olej taki: ELF EVOLUTION 900 SXR 5W40
czy taki: ELF SOLARIS RNX 5W30 ?
samochód: Logan 1.5 dCi 75 KM, rok produkcji 2013
Czy sama wymiana oleju różni się od tej w benzynie ?
W benzynie odkręcasz korek spustowy oleju i wymieniasz filtr oleju. A w dieslu odkręcasz korek i wymieniasz filtr oleju.
A filtr paliwa dla własnego bezpieczeństwa wymieniaj za każdym razem, jak i filtr powietrza. To nie jest duży koszt w porównaniu do tego co można stracić.
U mnie powiedzieli, że ta moja wymiana oleju po 3.000 km jest moim widzimisię i to, że robione u nich nie ma wpływu na czynności związane z harmonogramem serwisów
Ale i nie musisz wyrazić zgody na wymianę oleju podczas tego czy innego przeglądu.
Nie jestem tego taki pewien, bo bez przeglądu w ASO i wykonania czynności zgodnych z programem przeglądów można chyba stracić gwarancję?
o żesz w mordę, to widzę że z tym dieslem to same problemy jeszcze nic nie zrobiłem a już żaluję ze kupiłem... wymiana filtra co 20 000 - 150 zł, olej z tego co widzę droższy
ech, człowiek się uczy na błędach
DrOzda napisał/a:
...
dzięki za olej. Ale tak się zastanawiam czy mój samochód ma FAP/DPF czy nie ? jak to mogę sprawdzić ? bo widzę że od tego zależy olej
Myślałem że sobie sam powymieniam wszystko, a tu zonk
Ostatnio zmieniony przez art 2016-12-13, 14:25, w całości zmieniany 1 raz
Nie przesadzaj. Myślisz że w ASO robią problemy bo diesel. Masz tańsze paliwo i spalisz go mniej, mając lepszą dynamikę. Więc bez problemu na te przeglądy zarobisz z różnicy na paliwie.
Ostatnio zmieniony przez kali 2016-12-13, 15:08, w całości zmieniany 1 raz
Nie jestem tego taki pewien, bo bez przeglądu w ASO i wykonania czynności zgodnych z programem przeglądów można chyba stracić gwarancję?
Nie wiem, ale jakiejś wymiany okresowej odmówiłem podczas przeglądu, bo powiedziałem, że dopiero było robione niezależnie no i nie mieli z tym problemu, a w każdym razie nikt nie groził mi utratą gwarancji. Olej w trakcie gwarancji zmieniałem w ASO, żeby nie było, ze pływają w nim opiłki, ja nie zauważyłem, a na przeglądzie nie pozwoliłem spuścić...
W Noraucie normalnie jest za 119,99 zł. Teraz mają jakąś promocję i za wymianę oleju biorą 20 zł. Razem z uszczelką i filtrem to wyjdzie mniej niż 300zł. Za tyle sobie wzięli w tamtym roku jak u nich zmieniałem. To tyle samo co w naszym ASO. Nie przeglądałem wszystkich ofert sklepów. ale wczoraj byłem w Auchanie i wycenili na 74,99zł. dziwne, że wszyscy obniżają tylko ten olej. To co lać go. Nie mam zaufanego znajomego lub sklepu od którego mogę spokojnie kupić.
Podłączę się pod temat oleju i ASO. W piątek idę na pierwszy przegląd gwarancyjny i planuję wziąć własny olej(ASO krzykłeło 200zł za 4 litry, kradzież w biały dzień). ASO twierdzi, że muszę mieć olej RN710 5w40, czyli np. trudno dostępny i strogi SXR 900 od efla. Z tego co natomiast rozumiem, to mogę spokojnie olać to co mówi ASO i wziąć dowolny olej od Elfa, byleby spełniał normę ACEA A3/B4, czyli przykładowo ten olej:
Dla uściślenia- mam Dacię Sandero 2 w wersji Laurette z 2015 roku, z silnikiem z tego co widzę 54KW(to chyba będą 73KM).
I od razu drugie pytanie - robili Wam też problemy z filtrem oleju? ASO mi twierdzi, że muszę wziąć filt od nich, bo mojego nie zamontują. Swój mogę mieć niby olej i filtr kabiny, natomiast korek za 80zł muszę kupić od nich.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 56 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2942 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-12-28, 07:11
Kup oryginaly, ale nie w aso tylko na internecie wtedy nic nie zakwestionuja. Dlatego ja nie cierpie serwisow, czlowiek tam jedzie i sie tylko denerwuje.
O, super! Dzięki za pomoc. Przy okazji znalazłem ASO, które nie robi problemu z filtrem i zamontuje mój. Także biorę olej i filtry pod pachę i po problemie.:)
Witam może komuś się przyda otrzymałem od Daci oficjalną specyfikę klas olejów jakie można stosowac w moim samochodzie.
Dodam że pierwszą wymianę po 3000km zrobiłem na Motulu 5W/30 EcoEnergy teraz przechodzę na Motula 5w/40 x-cess. Lepiej chroni silnik przy jeździe autostradowej a ja głównie tak jeżdżę.
Olej silnikowy - Aleksander Bucki.png Rodzaje olejów stosowanych do silnika SCE 115
Plik ściągnięto 170 raz(y) 27,61 KB
Ostatnio zmieniony przez Allekko 2017-01-01, 08:04, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2017-01-01, 08:56 Olej silnikowy do H4M - 1.6 Sce
W serwisie odpowiadają, że jak przyjadę na przegląd to wleją właściwy. Renault Polska odsyła mnie do serwisu. Na forum Nissana czytałem, że głównie 5W30. Niektórzy zalewają 5W40. A jeszcze jakieś serwisy autoryzowane wlewają 10W40.
Mnie wydaje się się, że 5W30 albo 5W40. Jednak może ma ktoś lepsze doświadczenia niż moje?. Ewentualnie jakieś dokumenty wskazujące na konkretną lepkość i klasę oleju.
_________________ Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum