Wysłany: 2018-01-04, 21:40 kręci tylko do 4000 obr
Hej
Dzisiaj zajeżdżam do garażu i chciałem sobie przy gazować a tu zonk Kręci do 4000 obrotów i dalej nie pójdzie Tak jakby DD dławiło Na co stawiacie ?
Dodam że na pb i lpg tak samo
Ostatnio zmieniony przez robo1973 2018-01-04, 21:41, w całości zmieniany 1 raz
Silnik benzynowy odcinany przy 4 000? Może był na gazie i zadziałało ograniczenie z wysterowania instalacji gazowej? Ale z tego co pamiętam z mojej przygody z instalacją LPG, to powinien wrócić na benzynę po przekroczeniu ustawionej górnej granicy obrotów na gazie.
Stawiam na układ paliwowy; jakieś zanieczyszczenie w układzie, za niskie ciśnienie paliwa z powodu awarii pompy?... To sprawdził bym najpierw.
To chyba nie to, odcinało i na LPG i na benzynie
Fruxo napisał/a:
to jest zabezpieczenie przed zatarciem silnika
jak widać nie bez powodu.
Odcięcie w tym silniku jest przy 6500 rpm. Może silnik z jakiegoś powodu przeszedł w tryb awaryjny - w benzynie wolnossącej jeszcze sie z tym nie spotkałem, ale moze coś takiego jest.
ps. Dlaczego piszecie namiętnie pb, a nie benzyna. Nigdy silniki spalinowe nie jeździły na ołowiu , jest mało palny , a dodatki zawierające ołów wycofano w latach 90 XXw. Teraz to już nie ma większego sensu używanie przekreślonego (bądź nie przekreślonego) symbolu Pb
_________________ Duster 4x4 1.6 średnia z już ponad 180000 km ;)
Focus 1.6 TDCI średnia z ponad 125kkm
Ostatnio zmieniony przez damiaszek 2018-01-05, 08:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem jak w Dusterze bo nie sprawdzałem ale we Fieście też tak miałem, że na postoju kręciła się do 4000 rpm a w trakcie jazdy bez problemu do 6500 rpm :P Takie zabezpieczenie czy coś.
A więc tak Jak jadę to spokojnie kręci powyżej 4000 DD jedzie jak szalona. Rozmawiałem z kolega co naprawia elektronikę w samochodach i twierdzi, że jest to zabezpieczenie. Miał już tak w kilku markach
Choć dla mnie jest to dziwne Jakoś nie zwróciłem wcześniej uwagi
Na luzie jest zabezpieczenie do 4 tys. obr/min, bo silnik kręci bez obciążenia (skrzynia biegów nie hamuje silnika), a na trasie jak jedzie to ma pewne obciążenie i odcinka jest wtedy podniesiona do 6,5 tys. obr/min.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum