DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowe przewody kokpit->kom. silnika
Autor Wiadomość
Aniol 

Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Wysłany: 2018-08-25, 14:09   Nowe przewody kokpit->kom. silnika

Planuje podłączyć kamerę przednią w samochodzie Renault Captur i potrzebuje przeprowadzić przewody między kokpitem a komorą silnika. Od strony silnika nie widać nic, wedle mnie wszystko zabudowane. Natomiast nachylając się od strony kokpitu po prawej od skrzynki bezpieczników widać parę tuneli, gdzie przełożone są przewody. Nie chciałbym ingerować w te tunele jednak zauważyłem tak jak na zamieszczonym zdjęciu wedle mnie miejsce na kolejny tunel przewodów. Oznaczone mazakiem dwiema kreskami żółtymi. Czy ktoś ma doświadczenie i wystarczy dosłownie przebić przewodem to gumowe miejsce? W jaki sposób zaślepić? Czy jest możliwość, aby ciekła woda tym łączeniem?
Jeśli nie w ten sposób to jak poprowadzić nowe przewody?
Foto

gggg 

Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Wysłany: 2018-08-25, 14:38   

Czy aby na pewno jet tam tylko guma? Ja szukając także możliwości pociągnięcia kabla odsunąłem gumę gdzie już przechodzi wiązka i jak się okazało pod gumą był jeszcze plastik. Był także od strony komory silnika. Jeżeli będzie tam tylko guma w miejscu co wskazałeś i ją przebijesz kablem to aby się nie dostawała woda najlepiej od strony silnika i kabiny osilikonować dookoła kabel wraz z gumą w miejscu jego przechodzenia. Wtedy masz 100% pewność, że woda nie przedostanie się.

Aniol 

Wysłany: 2018-08-25, 18:53   

Nie przekuwałem, naciskałem tylko palcem i było miękkie. Jeśli jest plastik to z lekka strach dla mnie co jest po drugiej stronie i czy nie wbije się w jakiś zbiornik, puszkę czy kto wie co tam jest. Nie dojdę do tego od strony silnika bo nie widzę nic, nie chce demontować w silniku całej puszki bezpieczników - domyślam się, że to może być ta lokalizacja. Chciałem przeciągać w peszlu i od strony kabiny peszel posmarować uszczelką w płynie i wepchnąć tak aby uszczelka zastygła po obu stronach. Co do puszczenia kabli w wiązkach już używanych to jest bardzo zabudowane i nie chciałbym wpychać czegoś na siłę aby uszkodzić koszulkę i nie mówię, że dziś ale za rok czy dwa rozpocząć problemy elektryczne auta. Zobacz na poprzednim zdjęciu jak bardzo zabudowali już przechodzące przewody.
Ostatnio zmieniony przez Aniol 2018-08-25, 18:55, w całości zmieniany 1 raz  

paul7 

Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2018-08-25, 20:08   

Jeśli mógłbym doradzić, to jak szukałem otworów technicznych , większych , przez które prowadzono mniejsze wiązki. Od strony kabiny jest to bardzo trudne, bo z reguły przepusty potrafią trafiać na silnik, a trudno wtedy się dostać do miejsca przepychania nowego kabla. Zobacz jak u ciebie wyglądają otwory techniczne zaraz pod szybą przednią. Wystarczy wykorzystać tzw. "przewodnik elektryczny" taki plastykowy przewód z zaczepami do przeciągania kabli lub coś podobnego. Od strony silnika w rantach idących pod szybą można znaleźć takie kanały. Ja znalazłem w swoim Dusterze. Nie wiem jak jest w innych, ale trzeba popróbować wtykać ten przewodnik , może wyjdzie z drugiej strony. Niżej to raczej niemożliwe , w fabryce okablowują jeszcze przed włożeniem silnika, potem uszczelniają i koniec.

gggg 

Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Wysłany: 2018-08-26, 09:13   

Jest to ryzykowne przekucie w tym miejscu bo nie wiadomo co za tą gumą może się kryć. Chcąc także przeprowadzić kabel zasilający do wideorejestratora bezpośrednio z akumulatora niestety zrezygnowałem i podpiołem się pod bezpiecznik. W wiązkach oryginalnie przeprowadzonych brak możliwości dołożenia przewodu. Sprawdź ewentualnie jeszcze pomiędzy błotnikiem zewn. a blachą wewn. gdzie idą rurki z spryskiwaczy. Może tam gdzieś znajdzie się mały otwór do kabiny.

Aniol 

Wysłany: 2018-08-26, 21:58   

Rejestrator mam podpięty pod napięcie MediaNav. Jednak chcę podpiąć kamęrę przednią i czujniki. No i za jakiś czas również poleci wiązka od LPG.

Odpowiedz do tematu