Czy przy użyciu ddt4all jest możliwość skalibrowania ww. czujnika lub przynajmniej podglądnięcia parametrów pracy (szczególnie chodzi mi o wskazania przy ustawieniu kierownicy do jazdy na wprost).
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-09-12, 09:05
100% mozesz podejrzeć jego prace( w abs, esp), a co do adaptacji to nie wiem bo nie zwróciłem uwagi. Raczej wątpie żeby wymagał adaptacjii. (Co do adaptacji moge sie mylić)
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2019-09-12, 09:11, w całości zmieniany 1 raz
potwierdzam, tez czytalem ze nie ma potrzeby konfiguracji po podlaczeniu sam sie zaadoptuje po skreceniu kierownicy lewo-prawo .
Ale sam tego nie robilem, tak tylko czytalem.
Pytam, bo po 3 wizytach w ASO auto nadal ściąga, w jednym przy drugiej wizycie twierdzili że kalibrowali czujnik (prawdopodobnie faktycznie podpinali się pod obd bo zawartość schowka znalazłem na ziemi) i twierdzili że był przestawiony o 1' (jakkolwiek miało by to wpływać na jazdę na wprost.
Też tak uważam, zrobiłem kontrolę geometrii w niezależnym warsztacie, oczywiście ustawiona jest niepoprawnie, w 1szym ASO dwie wizyty gdzie spędziłem łącznie z 4h - bez rezultatu, 2gie ASO poprawiło nieco położenie kierownicy względem toru jazdy, ale auto nadal ściąga.
Jeszcze ewentualnie pytanie czy są jakieś nastawy odpowiedzialne za pracę wspomagania i położenie neutralne kierownicy? Bo twierdzą że geometria i zbieżność jest OK.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-09-12, 17:25
Bo geometria może być okej, ale kierownica może nie być ustawiona na wprost. W dodatku jak auto trochę pojeździło z złym ustawieniem to mogły się opony dostosować.
Zbieżność ustawia się przy kierownicy na wprost i wtedy auto jedzie na wprost. Wspomaganie chyba nie wyrywa kierownicy z rąk? To nie wina wspomagania na pewno. Zresztą można puścić auto z górki z wyłączonym kluczykiem, wspomaganie na pewno wtedy nie działa, i sprawdzić ściąganie. Nie wyciągać ze stacyjki, bo wtedy to dopiero ściąga.
A czasami bardzo prozaicznie różnica ciśnienia w kołach.
Oraz to z czym ostatnio miałem do czynienia zapieczeniem się ( a dokładnie narosłego brudu na prowadnicy klocków) co powodowało delikatne hamowanie jednego koła)
Właśnie wracam od mechanika. W związku z tym, że zima coraz bliżej, a ja ciągle nie mam czasu, więc dziś trochę na szybko chciałem przełożyć koła na te z zimowymi oponami. "15 minut i gotowe". Wracam za 15 minut a tam się szarpią, kopią w koła, bo te nie chcą zejść. Poszedłem.
W końcu się udało, ale z każdym kołem było szarpania, bo niby felgi aluminiowe były za małe i weszły tak na styk (Ronal R56 Trend Black 6,50x16 5x114,30 ET40,00). I moje pierwsze pytanie, czy to możliwe? I jakim cudem nie poinformował mnie o tym inny serwis, który przed latem te felgi zakładał?
No ale się udało, mechanik miał tylko wyjechać z garażu, bo ciężki i zastawiony wyjazd. Mówi, że przejedzie się chwilę, bo zapaliła się kontrolka układu kierowniczego. Wrócił, bez zmian. Podłączył pod komputer, żeby skasować błędy. Okazało się (przynajmniej tak powiedział), że rozkalibrował się czujnik kąta skrętu. To możliwe? Że niby przez to szarpanie.
Walczył z tym 20 minut, ale nie pomogło, a ja nie mogłem dłużej czekać, bo pasażerowie już zdenerwowani, bo miało być na szybko a trwało ponad 1,5h.
Jechałem z zapalonymi: kluczem, układem kierowniczym i kontrolą trakcji (ESP). "Może panu zgaśnie samo", a jak nie, to proszę przyjechać.
I powiedzcie mi co robić? Dla mnie to jakiś dowcip. Za ciasne felgi, czujniki. A miała być prosta sprawa.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-11-14, 18:47
Co to znaczy za ciasna felga? W sensie, że ociera o zacisk hamulcowy, czy że średnica otworu centrującego jest za mała? A co do czujnika skrętu, to wydaje mi się, że samym szarpaniem się go nie uszkodzi. Musieli go fizycznie uszkodzić.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Co to znaczy za ciasna felga? W sensie, że ociera o zacisk hamulcowy, czy że średnica otworu centrującego jest za mała? A co do czujnika skrętu, to wydaje mi się, że samym szarpaniem się go nie uszkodzi. Musieli go fizycznie uszkodzić.
Nie znam się, ale chyba chodzi o średnicę otworu centrującego - "Przeszlifować lekko by się przydało".
Ale to może felgi do reklamacji... znaczy teraz to nic nie zrobię.
Właśnie wracam od mechanika. W związku z tym, że zima coraz bliżej, a ja ciągle nie mam czasu, więc dziś trochę na szybko chciałem przełożyć koła na te z zimowymi oponami. "15 minut i gotowe". Wracam za 15 minut a tam się szarpią, kopią w koła, bo te nie chcą zejść. Poszedłem.
W końcu się udało, ale z każdym kołem było szarpania, bo niby felgi aluminiowe były za małe i weszły tak na styk (Ronal R56 Trend Black 6,50x16 5x114,30 ET40,00). I moje pierwsze pytanie, czy to możliwe? I jakim cudem nie poinformował mnie o tym inny serwis, który przed latem te felgi zakładał?
No ale się udało, mechanik miał tylko wyjechać z garażu, bo ciężki i zastawiony wyjazd. Mówi, że przejedzie się chwilę, bo zapaliła się kontrolka układu kierowniczego. Wrócił, bez zmian. Podłączył pod komputer, żeby skasować błędy. Okazało się (przynajmniej tak powiedział), że rozkalibrował się czujnik kąta skrętu. To możliwe? Że niby przez to szarpanie.
Walczył z tym 20 minut, ale nie pomogło, a ja nie mogłem dłużej czekać, bo pasażerowie już zdenerwowani, bo miało być na szybko a trwało ponad 1,5h.
Jechałem z zapalonymi: kluczem, układem kierowniczym i kontrolą trakcji (ESP). "Może panu zgaśnie samo", a jak nie, to proszę przyjechać.
I powiedzcie mi co robić? Dla mnie to jakiś dowcip. Za ciasne felgi, czujniki. A miała być prosta sprawa.
Mam to samo na ekranie z oryginalnymi felgami dacii (oba komplety 16cali tmps w absie a nie w kole). Po 3 zmianie kół, większych problemów ze zdjęciem nie było. Jak uruchomisz auto to kręcąc po uruchomieniu auta do oporu w lewo a potem w prawo i poczekać aż zgaśnie i dopiero kierownicę na wprost to masz na czas jazdy kontroli wyłączone. Włączą się po zgaszeniu auta.
Poczytaj tutaj moją wypowiedź:
http://www.daciaklub.pl/f...00dc479#1798726
Jest jakaś akcja serwisowa i raczej wątpię aby tylko przeprogramowanie modułu.
No nic, zadzwonię jutro do ASO i dopytam. Nie uśmiecha mi się bujanie tam, bo to 2h drogi w jedną stronę...
Przyznać się, że to po wymianie kół?
Wyjeżdżając z serwisu inny mechanik na głos skomentował, że to takie teraz robią te dacie ;) lekko kopniesz i sie psuje. oczywiście pogardliwie, bo tam głównie te audi/vw robią.
Wyjeżdżając z serwisu inny mechanik na głos skomentował, że to takie teraz robią te dacie ;) lekko kopniesz i sie psuje. oczywiście pogardliwie
To bardzo ciekawe: spindrolili auto i jeszcze tak komentują. Może należało by zmienić warsztat?
Mam ten problem, że mieszkam na odludziu i to jeden z niewielu warsztatów, miałem już z nimi złe doświadczenie z poprzednim autem, ale uznałem, że ciężko zepsuć coś przy przełożeniu kół. A jednak. Więcej tam nie wrócę.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-11-15, 09:02
Pedros napisał/a:
Nikita_Bennet napisał/a:
to raczej nie koniecznie wina serwisu.... daj znać co powie ASO ;)
Hmmm… wjeżdżasz do warsztatu sprawnym autem, wyjeżdżasz niesprawnym. Czyja to więc może być wina?
Niby proste, ale widziałem już pełno takich sytuacji, gdzie było coś złapane na taśmie i gdy tylko ktoś dotknął to odpadało i już winny był znaleziony. Także nie wszystko jest czarne lub białe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum