Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2018-01-19, 17:13
Jak tak Ci się robi w nowym samochodzie i tak Cię traktuje serwis to zainteresuj sprawą jakiś program motoryzacyjny - bez jaj mój Duster "mieszka" na dworze od kilku lat, nigdy nie mam czasu odczyścić dokładnie butów ze śniegu jak jest, wsiadam mokry jak jest deszcz i takich cudów nie mam - musi być jakaś wada i obowiązkiem serwisu jest ją znaleźć.
Oczywiście auto używane na krótkich dystansach - 90 % to odcinki 5 - 10 km, 1 - 2 w miesiącu 40 km, kilka razy w roku ze 130.
Latem schnie naturalnie - nigdy nie musiałem specjalnie suszyć wnętrza.
PS Dali Ci na piśmie że samochód nie ma wady???
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2018-01-19, 17:34, w całości zmieniany 4 razy
Obieg z zewnątrz. Zamarznięta butelka z wodą (lub inny płyn) się wydostała i teraz trzeba wysuszyć porządnie. Coś cieknie z przodu, tyłu lub boków.
Sprawdź wszystkie odpływy - podszybia, we wszystkich drzwiach bo może w tylnich się np. zbiera!, i z tyłu czy ci nie podcieka. Całą tapicerkę przeleć ręcznikiem suchym
Jak tak Ci się robi w nowym samochodzie i tak Cię traktuje serwis to zainteresuj sprawą jakiś program motoryzacyjny - bez jaj mój Duster "mieszka" na dworze od kilku lat, nigdy nie mam czasu odczyścić dokładnie butów ze śniegu jak jest, wsiadam mokry jak jest deszcz i takich cudów nie mam - musi być jakaś wada i obowiązkiem serwisu jest ją znaleźć.
Oczywiście auto używane na krótkich dystansach - 90 % to odcinki 5 - 10 km, 1 - 2 w miesiącu 40 km, kilka razy w roku ze 130.
Latem schnie naturalnie - nigdy nie musiałem specjalnie suszyć wnętrza.
PS Dali Ci na piśmie że samochód nie ma wady???
KONTROLA PRZECIEKÓW - BRAK NIESZCZELNOŚCI ,BRAK ANOMALII W POJEŻDZIE
Tak napisali na świadectwie kontroli
Obieg z zewnątrz. Zamarznięta butelka z wodą (lub inny płyn) się wydostała i teraz trzeba wysuszyć porządnie. Coś cieknie z przodu, tyłu lub boków.
Sprawdź wszystkie odpływy - podszybia, we wszystkich drzwiach bo może w tylnich się np. zbiera!, i z tyłu czy ci nie podcieka. Całą tapicerkę przeleć ręcznikiem suchym
Coś nie było dokładane, jakaś wiązka z zewnątrz?
Serwis sprawdzał
Jak pisałem wilgoć wchodzi z prawej strony od dołu szyby wystarczy postawić samochód i wrócic za 20 min, dół szyby z prawej strony już zaparowuje . Czy z tym nie ma nic wspólnego złe zamontowanie uszczelki zewnętrznej jak na zdjęciu . Nie da rady jej poprawić
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-01-19, 18:06
Marek1603 napisał/a:
Jeżeli auto użytkowane na krótkich odcinkach to standard.
Prawda.
Walczylem z tym kiedys w Kadecie.
Rada:
Tak jak pisali koledzy. Osusz/zostaw auto w ogrzewanym garazu na noc z otwartymi oknami.
Po przyjezdzie na miejsce(tzn za kazdym razem po przyjezdzie do punktu B) zgas silnik, otworz drzwi, poczekaj az temperatura wewnatrz pojazdu obnizy sie do temperatury otoczenia, zamknij auto i w ten sposob nic nie bedzie marznac, bo nie bedzie roznicy temp; i skraplania na szybie.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Prawda.
Rada:
Tak jak pisali koledzy. Osusz/zostaw auto w ogrzewanym garazu na noc z otwartymi oknami.
Po przyjezdzie na miejsce(tzn za kazdym razem po przyjezdzie do punktu B) zgas silnik, otworz drzwi, poczekaj az temperatura wewnatrz pojazdu obnizy sie do temperatury otoczenia, zamknij auto i w ten sposob nic nie bedzie marznac, bo nie bedzie roznicy temp; i skraplania na szybie.
Spoko. Są nieomylni i na 100% sprawdzili. Może w garażu a może lali myjką pod ciśnieniem. Może przelecieli papierowym ręcznikiem wszystko i wszędzie a może nie. Poeczekaj aż grzybki urosną albo zrobi ci się mały wodospad
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2018-01-19, 18:20, w całości zmieniany 1 raz
Spoko. Są nieomylni i na 100% sprawdzili. Może w garażu a może lali myjką pod ciśnieniem. Może przelecieli papierowym ręcznikiem wszystko i wszędzie a może nie. Poeczekaj aż grzybki urosną albo zrobi ci się mały wodospad
Lali myjką pod ciśnieniem
Widze że masz taki sam model .Jak u ciebie wyglądają uszczelki zewnętrzne przedniej szyby
Ostatnio zmieniony przez po-pek 2018-01-19, 18:23, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 640 Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-01-19, 19:02
Dmucha ci zimne powietrze z zewnątrz przez niedociśniętą uszczelkę drzwi i tam zaczyna się woda skraplać na szybie. Tylko to by musiało być gdzieś blisko słupka... no i w warunkach już zawilgoconego wnętrza.
Na zewnętrzną uszczelkę nie patrz jak na uszczelkę szyby przedniej, bo to wykończenie jest uszczelki drzwi. Dla oka bardziej... Owszem chroni krawędzie szyby przedniej, ale tam wilgoć pod to wchodzi i tak.
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-01-19, 19:14
po-pek napisał/a:
shrek napisał/a:
Marek1603 napisał/a:
Prawda.
Rada:
Sorki ale tak robie .
No to lapa pod dywany i zobacz czy nie ma mokro/tlusto.
Zaznacz poziom plynu w zbiorniczku wyrownawczym i obserwuj.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Dmucha ci zimne powietrze z zewnątrz przez niedociśniętą uszczelkę drzwi i tam zaczyna się woda skraplać na szybie. Tylko to by musiało być gdzieś blisko słupka... no i w warunkach już zawilgoconego wnętrza.
Na zewnętrzną uszczelkę nie patrz jak na uszczelkę szyby przedniej, bo to wykończenie jest uszczelki drzwi. Dla oka bardziej... Owszem chroni krawędzie szyby przedniej, ale tam wilgoć pod to wchodzi i tak.
Nie znam się aż tak możliwe że to niedociśnięta uszczelka drzwi .Ale też mysle wnetrze nie musi być zawilgocone . Przy zawilgoconym wnętrzu zawsze miałbym proble . Ale jeśli na dworze jest suche powietrze to nie ma problemu z parowaniem i zamarzaniem.
Sprawdzałeś pod tylnymi dywanikami. Były przypadki, że ciekło przez uszczelki szyby w tylnych drzwiach jak stałeś np jedną stroną na chodniku.
Może u ciebie też tak jest.
witam
nie wiem czy to z powodu dużej wilgoci w powietrzu mam cały czas zaparowane boczne szyby w drzwiach kierowcy i pasażera , nawiewy pracują jak należy , jest to odczuwalne w czasie długiej jazdy , czy koledzy podzieliliby się własnymi doświadczeniami ?
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Wysłany: 2019-12-23, 11:15
pytanie czy jak masz wersje z klima to czy masz ja wlaczona. ja zima jeszcze caly czas z wlaczona - osusza powietrze wewnatrz pojazdu i generalnie po calej nocy wsiadam do auta i w przeciagu minuty jest elegancko i mozna ruszac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum