Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 188 Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2018-10-02, 20:06
Miękki pedał niema nic wspólnego z elektryką.Przyczyny mogą być dwie :
1.Masz wyciek - nieszczelność w układzie hamulcowym i układ się zapowietrza .
2. Samoregulatory tylnych bębnów są zużyte i cofają szczęki.
Wysłany: 2020-02-10, 19:28 Przy hamowaniu zapala sie kontrolka swiatel przeciwmgielnych
Hejka!
Dawno mnie tu nie było, a temat może już i się pojawił, choć wyszukiwanie nic takiego nie pokazało...
Piszę, bo ostatnim razem jak hamowałem i zapalała mi się (tak delikatnie, do polowy) kontrolka hamulca ręcznego, to okazało się, że mam wyciek płynu hamulcowego. Więc dmucham na zimne?
Teraz, gdy hamuję zapala się (znowu delikatnie) kontrolka tylnych świateł przeciwmgłowych. Miał może już ktoś tak? Co to znaczy?
Ja miałem u siebie tak że krótki długie mi się same przełączały jak mocno depnąłem/hamowałem, ale to dlatego że manetką świateł mogłem kręcić jak chochlą w grochówce ;)
Dopiero co miałem to samo. Poluzowała mi się wtyczka do lewego tylnego światła.
A poluzowała się bo jest tam szczelina ok. 1 cm w bagażniku i pewnie czymś musiałem ją ruszyć jak pakowałem bagażnik.
Wystarczyło ją docisnąć i problem rozwiązany.
Logan MCV'08
Lampa lewy tył.
Objawy jak od początku wątku: kierunkowskaz włączony, jarzy się żarówka pozycja/stop + kontrolka przeciwmgielnego.
Dodatkowo przy hamowaniu kierunkowskaz daje sygnał że nie działa.
Po wyczyszczeniu pinów w kostce i gnieździe lampy brak poprawy.
Po wyjęciu żarówki pozycja/stop kierunkowskaz nie działa.
Myślę nad wymianą listwy żarówek ale nie mogę nigdzie znaleźć.
Wymieniał ktoś??
Edycja:
Przy włączonym kierunku a na manetce wyłączone światła a przeciwmgielne tylne w pozycji włączonej kierunkowskaz działa prawidłowo.
Manetka?
_________________ VW POLO 1.0 MPI 1997
DACIA LOGAN MCV 1.6 MPI 2008
SKODA ROOMSTER 1.2 TSI 2013
Ostatnio zmieniony przez RamboGC 2024-07-28, 14:13, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Lis 2021 Posty: 168 Skąd: centralna Polska
Wysłany: 2024-07-28, 17:51
Kiedyś w innym samochodzie kiedy wraz z włączonym lewym kierunkowskazem naciskałem na hamulec palił się przerywacz kierunkowskazów (palił się dosłownie - smród i dym). Spaliłem tak jeszcze dwa przerywacze zanim "poszedłem po wiązce" i okazało się, że jest przycięta przez siedzisko tylnej kanapy, i nastąpiło zwarcie. Ponowne zaizolowanie kabli i właściwe ich ułożenie naprawiło usterkę. Proponuję więc sprawdzić wszystkie połączenie, sprawdzić wiązkę, gniazda żarówek i połączenia w lampach.
Po wyczyszczeniu styków i kołków masowych przed słupkiem D kontrolka przeciwmgielnego już się nie jarzy...
Ona teraz napierdziela pełną mocą swojej żaróweczki.
Tak więc problem masy rozwiązany.
_________________ VW POLO 1.0 MPI 1997
DACIA LOGAN MCV 1.6 MPI 2008
SKODA ROOMSTER 1.2 TSI 2013
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum