Felgi jak wszystkie felgi z polerką dostępne na rynku ze względu na technologię wykonania nie nadają się na warunki zimowe !!!
Na zimę można stosować jedynie felgi w jednym kolorze tj: srebrne, czarne, grafitowe itp.
Istnieje prawda, cała prawda i tzw. gówno prawda i tekst o polerowanych felgach należy do tej ostatniej. Ludzie żyją przeszłością a świat idzie do przodu. Tu masz felgi akcesoryjne do Dustera Parana (takie wykonanie jak 17 Maldive w prestigu) a u Ronala są to R61
z oznaczeniem zimowym
https://www.ronal-wheels....rator#192711343!8368363
jak wiele tego typu felg.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2020-10-31, 09:04, w całości zmieniany 2 razy
Z odsadzeniem powinno być ok.
Te 8mm różnicy nie będzie problemem gdyż producenci zawsze robią luz w nadkolu na ewentualne łańcuchy.
Ale z otworem centralnym już nie - nie wejdzie na piastę.
Powinien być taki sam lub większy (i wtedy stosuje się pierścienie cetrujące).
Jednak nie kupiłem tych felg 17". Sprzedawca twierdził że oryginalne Brock-a i nawet podał oznaczenie(model). Niestety ani producent, ani producent dedykowanego samochdu nie był w stanie rozpoznać tych felg, wiec zrezygnowałem.
Jeździ ktoś na 17" felgach na zimówkach ? Jakie modele macie?
Marka: Dacia
Model: Jogger SL Extreme, Ex Duster, Ex Logdy
Silnik: 1.0TCe 110KM 200Nm
Rocznik: 2022 Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Lut 2019 Posty: 487 Skąd: Tychy
Wysłany: 2026-02-01, 17:54
Pogromca, Najlepiej kupić fabryczne nowe bądź używane pod Dacia Duster.
felga aluminiowa oryginalna
16'
Otwór centrujący 66.1
Rozstaw śrub 5 x 114.3
ET 50
Szerokość felgi to 6.5'
Co do innych producentów prawie zawsze zwracaj uwagę na otwór centrujący, jeśli jest większy niż 66.1 potrzebne będą pierścienie plastikowe centrujące.
Pogromca, Najlepiej kupić fabryczne nowe bądź używane pod Dacia Duster.
felga aluminiowa oryginalna
16'
Otwór centrujący 66.1
Rozstaw śrub 5 x 114.3
ET 50
Szerokość felgi to 6.5'
Co do innych producentów prawie zawsze zwracaj uwagę na otwór centrujący, jeśli jest większy niż 66.1 potrzebne będą pierścienie plastikowe centrujące.
dziękuję za pomoc, na olx jest tyle ogłoszeń że głowa mała - będę oczywiście kierował się tymi parametrami i zobaczę jaka będzie różnica w cenie nowych, a używanych bo rozstrzał jest..a muszę wziąć pod uwagę..że jeszcze trzeba letnie na to nałożyć bo teraz jeżdżę na wielosezonie jak ją kupiłem :)
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 771 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2026-03-10, 16:44
ładne. Mnie zastanawia czy we wszystkich felgach do dustera 2 te kołpaczki mają te same wymiary.
Zastanawia mnie to bo widuję felgi bez kołpaczków - ściągane z zzagranicy ale nowe w rozmiarze 17cala i się zastanawiam czy nie kupić do mojego dustera 2018r. Rozmiarem pasują.
Tego Ci nie powiem bo dla mnie te wszystkie wymiary to magia :P heheh
Trzeba by po prostu zmierzyć, ja wybrałem (tak mi się wydaje) bezpieczną opcję w rozmiarze 16..
Opony już zamówiłem..koszt 350 zł za sztukę Baruma 5 - na moje jeżdżenie myślę, że wystarczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum