Nie oczekuję autostradowych przyspieszeń, bo do niczego mi na autostradzie mocne przyspieszenie nie jest potrzebne. Autem 60 koni, 100 koni, czy 200 koni, jadę z identyczną predkością, a miejsca jest dużo.
Potrzebuje wyprzedzić kogoś kto jedzie 70-80km/h a dopuszczalna jest 90, wtedy potrzeba zredukować i pociągnąć na obrotach.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1230 Skąd: Kępno
Wysłany: 2021-12-22, 14:41
Michał B24 napisał/a:
Nie oczekuję autostradowych przyspieszeń, bo do niczego mi na autostradzie mocne przyspieszenie nie jest potrzebne. Autem 60 koni, 100 koni, czy 200 koni, jadę z identyczną predkością, a miejsca jest dużo.
Potrzebuje wyprzedzić kogoś kto jedzie 70-80km/h a dopuszczalna jest 90, wtedy potrzeba zredukować i pociągnąć na obrotach.
Jakże mi bliski taki pragmatyzm ;)
Do tego wolę jak samochód "odpycha się" od dołu albo od środka zakresu obrotów a nie od góry - jest ciszej i oszczędniej.
skrzypią (piszczą) wam gumy wycieraczek pracujących na przedniej szybie??? Mam wrażenie że albo są twarde albo tandetny wyrób ......
Niestety narzekam też na słabą widoczność podczas skręcania w lewo przez ten szeroki słupek...muszę się czasami przechylić...
Ostatnio zmieniony przez uno0 2022-01-29, 14:44, w całości zmieniany 1 raz
skrzypią (piszczą) wam gumy wycieraczek pracujących na przedniej szybie??? Mam wrażenie że albo są twarde albo tandetny wyrób ......
Niestety narzekam też na słabą widoczność podczas skręcania w lewo przez ten szeroki słupek...muszę się czasami przechylić...
Mam podobne odczucia odnośnie lewego słupka. Jest gruby i ogranicza widoczność, trzeba się wychylać. W poprzedniej generacji słupek mi tak nie przeszkadzał. Wynika to chyba z tego, że auto jest troszkę niższe a szyba bardziej nachylona co oczywiście wpływa na areodynamikę ale przez to słupek jest bardziej wydłużony.
Gumy mi nie skrzypią, pracują elegancko dobrze zbierają i są ciche.
Ostatnio zmieniony przez p.wojtek 2022-01-29, 20:51, w całości zmieniany 1 raz
Jak kupujesz wycieraczki, to podaj rozmiar i nie mów, że do Dacii, ja raz powiedziałem, to ciołki mi dali jakiś szajs piszczący, pewnie najtańsze, dwa miesiące piszczały i nic się nie ułożyły, wyrzuciłem i kupiłem w innym sklepie, gdzie wystarczają na ruski rok.
Ja mam przejechane zaraz 15k i zauważyłem, że lewa zaczyna "skakać" po szybie. Piszczeć nie piszczy, ale "skacze" myślę czy nie jechać na wymianę...ktoś się orientuje co ASO tam pakuje za wycieraczki i w jakiej są cenie?
Ciężko mi zidentyfikować problem, ale może ktoś się już z tym spotkał.
Podczas jazdy powyżej 70km/h skrzypi/trzeszczy mi w okolicach uszczelek przy przednich drzwiach. Dosyć wkurzający hałas. Przy niższych prędkościach problem nie występuje.
Występuje coś takiego u kogoś? Latać z czymś takim do ASO?
6tys. przebiegu i wycieraczki skrzypią jak chol... Do wymiany. Pytanie na jakie ? Może coś polecicie ?
Hej facet z Lublin Dacia Carrara na filmie i recenzji samochodu ze swojego salonu tez to orzyznawal iz wycieraczke jako sprzrdawca Dacii to poleca wymienic.
Ciężko mi zidentyfikować problem, ale może ktoś się już z tym spotkał.
Podczas jazdy powyżej 70km/h skrzypi/trzeszczy mi w okolicach uszczelek przy przednich drzwiach. Dosyć wkurzający hałas. Przy niższych prędkościach problem nie występuje.
Występuje coś takiego u kogoś? Latać z czymś takim do ASO?
Kolego nie jesteś sam. U mnie ten problem pojawił sie około 2 tyg temu, ale nie jestem w stanie go zdiagnozować, bo ciągle jeżdżę jako kierowca i nie mam za bardzo jak.
Generalnie pierwsze skojarzenie to, że coś wpada w taki wibrato-rezonans. Drugą myślą jaka mi sie pojawiła to, że jest to odgłos świszczącego powietrza. Coś na kształt dmuchania w otwór szyjki butelki. Dziś poproszę kolegę, to może się ze mną przejedzie i może namierzymy problem, bo niedługo do serwisu jadę na przegląd to im zgłoszę.
Generalne u mnie słychać wiele odgłosów, ale jestem już do nich przyzwyczajony, bo są od nowości, zwłaszcza odgłos pracy silnika.
Teraz dopiero zobaczyłem, że jesteś z WRO.., więc możemy się spotkać np jutro wieczorem około 20, lub w jakiś inny dzień i porównać owe odgłosy
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2022-02-02, 08:56, w całości zmieniany 1 raz
Z tym spryskiwaczem to fakt nie jest on najmocniejszy, ale to też o wydajność chodzi jak ktoś dużo psika to zbiornik około 3,5 litra zaraz byśmy wypsikali.
Ogólnie nie narzekam na spryskiwacz. Zdziwił mnie tylko na zasadzie porównania do wcześniejszych aut. Szybę czyści i ma ta mała ilość dodatkową zaletę - nadmiar płynu nie spływa i nie trzeba po kilka razy dodatkowo uruchamiać wycieraczek.
Nie wiem jak u was ale od kilku dni z pukającą klapą ( zwłaszcza przy przechyłach poprzecznych) bagażnika. Mam wrażenie że te odboje są luźne lub zrobiły się luźne. Czas zareklamować bo pukania nie znoszę....
Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 343 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2022-02-28, 19:19
Sprawdź sobie mechanizm zamka klapy. Owiń taśma izolacyjna ucho które wychodzi z progu bagażnika i posłuchaj :) jak zapanuje cisza - zamek do regulacji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum