Nie mogę uwierzyć w wyniki jakiśe tu są podawane.
Dacia Duster 2022, 1.0 +LPG
Mi średnia na benzynie wychodzi 8,5 l/100 km a gaz 9,5l/100 km.
Przejechałem od nowości ok 3800 km.
65% na trasie reszta, w mieście. W trasie ok 120km/h
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1417 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-04-19, 08:24
Myślę że kluczowy jest styl jazdy.
Na autostradach warto mieć na uwadze taki eksperyment:
https://autokult.pl/3955,jaka-predkosc-na-autostradzie-jest-najlepsza
Na Skach i tym bardziej drogach krajowych, jeszcze mniej sensowne jest poruszanie się z wyższymi prędkościami. Jeśli nie masz sowich spostrzeżeń, to na podstawie tego artykułu powinieneś dość łatwo wyciągnąć wnioski. Można tylko przyjąć że w Dusterze, różnice spalania ze wzrostem prędkości mogą być większe ze względu na zauważalnie gorszą aerodynamikę niż skoda.
Powodzenia :)
Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway III (oraz Sandero I generacja
Silnik: TCe 100 LPG (w drugiej Daćce zwykły 1.4)
Rocznik: 2022 (drugi model - 2010)
Wersja: Stepway Comfort
Wysłany: 2022-04-19, 19:37
Dodam łyżkę dziegciu do wcześniejszej wypowiedzi (spalanie ok 6 litrów LPG) - po kolejnym wyzerowaniu licznika spalania LPG, pokazuje mi jakieś 7,5 l/100km. Styl jazdy zbytnio mi się nie zmienił, ale tankowałem na Orlenie w innym mieście no i zwiększył mi się przebieg...
Nie mogę uwierzyć w wyniki jakiśe tu są podawane.
Dacia Duster 2022, 1.0 +LPG
Mi średnia na benzynie wychodzi 8,5 l/100 km a gaz 9,5l/100 km.
Przejechałem od nowości ok 3800 km.
65% na trasie reszta, w mieście. W trasie ok 120km/h
Styl jazdy jest ważny, ale dużo zależy też od tras jakimi się poruszamy.
U mnie akurat 80% jazdy to podmiejskie drogi krajowe i powiatowe, w tym sporo wolnej jazdy przez wioski. Reszta to średnio zakorkowane niewielkie miasta, jak Wołomin, Legionowo, czy Radzymin. Także w swojej codziennej jeździe rzadko dobijam do stówki, do tego nie jeżdżę krótkich odcinków (średnio 25km do roboty, a 10 do sklepu ). Więc to moje małe spalanie jest nie do pobicia dla kogoś kto porusza się sporo po ekspresówkach, czy w wielkich miastach.
Ostatnio zmieniony przez yeti65 2022-04-19, 21:09, w całości zmieniany 1 raz
U mnie Sandero III TCe 90 Comfort
Ostatnie 240km
Zuzycie 6.3 tryb ECO
Prędkość średnia 39km/h
Ilość kilometrów bez zużycia 59.8
Ale fakt, ze delikatnie ostatnio jeździłem. Nie jestem w stanie jeździć bardziej oszczędnie w zyciu codziennym. Sporadyczne trasy, pewnie by sie udało, zejść ponizej 6.
Normalne zuzycie w tym aucie to: 6.7-6.9 bez trybu ECO i bez przejmowania sie zuzyciem paliwa.
W obu przypadkach 20% na drodze ekspresowej, z czego w trubie ECO ustawiałem tempomat na 115km/h, a normalnie jest 130 ustawiane. Niezależnie czy droga S czy A
Ostatnio zmieniony przez Michał B24 2022-04-20, 08:13, w całości zmieniany 1 raz
Jestem świeżo po świątecznej objazdówce, w sumie ok 800km, głownie trasa, część po mieście.
Średnia prędkość ok 70km/h.
Spalanie LPG 7,0l/100km.
Na butli zatankowanej na full zrobiłem 600km, zatankowałem na rezerwie ale nie wyjeździłem butli do końca.
Spalanie poniżej 7,0l/100km na LPG uważam za mało realne i męczące bo to już naprawdę trzeba uprawiać eco driving pełną gębą.
Dodam że sporo km od odbioru (obecnie na liczniku jest ok 3500km) pokonałem w trybie ECO. Uważam że ten tryb idealnie nadaje się do miasta, gdzie przy ruszaniu od zera auto nie wchodzi tak szybko na wysokie obroty i przez to spalanie nie skacze. Przy wyprzedaniu wyłączam ECO ale uważam że do spokojnej jazdy ten tryb naprawdę jest fajny.
Na butli zatankowanej na full zrobiłem 600km, zatankowałem na rezerwie ale nie wyjeździłem butli do końca.
To bardzo podobnie do moich wskazań. W poprzednie wakacje średnia ok. 6.93 l/100 z całej trasy (bardzo mieszana, liczona na 3000 km). A z ciekawości spytam nowego użytkownika - ile wchodzi do twojej butli? Ja niestety średnio mieszczę 32 litry na rezerwie (raz rekordowo 36 litrów). Zbiornik ma 50 litrów więc regulaminowe 80% to na moje oko 40 litrów. Czemu wchodzi mniej? Różnie ustawione pływaki w zbiornikach naszych samochodów?
A z ciekawości spytam nowego użytkownika - ile wchodzi do twojej butli? Ja niestety średnio mieszczę 32 litry na rezerwie (raz rekordowo 36 litrów). Zbiornik ma 50 litrów więc regulaminowe 80% to na moje oko 40 litrów. Czemu wchodzi mniej?
Wiem, że o tym już było, ale przecież rezerwa LPG to ok 8-10 litrów ... 32+8 = 40.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Ostatnio zmieniony przez tomkasz 2022-04-20, 11:01, w całości zmieniany 1 raz
To bardzo podobnie do moich wskazań. W poprzednie wakacje średnia ok. 6.93 l/100 z całej trasy (bardzo mieszana, liczona na 3000 km). A z ciekawości spytam nowego użytkownika - ile wchodzi do twojej butli? Ja niestety średnio mieszczę 32 litry na rezerwie (raz rekordowo 36 litrów). Zbiornik ma 50 litrów więc regulaminowe 80% to na moje oko 40 litrów. Czemu wchodzi mniej? Różnie ustawione pływaki w zbiornikach naszych samochodów?
Wczoraj na mocnej zdawało mi się już rezerwie weszło mi dokładnie 35,03L gazu. Komputer pokładowy nie pokazywał już pozostałego zasięgu na LPG, były tylko kreski "---", stąd stwierdzam że była to głęboka rezerwa.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1417 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-04-20, 11:41
Liakim napisał/a:
Spalanie poniżej 7,0l/100km na LPG uważam za mało realne i męczące bo to już naprawdę trzeba uprawiać eco driving pełną gębą.
E tam... mi się wydaje że po roku eksploatacji będę miał średnie z całego roku poniżej 7 i to w dusterze ;) I wcale nie czuję się umęczony jazdą ;)
Co do ilości zatankowanego gazu do odbicia, to spotkałem się w serwisie z klientem który zgłaszał za małą efektywną pojemność butli w Dusterze i podobno coś było z pływakiem - poprawiali to. Może warto zgłosić ? U mnie teoretycznie powinno wchodzić 49,6L ale najczęściej tankuję 42-46L. Ostatnio wyjeździłem chyba cały gaz bo samochód się 2 razy przełączał na Pb i znów na LPG i przy 701km weszło ok. 47,6 więc wydaje mi się że jest wszystko ok.
Wiem, że o tym już było, ale przecież rezerwa LPG to ok 8-10 litrów ... 32+8 = 40.
No tak, tylko jeśli przełącza się już na benzynę a gazu wchodzi około 32 litra (wyjątkowo raz 36 max!!) przy 50 litrowym zbiorniku? Tu już nie mówimy o rezerwie.
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2022-04-20, 12:30, w całości zmieniany 1 raz
No tak, tylko jeśli przełącza się już na benzynę a gazu wchodzi około 32 litra (wyjątkowo raz 36 max!!) przy 50 litrowym zbiorniku? Tu już nie mówimy o rezerwie.
Czyli wychodzi, że te "nowe", "większe" zbiorniki to jakaś ściema. Bo w moim 40 l, po skończeniu się gazu, weszło 32,x l LPG. A jak tankuję na rezerwie to 22-24 l. To gdzie ta reklamowana większa pojemność w S III i D II ph.II?
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Czyli wychodzi, że te "nowe", "większe" zbiorniki to jakaś ściema. Bo w moim 40 l, po skończeniu się gazu, weszło 32,x l LPG. A jak tankuję na rezerwie to 22-24 l. To gdzie ta reklamowana większa pojemność w S III i D II ph.II?
coś jest nie tak u Ciebie, bo mi w SSIII wchodzi 35 ltr po zapaleniu się rezerwy, a trochę gazu jeszcze zostaje.
Jestem świeżo po świątecznej objazdówce, w sumie ok 800km, głownie trasa, część po mieście.
Średnia prędkość ok 70km/h.
Spalanie LPG 7,0l/100km.
Dodam że sporo km od odbioru (obecnie na liczniku jest ok 3500km) pokonałem w trybie ECO. Uważam że ten tryb idealnie nadaje się do miasta, gdzie przy ruszaniu od zera auto nie wchodzi tak szybko na wysokie obroty i przez to spalanie nie skacze. Przy wyprzedaniu wyłączam ECO ale uważam że do spokojnej jazdy ten tryb naprawdę jest fajny.
Skoro zrobiłeś 600km na pełnej butli, to spaliłeś dużo poniżej 7l/100km nawet bliżej 6l/100km (piszesz o Sandero III - czy masz jakiś niefabryczny zbiornik?). Mi przy pustym zbiorniku (tzn. po przełączeniu się na benzynę - wiadomo, że do końca pusty nie jest)) wchodzi maksymalnie coś koło 36l gazu.
Spalanie podawane przez komputer też wychodzi mi sporo wyższe od rzeczywistego (właśnie tak o nie cały 1l/100km). Najlepsza jest stara metoda. Tankujesz do pełna, liczysz km (tu masz łatwiej bo sam liczy gaz osobno) i znowu tankujesz do pełna. Przy gazie wyliczenia nie są aż tak precyzyjne jak przy benzynie, bo tankowanie zależy od wielu czynników (np temp.), ale ja liczę juz ilości zatankowanego gazu i km od 4000km i wychodzi mi sporo poniżej 7, bez jakiejś specjalnej eco jazdy. Przyzanję że warunki ma autko idealne - dziennie koło 50km bez wielkich korków spokojnymi drogami.
Ostatnio zmieniony przez Osa_Sandero 2022-04-20, 18:41, w całości zmieniany 2 razy
Ale patrząc na miniaturkę, to Ty masz chyba przedlifta z małym zbiornikiem.
Ja po wyjeżdżeniu gazu do automatycznego przejścia na benzynę, zatankowałem niecałe 48l, a wiadomo, że do zera nie wyciągnie. Więc nowy Duster na bank ma te 50l pojemności. Więcej zatankowałem tylko raz-po wyjeździe z salonu weszło prawie 49l.
Ostatnio zmieniony przez yeti65 2022-04-20, 19:09, w całości zmieniany 1 raz
To nie jest odkrycie ameryki. Nigdzie nie napisałem, że ja mam duży zbiornik, ale właśnie na moim przykładzie 32 l na pustym chciałem to porównać do większego zbiornika S III wg danych sobol1976. Nic ponad to. A jeżeli w D II ph.II jest realnie 48 l i całkowita pojemność 62 l - to jest do zdecydowana różnica w stosunku do mojego D II ph.I z pojemnościami odpowiednio 32 l i 40 l.
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
To nie jest odkrycie ameryki. Nigdzie nie napisałem, że ja mam duży zbiornik, ale właśnie na moim przykładzie 32 l na pustym chciałem to porównać do większego zbiornika S III wg danych sobol1976. Nic ponad to. A jeżeli w D II ph.II jest realnie 48 l i całkowita pojemność 62 l - to jest do zdecydowana różnica w stosunku do mojego D II ph.I z pojemnościami odpowiednio 32 l i 40 l.
Nowy Duster ma oficjalnie 50l a wchodzi 48, więc tu wydaje się wszystko w porządku.
Marka: Dacia
Model: 2x Logan 2x Logan MCV, Logan II i III, Jogger
Silnik: 1.4MPI, 2x1.6MPI, 1.2 16V, 1.0SCE, 2x 1.0TCE
Rocznik: 2005, 2005, 2008, 2014, 2017, 2022, 2024
Wersja: Logan Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 329 Skąd: Polska centralna
Wysłany: 2022-04-21, 05:18
Cytat:
Nowy Duster ma oficjalnie 50l a wchodzi 48, więc tu wydaje się wszystko w porządku.
Spójrz w certyfikat butli. Taka mała kartka. Jeśli masz 50l to niestety tankowanie 48l w porządku nie jest. I to bardzo!
Ja mam pojemność 50l i 80% napełnia. To są dane z dok. legalizacji butli (Stako - polska firma ze Słupska). Nie mogę się wypowiedzieć na temat efektywnej pojemności, ponieważ tankowałem raptem 3 razy. Raz wyjeździłem do pojawienia się rezerwy i weszło ok 35l. Myślę, że te 41 - 42 wejdzie po całkowitym wypaleniu lpg. Tak miałem w poprzednim aucie.
Raz wyjeździłem do pojawienia się rezerwy i weszło ok 35l. Myślę, że te 41 - 42 wejdzie po całkowitym wypaleniu lpg. Tak miałem w poprzednim aucie.
No właśnie... jeśli mamy te same zbiorniki (też sprawdzałem dokumenty legalizacji) to oczekiwałbym, że wejdzie chociaż te 36 litrów na rezerwie. A u mnie taka pojemność jest maksymalnie przy pustym zbiorniku. Twoje wskazania wydają się być poprawne. Skąd więc między naszymi autami taka różnica?
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2022-04-22, 07:44, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum