Nie polecam Valeo, zamontowałem w jednym aucie takie z ekranem, jeden czujnik swirował od początku, wymieniłem go i bez zmian więc prawdopodobnie coś innego jest przyczyną. Generalnie jakość chinoli.
A widziałeś jakiś ekran w tym zestawie który pokazałem ?
Wszystkie te zestawy to to samo, kwestia że biper jest rozbudowany o ekranik.
Witam zamontowałem czujniki i powiem tak od wewnętrznej strony zderzaka są zaznaczone fabryczne miejsca na montaż.Bardzo to ułatwia sprawę i przyspiesza.Wczesniej siedziałem godzinę aby to pomierzyć a tu taka niespodzianka
Zafundowałem do autka mały upgrade.
Zestaw czujników cofania Valeo beep&park 632201 (z ekranikiem w kabinie).
Montażu dokonał serwis CarAudio KMS w Łodzi, ul. Tadeusza 17
https://www.facebook.com/CarAudioKMS/
Bardzo dobre czujniki. Montowałem je w VW T6, który miałem przed obecną D.Duster. Jakość jak na 1 montaż. Jedyne co zastąpiłem lutowaniem to te szybkozłączki - bo słabo trzymały/przewodziły.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-17, 22:23
Ja miałem Valeo w D1 "fabrycznie", przez ASO montowane, do tej pory działają (12 lat). Ale chinole z Alledrogo za 30 pln u mojej mamy też z 5 lat i bezawaryjnie.
Dzięki za odpowiedzi. Ta taniocha za 40zł z allegro raczej nie brałem ich pod uwagę. Zbyt duże ryzyko że szybko się zepsuje lub wcale nie będzie działać. Szkoda tylko roboty. Chociaż czasem można się mile zaskoczyć. Może po następnej wypłacie się skuszę, chociaż już zaczynam się przyzwyczajać i parkowanie tyłem idzie mi coraz lepiej. Zaczynam wyczuwać ten samochód i może czujniki nie będą potrzebne. Jeszcze się zobaczy.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-18, 10:28
Czujniki polecam z całego serca. Nie chodzi o samo parkowanie i wyczucie auta, ale czasem czegoś nie widać, czasem słupka, a czasem ostrzeże jak w nocy pieszy na parkingu pod auto wchodzi. Na prawdę warto.
I nawet chinole, bo już w 3 samochodach montowałem i śmigają. U mamy najdłużej 5 lat, bo najwcześniej montowałem. A te chinole to takie prawie polskie, bo mają polskie pudełka. Zaletą jest że pod kolor można dobrać, jest kilka kolorów do wyboru
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2022-01-18, 10:29, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3788 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-01-18, 11:09
Śmiało możesz brać Valeo- to dobre zestawy. A jeśli chodzi o usytuowanie otworów, to ja bym umieścił je tak jak podają w instrukcji czujników akcesoryjnych fabrycznych.
Przy czym taka ciekawostka- czujniki montowane fabrycznie w Sandero Stepway II nie sa wszystkie takie same- dwa czujniki skrajne mają "inny kąt patrzenia" niż dwa czujniki środkowe. Są skierowane bardziej na boki samochodu. To się bardzo przydaje przy wyjeżdżaniu tyłem spomiędzy zaparkowanych prostopadle do ulicy samochodów- wychwytuje z boku nadjeżdżające dopiero samochody, których jeszcze nie ma za tobą. Ale w uniwersalnych zestawach raczej takiego zróżnicowania czujników nie znajdziesz.
Ja mam również kamerę, ale to czujniki są podstawą i bardzo je polecam- to nie chodzi wcale o samo parkowanie, ale o błyskawiczne działanie ostrzegające przed obiektami ruchomymi. Mnie to już parę razy uratowało dupę podczas cofania na parkingach pod sklepami- wydaje się że wszystko widzisz, nic nigdzie nie ma a tu nagle masz pisk i odruchowo dajesz po hamulcach... Ludzie naprawdę zjawiają się czasem znikąd, zwłaszcza pomiędzy samochodami na parkingach. Najczęściej są to dzieci, lub psy, których w tylnej szybie nie zobaczysz a w dodatku sobie biegną.
Mnie to już parę razy uratowało dupę podczas cofania na parkingach pod sklepami
Podpisuję się pod tym obiema łapkami. W poprzednim Sandero zaliczyłem właśnie taką akcję i do tego poszło z mojego OC. Żałowałem właśnie wtedy, że nie założyłem od razu czujników. Po montażu i dzięki nim uniknąłem 3 lub 4 razy podobnych sytuacji. Teraz w nowym aucie kamera dodatkowo pomaga ale jednak sygnał dźwiękowy jest najbardziej sugestywny...
Wysłany: 2022-08-24, 08:36 Czujniki parkowania do dustera 2018
Drodzy koledzy chciałem doposażyć auto w biednej wersji wyposażenia które właśnie kupiłem w czujniki parkowania przód i tył. Czy te oryginały kupione w Dacii będą wyglądały jak fabrycznie montowane ? Czy są wskazania na ekranie komputera czy tylko pikanie ? Dochodzi jakiś przycisk do ich aktywacji ? Może nie warto fabrycznych tylko jakieś lepsze aftermarketowe z allegro ?
Na pewno ASO weźmie znacznie więcej niż Allegro
Ja polecam LAGO - dobrze wyglądają i mają niezłe recenzje.
Nie ma żadnego przycisku aktywującego. Przednie działają cały czas po przekręceniu kluczyka, a tylne aktywuje światło cofania.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3788 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-08-25, 07:55
Lajkonik napisał/a:
Nie ma żadnego przycisku aktywującego. Przednie działają cały czas po przekręceniu kluczyka, a tylne aktywuje światło cofania.
Jeśli chodzi o zestawy fabryczne dla Dustera2, montowane w ASO, to w przypadku czujników tylnych nie ma przycisku, ale w przypadku czujników przednich przycisk jest i umożliwia on wyłączanie oraz pewną konfigurację ich działania. Poza tym przednie "fabryczne" nie działają cały czas, tylko poniżej określonej prędkości jazdy.
Manual dotyczący obsługi przycisku przednich czujników Manual montażu czujników tylnych Duster2 Manual montażu czujników przednich Duster2
I jeszcze istotna uwaga- nawet te zestawy dostępne i montowane w ASO to nigdy nie jest to samo i nie wygląda tak samo jak te, które zostałyby od razu zamontowane w fabryce. Chociażby to, że fabrycznie zamontowane czujniki tylne również mają zawsze przycisk do ich aktywacji/dezaktywacji.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-08-25, 08:05, w całości zmieniany 1 raz
I jeszcze istotna uwaga- nawet te zestawy dostępne i montowane w ASO to nigdy nie jest to samo i nie wygląda tak samo jak te, które zostałyby od razu zamontowane w fabryce. Chociażby to, że fabrycznie zamontowane czujniki tylne również mają zawsze przycisk do ich aktywacji/dezaktywacji.
Fakt, że fabryczne prezentują się najlepiej, ale przycisku do tylnych czujników nigdy w takich kupowanych do samodzielnego montażu nie spotkałem. Wszystkie jakie przeszły przez moje ręce były podłączone do światła cofania i włączały się po wrzuceniu wstecznego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum