Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2020-06-28, 22:23
Klimatyzacja automatyczna
Autor Wiadomość
Michał B24 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2022-10-03, 19:57   

Klima jest sprawna, nie umiesz jej obsługiwać, ja też nie. Sterownik sobie nie radzi i tyle

r-toor 

Model: Jogger
Silnik: 1.0 Eco-G
Rocznik: 2022
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2022-10-03, 20:13   

W Dacii klimatyzacja automatyczna nie oznacza, że potrafi zadbać o niezaparowane szyby :-)
Do tego stworzyli przycisk "dobra widoczność" - ten z lewej u góry panelu - do "automatycznego" wciskania przez kierowcę jeśli nic nie widzi przez szyby.

Michał B24 

Model: Sandero
Silnik: 90tce
Rocznik: 2021
Wysłany: 2022-10-03, 20:21   

Tak, to czyści szybę, ale jak jest taka pogoda, to trzeba recznie ustawiać, żeby czyszczenie szyby nie hałasowało

Michu1107 

Model: Sandero 3
Silnik: 1.0 tce 90km 5b
Wysłany: 2022-10-03, 20:51   

r-toor napisał/a:
W Dacii klimatyzacja automatyczna nie oznacza, że potrafi zadbać o niezaparowane szyby :-)
Do tego stworzyli przycisk "dobra widoczność" - ten z lewej u góry panelu - do "automatycznego" wciskania przez kierowcę jeśli nic nie widzi przez szyby.

Raz to uruchomiłem to włączyło się wszystko co się da, nawiew na full, a jak wyłączyłem to klimatyzacja dalej włączona. Nie wiem kiedy on włącza, kiedy wyłącza. Jak pada deszcz jest 10 stopni to jak mam ustawione 20 stopni + klimatuzacje to chłodno jest w środku, jak wyłączę klimę to robi się wilgotno, ciepło, parują szyby, masakra. Jak będę jeździł z włączona klimą przy 10 stopniach a potem zostawię na noc samochód to nie będzie grzyba w układzie po jakimś czasie? Totalnie bez sensu. Jak miałem manualną klimę w poprzednim aucie to zimą klimatyzację włączałem tylko raz na jakiś czas na 5 minut żeby pochodziła, a szyby odparowywalem zwykłym ciepłym powietrzem u dzięki temu nigdy mi klimatyzacja nie śmierdziała po zimie.
Ostatnio zmieniony przez Michu1107 2022-10-03, 20:54, w całości zmieniany 2 razy  

r-toor 

Silnik: 1.0 Eco-G
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2022-10-03, 20:59   

przecież każdy mówił, że nowa Dacia jest głośna :mrgreen:

a tak poważnie, to jest chyba pierwsza automatyczna klimatyzacja, z którą jeździłem i nie radzi sobie w trybie automatycznym przy innych niż dobre warunki - potwierdzam, że u mnie też problem z zaparowanymi szybami występuje w trybie automatycznym, jedyny sposób jaki znalazłem, aby nie zagłuszać radiem wentylatorów nawiewu to ręczne sterowanie na szyby

nawet w instrukcji sprawdzałem czy aby na pewno ten przycisk od włączanie automatycznego klimatyzacji to w dobrym miejscu jest i czy właściwy naciska - ale niestety nie ma innego
Ostatnio zmieniony przez r-toor 2022-10-03, 21:02, w całości zmieniany 1 raz  

Michu1107 

Model: Sandero 3
Silnik: 1.0 tce 90km 5b
Wysłany: 2022-10-03, 21:17   

r-toor napisał/a:
przecież każdy mówił, że nowa Dacia jest głośna :mrgreen:

a tak poważnie, to jest chyba pierwsza automatyczna klimatyzacja, z którą jeździłem i nie radzi sobie w trybie automatycznym przy innych niż dobre warunki

W sumie to nie wiem jak w innych samochodach działa automat bo nie miałem nigdy, więc nie mam porównania.

nowy 

Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2022-10-04, 20:31   

Ja w MCV nie mam problemu z parującymi szybami. Jedynie pojawia się on wtedy, gdy mam włączony obieg zamknięty

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2022-10-05, 20:54   

W Dacii i Reanault automatyczna klimatyzacja wg mnie zasadniczo służy tylko do utrzymywania ustawionej temperatury, żeby za gorąco nie było. Poza tym resztą sam steruję. Tak robiłem w Dustarze i tek robię w Kadjarze.. Klimatyzacja automatyczna też ma zadanie estetyczne. Pokrętła są ładniejsze :mrgreen:

Fajną klimę automatyczną miałem w alfie, tam raz ustawiłem i zapomniałem, reagowała też na zaparowaną szybę. Nauczyła mnie, że zimą grzeje się od nóg (ciepło idzie do góry) i innych niby oczywistych rzeczy

Łukasz_M 

Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2022-10-06, 21:28   

W Daci klima automatyczna utrzymuje jedynie temperaturę. Za usuwanie zaparowania odpowiada tryb ' dobra widoczność' który ustawia nawiew na szybę. W tym trybie klimatyzacja działa, wentylator jest na full i nawiew jest na szybę głównie. Po wyłączeniu tego trybu klimatyzacja pozostaje włączona ale jest w trybie manualnym, wszystkie kanały otwarte tym trybie nie reguluje nawiewów. Tak samo jest w sytuacji gdy wyłączamy automat. W tym trybie diody poszczególnych nawiewów nie świecą. Załączenie któregoś z nawiewów resetuje system tj otwiera dany nawiew zamyka pozostałe. Podobnie jest z siłą wentylatora. Reasumując chcesz usunąć zaparowanie to używaj trybu 'dobra widoczność' a po wyłączeniu ustaw priorytet na szybę lub włącz automat. Dobrym pomysłem jest włączenie trybu 'dobra widoczność' trochę dłużej aż silnik się trochę nagrzeje. U mnie zaparowanie znika po dwóch minutach najpóźniej. Do tego przed końcem jazdy w lecie wyłączam klimatyzację całkowicie i podkręcam wentylator. W zimie ten zabieg nie ma sensu, no chyba że to bardzo ciepły dzień. Ewentualnie jak jest deszczowa pogoda to wyłączam klimę. Podkręcam wentylator i podnoszę temperaturę by osuszyć kanały. Zawilgocone kanały to smród i zwiększone parowanie szyb następnego dnia. W zimie warto przed zamknięciem auta je trochę przewietrzyć by usunąć wilgoć z ciepłym powietrzem.
W skodzie żony klimę ma tak mocną że w lecie w deszczowe dni szyba paruje w czasie jazdy od zewnątrz..na kanałami oczywiście tylko.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2022-10-06, 21:30, w całości zmieniany 1 raz  

Tomek7 
Zielony listek

Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2018
Wysłany: 2022-10-15, 09:07   Schemat instalacji elektrycznej Dacia Duster II

Dzień dobry,

Poszukuję schemat instalacji elektrycznej a dokładnie wycinka zasilania wentylatora klimatronika.
Cel - podłączenie ogrzewania postojowego i mam problem z podłączeniem sterowania wentylatora na postoju, który jest sterowany po stronie minusa.
Sprawa jest bardzo paląca.

- odwdzięczę się.

Marcyś 

Model: Sandero Stepway
Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: Xll 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2026-01-24, 14:16   

toka93 napisał/a:
Przecież klima automatyczna to wygoda. Przez cały rok można nawet nie dotykać tego panelu. Tylko temperatury skaczą powyżej 10 stopni to ustawiam na 20 klimę i tryb auto i nie dotykam przez pół roku :D
W zimie zmieniam tylko, żeby wiało na szyby i jeśli wyłączyło sprężarkę ze względu na mróz to ją włączałem. I tyle jeśli chodzi o korzystanie z panelu klimatyzacji jak sama nazwa wskazuje AUTOMATYCZNEJ.

kajojb 

Silnik: 1.0 eco-g
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme
Wysłany: 2026-01-26, 20:11   

tak klima automatyczno to wygoda

W Lagunie miałem zawsze ustawione auto+soft, i ewentualnie zmieniałem temp w zakresie 20-23stopnie i zawsze działało idealnie

W Dacii - żenada
To w którą strone aktualnie dmucha to nie wiem czy losuje przez rzut kostkami czy kamerą czyta ruch gwiazd, ale sensu to za dużo nie ma.
Jak jest na tylo chłodno że klima nie jest potrzebna do schłodzenia wnętrza to sobie ją automat sam radośnie wyłączy - nieważne że akurat jest mgła lubv pada i szyby ci w minute zaparują
Ok, siłe nadmuchu dobiera w miera sensownie

i największy feler: nie ma ustawienia nadmuchu szyba + pasażer. Jadąc w dużym mrozie typu -10 masz do wyboru - albo zaparowana/zapotniała przednia szyba albo tobie jest ciepło.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2026-02-01, 01:32   

Szyba - pasażer to rzadkośc nawet w innych samochodach. Natomiast Twoje spostrzeżenia z pracy klimy nie napawaja optymizmem.

Ma ktos wersje z klasycznym manulanym usawieniem klimy?

Odpowiedz do tematu