ELF "oficjalnie" na swojej stronie : https://elf.com.pl/dobierz-olej-0
do mojego modelu: SANDERO III 1.0 TCe 100 ECO-G 74kW20211.0Benzynowy/LPG
do przekładni JT4 zaleca użyć: ELF TRANSELF NFP 75W-80
I ich zaleceń się trzymam.
Ostatnio zmieniony przez kordirko 2024-06-07, 20:58, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3994 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-06-10, 08:39
kordirko napisał/a:
ELF "oficjalnie" na swojej stronie : https://elf.com.pl/dobierz-olej-0
do mojego modelu: SANDERO III 1.0 TCe 100 ECO-G 74kW20211.0Benzynowy/LPG
do przekładni JT4 zaleca użyć: ELF TRANSELF NFP 75W-80
I ich zaleceń się trzymam.
Tyle, że ta rekomendacja dla oleju NFP wisi na stronie Elfa od lat a w międzyczasie Elf "zamieszał " w olejach wprowadzając NFX jako nie tyle zamiennik, co następcę NFP a nie zmieniając jednocześnie rekomendacji w tej wyszukiwarce... Zresztą jeżeli NFP stanie się absolutnie niedostępny nie będzie wyboru. Póki co NFP z katalogu Elfa nie zniknął, ale ze sklepów już prawie...
Z kolei jedyna rekomendacja NFX jaką znalazłem w szukajce Elfa dla Dacii, to Jogger z silnikiem 1,6 Hybrid i skrzynią automatyczną DB1.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-06-10, 09:15, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2020 Posty: 72 Skąd: PL
Wysłany: 2024-07-06, 06:27
Witam po dłuższej przerwie, myślę nad wymianą oleju w skrzyni gdyż ostatnio zauważyłem że podczas jazdy czasami mam problem z wbiciem dwójki przy redukcji biegu z wyższego na mniejszy. Chciałem kupić olej NFP Elfa ale już go niema a ten z X nowy czytałem rozne opinie, czy zatem nie lepiej będzie zmienic elfa na jakiś innej firmy,? Czy olej motul lub inny nie będzie lepszy od tego elfa z X? Moje sandero ma 8,5 roku i za cały ten okres oprócz regularnych wymian eksploatacyjnych miał tylko jedna usterkę swojego czasu siadła sonda lambda. :)
Ostatnio zmieniony przez mne 2024-07-06, 06:34, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-07-07, 12:07 Jaki olej do skrzyni biegów ? - Dacia jogger 1.0 100km lpg
Witam, zbliżam się do 50 tysięcy w moim joggerze i chcę wymienić olej w skrzyni biegów. Silnikowy musi być z norma rn17 5w30. Jak to jest z olejem do skrzyni biegów ? Wertowałem przed chwilą kilka wątków i nie mogę znaleźć dokładnej odpowiedzi. Jaki polecacie olej ? Prócz samego oleju czego potrzebuje jeszcze do wymiany ? W sensie jest tam jakiś filtr albo podkładka która trzeba wymienić ?
Tutaj cytuje kolegę :
Dariusz77 napisał/a:
Cześć.
Informacja dla wymieniających olej w skrzyni biegów DACIA.
Na moim przykładzie (SCE 1.0) ale podejrzewam że będzie dotyczyło wszystkich "Rumunów".
ELF wprowadził nowy olej TRANSELF NFX SAE 75W który zastępuje oleje TRANSELF NFP 75W-80 oraz TRANSELF NFJ 75W-80.
Piszą że:
TRANSELF NFX SAE 75W replaces TRANSELF NFP 75W-80 and TRANSELF NFJ 75W-80 and covers their targeted applications.
TRANSELF NFX SAE 75W zastępuje produkty TRANSELF NFP 75W-80 i TRANSELF NFJ 75W-80 i pokrywa ich zastosowanie.
Fajnie, tylko że ten nowy NFX ma niższy indeks lepkości, poniżej wartości zalecanej dla skrzyń Renault/Dacia/Nissan (mówimy o tych zwykłych samochodach, nie o sporcie itd)
czyli ekologia, niższe spalanie paliwa i ...biegi mi ciężej wchodzą.
Świeżo po wymianie odczułem że lewarek ciężej wbija biegi niż na starym oleju (130 tyś).
No to jedziemy:
Elf na swojej stronie do mojego silnika SCE 1.0 (oczywiście mówimy o skrzyni biegów, ale tak łatwiej obrazowo przedstawić) zaleca olej TRANSELF NFP 75W-80 jednocześnie wycofując go z produkcji.
Aso- tradycyjnie nic nie wiedzą i mają to w dupie.
Byłem przekonany że skoro piszą że ten nowy "lepszy" w pełni zastępuje to taki kupiłem i wymieniłem. A tu dupa jest gorzej.
Oczywiście nie jest tak że skrzynia w ogóle nie działa czy coś, ale czuć różnicę na -.
Czyli jedna literka w nazwie oleju a różnice są na tyle duże że można je wyczuć.
Teraz zakup starego NFP na alledrogo - bo jeszcze są niedobitki (dosyć drogo).
Czyli burdello jak zwykle.
linki to danych poszczególnych olejów dla dociekliwych:
Model: Spring
Silnik: EV
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Maj 2024 Posty: 63 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2024-07-07, 13:48
Trudno cokolwiek znaleźć bo tego oleju wymieniać nie trzeba a tym bardziej po 50 tys km. Po wymianie wyczuł na lewarku że niego ciężej wchodzą... Dżizas...
Trudno cokolwiek znaleźć bo tego oleju wymieniać nie trzeba a tym bardziej po 50 tys km. Po wymianie wyczuł na lewarku że niego ciężej wchodzą... Dżizas...
Wiadomo ekologia w skrzyni nie trzeba a w silniku co 30k
Wypowie się ktoś kto już zmieniał olej w skrzyni ?
Model: Spring
Silnik: EV
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Maj 2024 Posty: 63 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2024-07-07, 19:41
Żadna ekologia tylko zdrowy rozsądek. Olej w skrzyni jest lifetime chyba że instrukcja mówi inaczej. Ale nad-wymieniactwo to taki sport narodowy. Chyba żeby poprawić sobie humor, że skoro nawet silnika nie umiemy wyprodukować to pokażemy im jakie one głupki.
Model: Sandero
Silnik: 0.9 90 km
Rocznik: 2018
Wysłany: 2024-07-08, 19:33
MNE- NFX75 jest nastepca NFP i NFJ, do tego ma jak widze na al..gro same pozytywne opinie.Widze ze NFP jest w 5 litrowych bankach.
Jarekf - tak jak wyzej, wychodzi ze NFX75.
Do zabawy musisz najlepiej ogsrnac dobra strzykawke ( ja wlewalem olejarka od dolu).Mozesz tez grawitacyjnie od gory ale do tego najlepiej w dwoch no i najlepiej kanal ale bez tez mysle ze sie da.
Wpisz w google "wymiana oleju w skrzyni biegow dacia sandero stepwey" i tam kolo pokazuje jak ogarnac.Latwiejsze od wymiany oleju.Robilem to w tamtym roku, tylko ze wtedy kupilem jeszcze NFP.
Model: Sandero II
Silnik: 1.2
Rocznik: 2016 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2020 Posty: 72 Skąd: PL
Wysłany: 2024-07-09, 16:37
W sobotę miałem trochę czasu i podjechałem do sklepiku kupiłem 3 litry oleju MOTUL 75W80 i podkładkę miedzianą. Stary olej zlałem równe 2 litry i pomimo żadnych wycieków stwierdzam że go było za mało, olej zlany był ciemny. Nowy olej wlałem do momentu jak zaczął się przelewać i weszło 2,5 litra. Po wymianie nie mam już problemu ze zmianą biegu z "3" na "2" i biegi chodzą ogólnie lżej.
Witam mam taki problem że ciężko mi wchodzą biegi podczas włączonej klimatyzacji przebie 59.000. Zastanawiam się nad wymianą oleju skrzyni biegów tylko pytanie jaki olej jest dedykowany do tego modelu?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3994 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-08-07, 10:06
Jarekf3d napisał/a:
Wypowie się ktoś kto już zmieniał olej w skrzyni ?
Ja się wypowiem, bo w sumie nic nie wiem.
Olej w skrzyni mam wymieniony 5 miesięcy temu przy 82 tys. km, liczę że u mnie jest to pewnie połowa życia tego samochodu. Wymiana u mnie przebiegła "lajtowo"- po prostu oddałem samochód do ASO (a właściwie do byłego ASO) i przy okazji innych czynności okresowych, zlecając wymianę oleju w skrzyni na dedykowany.
Wiem tyle, że olej wymieniony. Nie mam za to pojęcia jaki olej wlali, nawet nie pytałem- żadnych różnic w pracy skrzyni nie wyczuwam, biegi jak wchodziły idealnie, tak wchodzą nadal. A na fakturze mam tylko: olej 75W80 w ilości 3l. Koszt samej wymiany 110,70zł plus 177zł za olej plus 4zł podkładka, czyli 291,70zł całość tematu.
Zasadniczo uważam, że przy tych skrzyniach nie ma co się doktoryzować w kwestii oleju...
Wymieniłem olej do skrzyni biegów w dacia jogger nie miałem zaufania do elf NFX 75-80 więc postanowiłem wybrać pełny syntetyk z ravenol mtf-3 75W . Praca skrzyni po przejechaniu kilkunastu kilometrów stała się lżejsza ( tzw. wchodzą biegi paluszkiem 😉). Także jeżeli ktoś ma podobne problemy lub chce wymienić sobie olej w skrzyni na produkt premium to polecam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum