Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1503 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-01-04, 08:13
W samochodach z inteligentnym systemem ładowania (wszystkie aktualne dacie i nie tylko) akumulator jeśli nie jest za bardzo rozładowany, jest ładowany rekuperacyjne -tylko przy hamowaniu silnikiem. Niezależnie czy jest włączony tryb Eco czy nie.
No chyba że Aku jest za bardzo rozładowany, wtedy następuje priorytetowe ładowanie i które trwa do osiągnięcia odpowiedniego naładowania (masło maślane ;) )
Dlatego należy hamować silnikiem.
U mnie system przez przęsło 3lata i 101tys km jeszcze nigdy nie lądował priorytetowo, ale samochody zastępcze którymi jeździłem z 1/3 tego przebiegu mialy notorycznie niski poziom naładowania i priorytet ładowania akumulatora.
W samochodach z inteligentnym systemem ładowania (wszystkie aktualne dacie i nie tylko) akumulator jeśli nie jest za bardzo rozładowany, jest ładowany rekuperacyjne -tylko przy hamowaniu silnikiem.
no właśnie o tym ladowaniu rekuperacyjnym jak w hybrydzie słyszałem.
a co do akumulator to czy da sie jakoś wyłączyć system jego ocjrony ktory wylacza mi ma parkingu odtwarzacz mp3 lub radio po ok 5 min celem ochrony akumulatora (wetsja sandero 3 z kamerą cofania i wyświetlaczem )
to irytujace że czekam na pargingu pod sklepem i muzyki nie poslucham 🤬🤬🤬
Marka: Dacia
Model: Jogger SL Extreme, Ex Duster, Ex Logdy
Silnik: 1.0TCe 110KM 200Nm
Rocznik: 2022 Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Lut 2019 Posty: 487 Skąd: Tychy
Wysłany: 2025-01-04, 09:38
Wystarczy w tej sytuacji włączyć światła mijania i pojawia się ładowanie w obwodzie na poziomie 14,4 V a po dłuższym postoju na samym początku jazdy ładowanie sięga 15V.
Co do słuchania radia, muzyki itp w samochodach wyposażonych w tradycyjną stacyjkę na kluczyk wystarczy włączyć wzbudzenie prądu na pozycji 1, jak to wygląda w samochodach z kartą lub systemem bez kluczykowym nie wiem, choć miałem Dustera i Sandero III jako samochód zastępczy z ASO, lecz wykorzystywałem je w trasie więc miałem dostęp do zasilania non stop.
Wyposażyłem się w woltomierz który wpięty jest w gniazdo zapalniczki, polecam koszt niewielki a w każdej chwili można monitorować stan ładowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum