Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-06-23, 16:55
Thomson - a o ile procent
są w Holandii wyższe płace niż w Polsce
I taka prośba ode mnie : czy możesz się dowiedzieć ile w Holandii kosztuje renault captur III
I jaka jest proporcja pomiędzy ceną tego modelu a zarobkami w Holandii
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2024-06-23, 16:56, w całości zmieniany 1 raz
Captur w NL zaczyna się od 123 tys zł.
Captur w PL zaczyna się od 86 tys zł.
Średnia netto w Holandii to około 9300zl.
Średnia netto w Polsce to około 5000zl.
A tutaj raport z wyciszania:
Efekt to 2,5-4 db mniej w zależności od prędkości.
Przy 150 mamy hałas jak przy 105.
Przy 90 mamy hałas jak przy 50.
Audio brzmi niesamowicie.
Jedyne ciężarówki i większe SUVy słychać przez szyby jak nas mijają z naprzeciwka.
Co trzeba jeszcze zrobić to wymienić głośne fabryczne opony które jako jedyne lekko słychać jak jest asfalt szorstki (np w Holandii).
Doszło do tego że jak mam pas u pasażera źle ułożony i lekko się ociera o plastik słupka B to strasznie to słychać teraz i muszę go poprawiać bo irytuje :)
Zdecydowanie warto.
Ostatnio zmieniony przez Thomson1708 2025-03-31, 11:58, w całości zmieniany 2 razy
Waga wzrosła o około 20 kg.
Różnica jest ogromna – to zupełnie inny samochód.
Teraz można zrobić 1000 km bez bólu głowy; człowiek się nie męczy, jedynie tyłek boli :)
Jestem przekonany że żadne auto klasy b/c nie ma takiej ciszy w wnętrzu.
Przy stukaniu w plastiki i blachy można odnieść wrażenie, jakby były wykonane z bardzo grubego materiału (coś jak 3–4 mm blacha, trudno to dokładniej opisać). Można odkręcić audio na maksimum, a mimo to nic nie wpada w wibracje ani nie dudni.
Podczas intensywnych opadów deszczu hałas dobiega jedynie przez przednią szybę. Jazda po mokrej nawierzchni lub piasku jest o wiele cichsza niż wcześniej. Jedynym słyszalnym dźwiękiem pozostają mijające większe samochody – odgłos przenosi się przez szyby, które niestety są dość cienkie.
Sam tego nie robiłem – oddałem auto do firmy we Wrocławiu :)
4 robocze dni im to zajeło.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 638 Skąd: Poznań
Wysłany: 2025-04-02, 09:09
I to mnie chyba najbardziej będzie trzymało przy obecnej dacii, bo po zmianie samochodu nie będę miał siły powtarzać akcji tego typu z kolejną, a jednocześnie nie ujadę za długo ze stanem fabrycznym...
A na pas jest metoda - dać w innym miejscu klips żeby klamra wisiała wyżej, ewentualnie przyszyty guzik też się sprawdzi. Ja natomiast słyszę, jak drży foliowe opakowanie od chusteczek higienicznych, karabinek, który mam przy kluczyku, albo koraliki mojej córki, które trzyma w zagłębieniu podłokietnika tylnych drzwi (pomyślanym jako uchwyt do ich zamykania). Jak żyć panie premierze?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-04-02, 11:17
Kauris napisał/a:
po zmianie samochodu nie będę miał siły powtarzać akcji tego typu z kolejną, a jednocześnie nie ujadę za długo ze stanem fabrycznym...
To ja mam taniej, bo od chwili zmiany samochodu uważam, że w Sandero mam fabrycznie cichutko jak w kościele... A gdy z czasem zaczynam wątpić, to na chwilkę znowu wsiadam do Matiza i potem znowu na długo mam w Dacii ciszę... Wyciszanie bezkosztowe
Wysłany: 2025-04-02, 22:21
Oj widzisz... Skrót myślowy zrobiłem, a była to reakcja na fotorelację, nie koszty.
W życiu bym nie dał 5-ciu klocków komuś (plus 2,5k za materiał), żeby mi zrobił coś, co sam mogę. To jest proszę pana 15 skrzynek wódki!
...tylko prawie o dekadę bardziej leniwy jestem, niż gdy taką akcję przeprowadziłem na swoim loganie.
Ciężko mi jest się odnieść nie znając aktualnych cen rynkowych
MartinezTychy napisał/a:
Przypuszczam choć pewności nie mam, koszt od 5 do 8 tyś zł.
12500 zł z tym że w większości miejsc są 3 wartwy wyciszenia.
Mata bitumiczna, pianka i jakaś wata.
Kauris napisał/a:
:mrgreen:
I to mnie chyba najbardziej będzie trzymało przy obecnej dacii, bo po zmianie samochodu nie będę miał siły powtarzać akcji tego typu z kolejną, a jednocześnie nie ujadę za długo ze stanem fabrycznym...
W sumie to całkiem dobry pomysł, muszę to przemyśleć w wolnej chwili, dzięki!
Kauris napisał/a:
Oj widzisz... Skrót myślowy zrobiłem, a była to reakcja na fotorelację, nie koszty.
W życiu bym nie dał 5-ciu klocków komuś (plus 2,5k za materiał), żeby mi zrobił coś, co sam mogę. To jest proszę pana 15 skrzynek wódki!
...tylko prawie o dekadę bardziej leniwy jestem, niż gdy taką akcję przeprowadziłem na swoim loganie.
Takie są już ceny – to najtańsza oferta za cały samochód w okolicy pomiędzy Wrocławiem a Poznaniem. Gdybym miał jeszcze raz decydować się, to nawet 15 000 zł bym dał, bo naprawdę warto. Szkoda tylko, że nie można dostać podwójnych szyb przednich i bocznych, bo wtedy byłoby już w ogóle super!
Wysłany: 2025-04-08, 14:53
Thomson1708 napisał/a:
Mówimy o dzisiejszych cenach?
Nie. Mniej więcej tyle dałem za towar na kombi 6 lat temu. Teraz ciężko mi porównać wszystkie materiały bo... miałem rabaty, bo było w zestawach, bo producent pozmieniał nazwy, bo przekopać mejle bym musiał, by się połapać, bo nie pamiętam co tak na prawdę wliczałem w koszty.... Ale widzę, że pianki kauczukowe są praktycznie w tych samych cenach. Alubutylu nie jestem w stanie rzetelnie porównać. Z jednej strony kojarzę, że było tego około 20kg (czyli 6 rolek - 1400zł dziś), z drugiej strony na forum pisałem o 12m^2 (czyli 4 rolki). Jak by nie patrzeć - wygląda na to, że nie bawiąc się w aptekarską precyzję - okolice 2500 są realne [nie mam tej waty na drzwiach, ale w słupki coś tam upychałem. Chyba. ;)].
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum