Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 974 Skąd: EL
Wysłany: 2026-09-25, 18:38
Policzyłem sobie. Troche trudno znaleźć ten olej A3/B4 3x1 l - znalazłem za 210 zł. Ale może być drożej. Dla pewności warto poszukać legalnego dystrybutora. Zakładając obecny poziom cen E10 8 zł, oszczędności na paliwie 0,5 dm³ /100 km zwracają koszty oleju i dodatków przy dystansie ~10 kkm. 1 dm³ - 5 kkm. Przy większych dystansach można zaoszczędzić sporo kasy. Warto spróbować.
Myślę, że duży wpływ na zużycie paliwa ma też stosowany olej silnikowy.
Dotychczas przez kilka używałem oleju Liqui Moly Molygen New Generation 5W40, robił robotę. Niestety w marcu zeszłego roku ten olej kupiony na znanym portalu aukcyjnym okazał się strzałem w kolano, chyba trafiłem na podróbę, bo silnik pracował masakrycznie. Kupiłem wtedy modyfikator tarcia Archoil AR9200 V2 i on uratował sytuację, po ok. 200 km silnik zaczął pracować dużo lepiej, tak jak wcześniej.
Zacznij już szukać nowego silnika. A tanie nie są.
Zatankowane było łącznie 40 l benzyny, przejechany dystans od rezerwy do rezerwy to 939 km, wyliczone średnie zużycie paliwa z dystrybutora wyniosło ok. 4,26 l/100 km.
Jazda miejska ok. 20 %, jazda pozamiejska ok. 80 %.
Wskazanie komputera pokładowego średniego zużycia paliwa wyniosło 4,0 l/100 km, średnia prędkość wyniosła 49,4 km/h.
Tak niskiego zużycia paliwa to jeszcze nie miałem, najniższe do tej pory to było z lipca 2024 i wynosiło 4,4 l/100km.
Zdefiniuj dokładnie, co dla Ciebie oznacza "jazda miejska" i "jazda pozamiejska" i w jaki sposób liczysz te procenty. Bez tego to nie ma większego sensu.
Dla mnie więcej by powiedziała liczba rozruchów na cały dystans (zwłaszcza zimnych rozruchów) i dokładne opisanie sposobu i technik jazdy.
Albo chociaż zrób kilka testów po odpaleniu na zimnym i podaj po ilu kilometrach uzyskujesz jakie spalanie (oczywiście tutaj z komputera). Jeśli średnią masz z całego dystansu 4,26 l/100 km, a z pierwszych 5 czy nawet 10 km będzie dużo wyższe, to znaczy że na znacznej części całego dystansu to spalanie musi być poniżej 4 l/100 km. Powiedz mi, w jakich warunkach ten samochód spala mniej niż 4 l/100 km. Na jakim biegu i przy jakiej prędkości.
eio, ja kupuję 4x1 za ok.328 zł u dystrybutora tego oleju na Polskę, na interwał olejowy w ciągu roku 15 tys. km pozostaje mi 1 litr na dolewki.
Staram się utrzymywać poziom oleju na wysokości 3/4 bagnetu.
Ostatnio zmieniony przez michal22 2026-09-28, 14:03, w całości zmieniany 1 raz
velomar, zacytowałeś niepełny fragment mojej wypowiedzi odnośnie moich przejściowych problemów z olejem silnikowym, dalszy ciąg brzmi:
Jesienią ubiegłego roku przyspieszyłem serwis olejowy i przeszedłem na zestaw: olej Millers Oils EE Performance 5W40 A3/B4 + modyfikator tarcia Archoil AR9200 V2, silnik pracuje jeszcze lepiej, a i oszczędności paliwa też się trochę zwiększyły, przy takim zestawie prawdopobnie zostanę na znacznie dłużej.
Koszty takiego zestawu nie są małe, kupiłem olej bezpośrednio w sklepie dystrybutora tego oleju na Polskę, ale jak dla mnie w dłuższej perspektywie takie podejście powinno się odwdzięczyć w miarę bezawaryjną eksploatację silnika.
Jeżeli masz tak ogromną wiedzę techniczną, to proszę wytłumacz mi, dlaczego tak jak napisałeś mam zacząć szukać nowego silnika?
Ostatnio zmieniony przez michal22 2026-09-28, 14:13, w całości zmieniany 1 raz
Dotychczas przez kilka używałem oleju Liqui Moly Molygen New Generation 5W40, robił robotę. Niestety w marcu zeszłego roku ten olej kupiony na znanym portalu aukcyjnym okazał się strzałem w kolano, chyba trafiłem na podróbę, bo silnik pracował masakrycznie. Kupiłem wtedy modyfikator tarcia Archoil AR9200 V2 i on uratował sytuację, po ok. 200 km silnik zaczął pracować dużo lepiej, tak jak wcześniej.
Może najpierw Ty wytłumacz, co znaczy wytłuszczona fraza.
I czego dokonał potem modyfikator tarcia.
W tej kwestii widzę, że nie doczekam się konkretnej od Ciebie odpowiedzi.
Ta wytłuszczona przez Ciebie fraza oznacza, że silnik pracował dużo głośniej niż wcześniej, po zastosowaniu tego modyfikatora tarcia jego praca bardzo się wyciszyła, pracował tak jak wcześniej. Moim zdaniem silnik też lepiej wkręcał się na obroty, na zimnym silniku też pracował dużo lepiej, ale to może być tylko moje subiektywne odczucie, potem już nastąpiło, co pisałem.
Najgorsze jest to, że olej ten wcześniej kupowałem u tego samego sprzedawcy i nie było z nim żadnych problemów.
Ostatnio zmieniony przez michal22 2026-09-28, 16:21, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 974 Skąd: EL
Wysłany: 2026-09-28, 19:23
michal22 napisał/a:
eio, ja kupuję 4x1 za ok.328 zł u dystrybutora tego oleju na Polskę, na interwał olejowy w ciągu roku 15 tys. km pozostaje mi 1 litr na dolewki.
Staram się utrzymywać poziom oleju na wysokości 3/4 bagnetu.
Kupiłeś 4 pojemniki 1-litrowe. Masz jakieś ubytki. Ja nie mam żadnych, dlatego to mnie zdziwiło. Nie ubywa mi oleju (kiedyś raz miałem miałem awarię z wyciekiem), płynu chłodniczego i hamulcowego. Benzyny musiałem dolewac. Ale tego defektu nie naprawię.
eio, wycieków oleju na szczęście nie mam, bierze niewielkie ilości oleju, producenci wielu aut potrafią podawać pobór oleju w ilości 1 l na 1000 km, a mi ten litr spokojnie wystarcza na 15 tys.km.
Byłbym bardziej zmartwionym, gdyby jego przybywało i było czuć zapach benzyny, na szczęście mamy jeszcze silniki z pośrednim wtryskiem paliwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum