Wysłany: 2008-11-16, 19:49 lampka nad kanapą MCV-ki - ZROBIONA !!!
właśnie kupiłem na Allegro lampkę ( L I N K ) aby zamontować ją w oryginalne miejsce nad tylną kanapą. Jej brak jest czasami dokuczliwy.
Czy ktoś już to montował? Jak prowadziliście okablowanie? Ja zamierzam "dopiąć" się do lampki bagażnika - dodam, że myślę jeszcze o dodatkowej lampce wewnątrz bagażnika na prawej ściance.
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Ostatnio zmieniony przez laisar 2008-12-01, 00:02, w całości zmieniany 3 razy
Witam zainteresowanych lampkami. Nie wiem czemu tak lubicie strasznie kombinować "pod górę". Najlepsze rozwiązania są najprostsze, taka jest w założeniu Dacia. Kupiłem niedawno w Lidlu 2 lampki Niemieckie za grosze. Mają po trzy mocne diody i są na trzy paluszki. Zaświeca się je przez naciśnięcie klosza. Łatwy montaż, ja to robię małe otworki i pod pewnym kątem mocuję zwykłymi szpilkami do podsufitki. Można je przykleić, przykręcić, jak kto chce i gdzie chce. Lampka ma wymiary 16 x 4 cm.
Pozdrawiam.
Leo2, Twoje rozwiązanie ma rzecz jasna pewne zalety - czyli montaż - ale również pewne wady - czyli właśnie baterie. Owszem, LED-y zużywają mało prądu, ale baterie tracą energie nawet nieużywane, a niskie temperatury też kiepsko na nie wpływają... Po prostu jak zwykle sprawa wyboru danego rozwiązania to kwestie preferencji. Pomysł jest za to na pewno ciekawy, zawsze dobrze jest mieć wybór (:
Nie, no, wiadomo, że nie chodzi o dokumentację fotograficzną montażu - tylko o efekt końcowy! (((:
właśnie zrobiłem fotki - prezentuje się (nie chwaląc się ) jak oryginał.
Na pierwszych dwóch fotkach widoczny jest przyrządzik, który pomógł mi przeciągnąć elektrykę z lampki bez całkowitego demontażu podsufitki
Czy ktoś używa może takich żaróweczek całoszklanych , ale w wersji LED? Jestem ciekaw, czy dają światło o większej mocy
P1060832.JPG widoczne wysunięte "chwytaki"
Plik ściągnięto 236 raz(y) 87,4 KB
P1060831.JPG widok "przyrządu", który pomógł w przeprowadzeniu pod podsufitką okablowania
Plik ściągnięto 241 raz(y) 71,28 KB
P1060817.JPG
Plik ściągnięto 469 raz(y) 46,59 KB
P1060816.JPG
Plik ściągnięto 510 raz(y) 48,18 KB
P1060815.JPG zasilanie pobrałem z lampki oświetlenia bagażnika
Plik ściągnięto 475 raz(y) 49,54 KB
P1060811.JPG
Plik ściągnięto 408 raz(y) 43,57 KB
P1060808.JPG planuję dodatkowo zamocować w wolne gniazdo jeszcze jedną żarówkę i połaczyć ją z tą istniejącą - lampka będzie wtedy dawała więcej światła.
Plik ściągnięto 346 raz(y) 51,51 KB
P1060807.JPG
Plik ściągnięto 286 raz(y) 55,95 KB
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Lampkę kupiłem potrójną, żeby dawała więcej światła niż standardowa, a zasilanie wziąłem od lampki przedniej, żeby działała także przy całkiem wyłączonym aucie - nie miałem tylko przyrządu do przeciągania kabli, więc musiałem rozebrać pół wnętrza...
Ja kupiłem swoją przez Allegro, a pochodzi po prostu z innych renówek - moja była bodajże konkretnie z Megane II, ale identyczne występują też w Modusie, Scenicu II i Clio III.
W ASO: ref. 8200073234 - 87 zł brutto.
tomaszgebala napisał/a:
w Loganach 7-os to standard, ale mnie chodziło o "zwykła" MCV-ki
W nich jest po prostu przewidziana lampka bagażnika, z boku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum