Mam mały problem. Chodzi o kontrolkę oleju. Kiedyś ona od razu się gasiła a teraz po kilku sekundach. Czasami jest tak, że gaśnie a po chwili zapala się znowu i szybko gaśnie. Wszytko dzieje się do 3 sekund po zapaleniu. Stan oleju jest OK, oleju też nie bierze chociaż już się wystraszyłem, że zaczyna brać bo w sumie ponad 70.000km a ma dopiero 10 miesięcy.
Jak jest u Was (w dieslach), bo ostatnio wcale już Daćką nie jeżdżę tylko jak muszę ją przestawić gdzieś.
Pozdrawiam
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-10-16, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
Ja też tak mam. Raz gaśnie zaraz po uruchomieniu, a raz po kilku sekundach. Myślę,że może to zależy od tego, jak bardzo był rozgrzany silnik i olej po poprzedniej jeździe.
Boże znowu cos! Zanim ja zmienie ten samochod to osiwieje i nabawie sie nerwicy!!!!
Dzisiaj rano zapalila mi sie kontrolka olejowa - dolalam olej - chcial az 1 litr, czyli wyszlam z zalozenia,ze mial braki. Wszystko bylo ok - kontrolna - lampa alladyna: zgasla, ja zadowolona dojechalam itd...
Samochod stal jakies hmm 3 godziny , wsiadlam - nadal nic sie nie dzialo ALE po drodze na szczescie juz pod blokiem znowu sie zapalila!!!!
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2009-02-03, 19:56
A czujnik cisnienia oleju? Ogolnie jesli jest odpowiedni poziom oleju to sie nie przejmuj, jesli masz zamiar sie pozbyc samochodu. Niech sie martwi nastepny wlasciciel, chyb, ze czeka go (samochod) zlomowanie to problem sam sie rozwiaze... :)
Ja mam to wiedziec?? hahah
Jesli mowisz,ze mam sie nie martwic to sie nie martwie:D Olej - bynajmniej jego stan jest OK.
W takim razie zostawie ten "defekt" w prezencie nastepnemu wlascicielowi...
Jeszcze tylko miesiac.....
Dzieki wielkie
Marka: Opel
Model: Astra
Silnik: 1.6 CDTI
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 325 Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-02-03, 20:19
malina_85 napisał/a:
Ja mam to wiedziec?? hahah
Jesli mowisz,ze mam sie nie martwic to sie nie martwie:D Olej - bynajmniej jego stan jest OK.
W takim razie zostawie ten "defekt" w prezencie nastepnemu wlascicielowi...
Jeszcze tylko miesiac.....
Dzieki wielkie
Moze byc tez i pompa olejowa, a wtedy to nawet dobry stan oleju nie pomoze ;)
Najlepiej wymienic czujnik cisnienia oleju, bo szczerze mowiac jako potencjalny kupiec nie wzialbym samochodu ze swiecaca kontrolka oleju
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-02-03, 20:35
Na sprzedaż to najlepiej kabel od kontrolki oleju podłączyć pod przewód
od kontrolki ładowania alternatora :) hihihi i wtedy będzie wszystko bardzo ładnie gasło i paliło się wtedy kiedy trzeba
Panowie - nie taka niewinna:D Jednak milo "czytac", ze ktos tu broni i tak juz zszarganego honoru dzisiejszych kobiet! Bardzo dziekuje:D
Odnosnie kontrolki - zdecydowanie wole pokombinowac z kablami i zostawic miła niespodzianke chlopakom z komisu
Sami mi wepchneli to cudo , to niech sie teraz z nim mecza - ja dostane kase, oni to 6 letnie "cacko"
A jakby mi zgasl gdzies na szczerym polu, to go zostawie i pojde do domku pieszo:D Fakt faktem kto tu rzadzi - ja czy samochod??
Dziekuje jeszcze raz:*
Podjedź do pobliskiego elektryka samochodowego, przedstaw całą sprawę. Napewno znajdzie się rozwiązanie problemu. Może wtyczka, jest gdzieś zaśniedziała.
Mnie kiedyś kanggo nie chciało zapalić. No to wszyscy oczywiście, szykuj kasę na regenerację lub nowy rozrusznik. A co się okazało, dobry mechanik, tylko zerknął wyciągnął wtyczkę prądową od rozrusznika, psiknął jakimś sprayem, włożył spowrotem i autko od szczału zapaliło. Koszt naprawy: jedno piwo
Ostatnio zmieniony przez waski 2009-02-04, 13:15, w całości zmieniany 1 raz
Wiecie co, szczerze i serio pisząc - nie spodziewałem się tego po Was... Ja rozumiem, że sprawa jest "niby-drobna", ale nie zmienia to faktu, że to zwykłe oszustwo i cwaniactwo, które potencjalny nowy właściciel może przypłacić co najmniej większymi nerwami, jeśli nie czymś poważniejszym.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-02-04, 12:15
Malina ja pomysł z kabelkami napisałem tak dla żartów. Nie wyobrażam sobie
osoby która by tego skorzystała i z pełną swoją świadomością oddała do komisu dla innego kupującego. Bardzo brzydki i nie etyczny czyn.
Nie rób tak, bo kiedyś sama możesz trafić na taki cudowny zakup i wtedy chyba nie będzie ci tak wesoło.
Powiem więcej - taki numer można spokojnie wykorzystać do unieważnienia umowy kupna-sprzedaży. A przy udowodnieniu umyślności takiego działania (co nie jest niemożliwe) to i przepisy karne mogłyby wchodzić w grę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum