DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakość współczesnych samochodów
Autor Wiadomość
ZeneC 

Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wysłany: 2007-12-19, 06:18   

Przypominam sobie z różnych lektur, jeszcze przed zakupem swojej MCV-ki że w Loganach mamy dCi drugiej generacji, a tymczasem w tym samym czasie montowane sa u konkurencyjnych marek juz dCi trzeciej generacji. Nie są to więc najnowocześniejsze jednostki, ale niewątpliwie sprawdzone, ekonomiczne i wytrzymałe. I oto w tej klasie chodzi...

jacek 

Marka: dacia
Model: logan mcv
Silnik: 1.5 dci85KM
Rocznik: 2007
Wysłany: 2007-12-19, 09:17   

Dajcie spokój. Julek ma kompleksy że jeździ dacią z „niepełnowartościowymi” częściami i próbuje nam wmówić że też tak mamy.

psur 

Marka: Nissan
Model: NV200 Evalia
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2007-12-19, 09:40   

Cytat:
Idąc Twoim tokiem rozumowania, jak pojadę do salonu w Kaliningradzie i przywiozę sobie Renault Logan, to będę miał Logana z tańszych części czy nie... :?:

Wtedy ta argumentacja nie ma zbyt wielkiego sensu.

A jak przywioę Nissana Aprio z Meksyku... :roll:

Można to wyjaśnić w ten sposób, że jakość Logana jest wystarczająco dobra, żeby sobie nie popsuć marki w Rosji. Wiadomo przecież, że wymagania klientów rosyjskich od niemieckich, francuskich czy nawet polskich są różne.

Poza tym ja się nie upieram przy tej teorii, ale ona jest prawdopodobna. Z Logana jestem bardzo zadowolony, ale czasem czuć w nim tandetę (to wszystko moje posty w pierwszych tygodniach użytkowania):
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=218
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=237
http://www.daciaklub.pl/f...php?p=3523#3523

Co nie przeszkadza, że uważam Logana za auto dobre, niezawodne, wygodne i bezpieczne. A na te szczegóły, które przypominają o cenie, można przymknąć oko.

www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce

Pablo78 

Marka: Dacia
Model: Logan Sedan; 1310
Silnik: 1.5 dci 90 KM; 1.3
Rocznik: grudzień 2015; 1983
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2007-12-19, 13:24   

psur napisał/a:
Cytat:
Idąc Twoim tokiem rozumowania, jak pojadę do salonu w Kaliningradzie i przywiozę sobie Renault Logan, to będę miał Logana z tańszych części czy nie... :?:

Wtedy ta argumentacja nie ma zbyt wielkiego sensu.

A jak przywioę Nissana Aprio z Meksyku... :roll:

Można to wyjaśnić w ten sposób, że jakość Logana jest wystarczająco dobra, żeby sobie nie popsuć marki w Rosji. Wiadomo przecież, że wymagania klientów rosyjskich od niemieckich, francuskich czy nawet polskich są różne.

Poza tym ja się nie upieram przy tej teorii, ale ona jest prawdopodobna. Z Logana jestem bardzo zadowolony, ale czasem czuć w nim tandetę (to wszystko moje posty w pierwszych tygodniach użytkowania):
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=218
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=237
http://www.daciaklub.pl/f...php?p=3523#3523

Co nie przeszkadza, że uważam Logana za auto dobre, niezawodne, wygodne i bezpieczne. A na te szczegóły, które przypominają o cenie, można przymknąć oko.

Chciałem jeszcze tylko dodać, że z centralnego magazynu w Mioveni "jadą" części do zakładów w Maroku (Somaca) i montowni na całym świecie w Iranie (Tondar), Rosji, Brazylii, Indiach (Mahindra).

Więc to czy Logan ma akurat znaczek Dacii, Renault czy Nissan jest chyba sprawą drugorzędna...

waski 

Model: Logan - Laureate
Silnik: 1.4
Wysłany: 2007-12-19, 14:33   

Oj roztrząsacie sprawę jakości, przecież renault od samego początku zapowiadało że Logan będzie autem dla mas, a nie luksusową limuzyną i tak też jest. Za takie pieniądze nie było się czego spodziewać, ktoś kto kupował logana był chyba świadomy że auto które bije każde inne w swoim segmencie, pod kątem ceny, nie będzie miało luksusowego plastiku wewnątrz.
A gdzieś czytałem że częsci które są produkowane w danej fabryce idą równocześnie do wszystkich moedli, nie ma już taśm A i B, jak miało to miejsce przy produkcji fiatów za Gierka. Jeśli jest dana część która ma iść do drakuli i do thalli, to jest to ta sma część z tej samej taśmy.
Ta sama sytuacja jest np: u Volkswagena, gdzie części z jedenj taśmy idą do passata i octavii, mimo że octavia jest trochę tańsza og passata. Bo płaci się za znaczek na masce, drodzy państwo.

jacek 

Marka: dacia
Model: logan mcv
Silnik: 1.5 dci85KM
Rocznik: 2007
Wysłany: 2007-12-21, 22:59   

Nie męcz się i tak nie przyznam Tobie racji że mam niepełnowartościowe renault. Każdy z nas był świadom że kupuje dacie a nie renault- z tąd gorsze plastiki w środku i gorsza ergonomia. Jednym słowem widziały gały co brały.

Andrzej 

Marka: Dacia Logan
Model: MCV 7os.
Silnik: dci 85
Rocznik: 11.2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2007-12-21, 23:32   

Ja uważam, że coś takiego jak części lepsze i gorsze jest całkem mozliwe. Zauwazmy, że na nowe auto mamy często dwa, trzy i wiecej lat gwarancji, plus jeszcze przebieg. Na częsci zapasowe najczęściej jest rok. Dlaczego?
Koncepcja budowania samochodow typu low-cost z części gorszych jest wiec dla mnie zrozumiala.

Tylko po co te nerwy - Panowie - cy my tu jakąś wojnę mamy?

ZeneC 

Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wysłany: 2007-12-29, 17:04   

[quote="jej1967"]
kas602 napisał/a:

a tak przy okazji czy ubezpiecznie gazowców jest wyzsze niz rasowców ;-)

Specjalnych, taryfowych zniżek bądź zwyżek z tego tytułu nie ma, przynajmniej o takich nie słyszałem w żadnym zakładzie ubezpieczeń. Ale składka autocasco za "gazowca" powinna być teoretycznie nieco wyższa niż za "rasowca", bowiem zamontowanie instalacji gazowej podnosi wartość rynkową pojazdu. Jeżeli instalacja jest zamontowana w trakcie trwania umowy ubezpieczenia, powinno dokonać się doubezpieczenia traktując ją jako wyposażenie dodatkowe. Przy odnowieniu polisy wartość pojazdu powinna już ujmować także wartość instalacji jako jego integralnego elementu.

Przy szkodach - zarówno z oc, jak i ac - wielu likwidatorów dokonuje pewnego uproszczenia, mianowicie zaznacza instalację gazową po prostu jako opcję wyposażenia samochodu. Traci na tym zwykle klient, bowiem o ile instalacja nie była zamontowana fabrycznie przez producenta, to zawsze jest ona młodsza niż sam samochód, a zatem ma mniejszą niż pojazd amortyzację, a przez to większą wartość.

Poza tym decydując się na montaż warto zabiegać o fakturę, nawet jeżeli takie żądanie podnosi nieco wartość całej inwestycji.

Niewątpliwie lepszą sytuację mają posiadacze diesli, w oc w niektórych firmach jest dodatkowa zniżka właśnie za ten rodzaj silnika w wysokości 5 procent.

Pablo78 

Model: Logan Sedan; 1310
Silnik: 1.5 dci 90 KM; 1.3
Rocznik: grudzień 2015; 1983
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2007-12-29, 23:47   

Andrzej napisał/a:
Tylko po co te nerwy - Panowie - cy my tu jakąś wojnę mamy?

no właśnie, spokojnie...adin...dwa...tri.....Hammmmmmmmmmmmm.......... 8-)

I od razu lepiej :mrgreen:

Mamert 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Wysłany: 2008-04-09, 08:01   

Kłucicie się tu o części lepsze i gorsze stosowane do aut tego samego koncernu samochodowego nie dotykając nawet meritum sprawy.
WSZYSTKIE SAMOCHODY są składane z części kontrachentów takich jak VALEO, DELPHI, MAGNETTI MARELLI, BOSCH itd.
Są tylko lepiej lub gorzej zaprojektowane elementy.
Jak myślicie czy w "japońskim" produkcie NISSAN APRIO są inne części niż w DACIA LOGAN ?? TAK SĄ - ZNACZEK NA ATRAPIE I NAPIS NA TYLNIEJ KLAPIE.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-09-28, 11:23, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu