Wysłany: 2009-03-02, 15:26 UCH - logan/sandero I / duster I faza 1
Zainspirowany po raz kolejny innymi wątkami na naszym i bratnich forach, tym razem ja zajrzałem tam, gdzie zazwyczaj nie ma po co zaglądać (; i odkryłem następującą rzecz:
Chcąc odkryć, to czegoż to może służyć tajemniczy luźny kabelek, postanowiłem przyjrzeć się bliżej widocznej na zdjęciu "czarnej skrzynce", która oficjalnie nazywa się UCH - "Unité Centrale Habitacle", czyli "moduł zespolony w kabinie" (albo "moduł kontroli elektrycznej kabiny" wg innych źródeł).
Urządzenie to jest prostym komputerem, sterującym różnymi funkcjami samochodu.
Jakimi? Najlepiej chyba będzie przedstawić po prostu listę połączeń (ścieżka - sygnał, po "/" - funkcja normalnie niezaimplementowana):
złącze EH1 - czarne:
wtyczka brązowa
A1 - Brak / Wejście ostrzeżenia o nie zapiętym pasie bezpieczeństwa kierowcy (połączenie z czujnikiem klamry pasa); wymaga także zamontowania LED-y na tablicy wskaźników
A2 - Brak
A3 - Brak
A4 - Brak
A5 - Sterowanie + kontrolki światła kierunkowskazu
A6 - Brak / Wejście sygnału prędkości pojazdu (ze złącza P1-22 tablicy wskaźników); niezbędne do CAR, samoblokowania drzwi podczas jazdy
A7 - Brak / Wejście spryskiwaczy przednich po wycieraczkach (połączenie ze ścieżką A4 dźwigni wycieraczek)
A8 - Sterowanie + opóźnieniem funkcji elektrycznego odblokowania drzwi
A9 - Brak / Masa dodatkowej anteny pilota centralnego zamka
A10 - Brak / + dodatkowej anteny pilota centralnego zamka
A11 - Brak
A12 - Brak
A13 - Brak
A14 - Brak
A15 - + Lewego światła pozycyjnego zabezpieczony
A16 - Sygnał transmisji sygnału anteny transpondera
A17 - Sterowanie + opóźnieniem funkcji elektrycznego blokowania drzwi
A18 - Brak
A19 - Brak
A20 - Sygnał - 1 położenia przełącznika drzwi kierowcy
wtyczka zielona
B21 - Brak
B22 - + Po zapłonie zabezpieczony bezpiecznikiem światła stop
B23 - Brak / Sygnał uderzenia z modułu elektronicznego airbag (ścieżka 27)
B24 - Sterowanie + czasowego działania przednich wycieraczek
B25 - Brak
B26 - Sterowanie uruchomieniem włącznika czasowego lewego kierunkowskazu
B27 - Brak
B28 - Sterowanie uruchomieniem włącznika czasowego prawego kierunkowskazu
B29 - Brak
B30 - Sterowanie - oświetlenia w kabinie > Oświetlenie tylnych progów
B31 - Sterowanie - przekaźnika ogrzewania tylnej szyby
B32 - Sterowanie - lampki kontrolnej blokady elektronicznej
B33 - Sterowanie - funkcji czasowego włączania kierunkowskazów
B34 - Sygnał diagnostyczny K
B35 - Brak / Wyjście do przekaźnika alarmu / klaksonu
B36 - Sygnał kodu wtrysku benzynowego / Blokada elektroniczna diesla
B37 - Brak
B38 - Wejście prędkości obrotowej silnika
B39 - Sterowanie + tylnej szyby ogrzewanej
B40 - Sterowanie - oświetlenia w kabinie > Oświetlenie przednich progów
złącze P1 - wtyczka biała
A1 - Masa
A2 - Wyjście lampki sufitowej (i bagażnika?)
A3 - + Przed włączeniem zapłonu
A4 - Sterowanie przednimi wycieraczkami
A5 - Zasilanie przednich wycieraczek (po zapłonie)
A6 - Zatrzymanie stałe wycieraczki przedniej
A7 - Brak
A8 - Wyjście kierunkowskazów prawych
A9 - Wyjście kierunkowskazów lewych
B1 - Brak / Wyjście otwarcia samej klapy bagażnika lub drzwi tylnych pilotem: 2 sygnały w 2 s; (połączenie ze ścieżką 1 w odpowiednim zamku)
B2 - Wyjście blokowania zamków drzwi
B3 - Zasilanie centralnego zamka
B4 - Wyjście odblokowania zamków drzwi
B5 - Wyjście czasowego działania lampki sufitowej (i bagażnika?)
B6 - Zasilanie lampki sufitowej
Opis funkcji brakujących w Loganie / Sandero wynika z tego, że identyczny model UCH był montowany w Twingo i Clio/Thalii. Jedyna różnica, to inne domyślne ustawienia różnych opcji oprogramowania modułu z powodu braku niektórych połączeń (np kontrolki zapięcia pasa).
Ci ciekawe, konstruktorzy projektu X90 nie wykorzystali nawet wszystkich funkcji modułu - np w Loganie/Sandero zespół tylnej wycieraczki podłączony jest bezpośrednio do dźwigni wycieraczek, a w renówkach był on sterowany właśnie przez UCH:
EH1-A4 - Wejście spryskiwacza tylnego
EH1-A18 - Wejście zatrzymywanie stałego wycieraczki tylnej
EH1-A19 - Wejście sterowania wycieraczki tylnej
P1-A7 - Wyjście do przekaźnika wycieraczki tylnej
Za to ja, jak na razie nie odkryłem, niestety, od czego może być wolny kabelek przy moim UCH - ale pozostało mi jeszcze do sprawdzenie podłączenie tablicy wskaźników, więc nie tracę nadziei... (;
Nie mam pojęcia, ale wygląda jak wszystkie inne kabelki i nie jest podłączony do UCH - więc wydaje mi się to mało prawdopodobne. Tym bardziej, że jeśli dobrze pamiętam (poszukam w wolnej chwili) antena centralnego zamka jest wbudowana w sam moduł zespolony. Obecność pinów A9 i A10 w EH1 logicznie by to zresztą potwierdzała.
W okolicach lewej stopy kierowcy, pod osłoną przyczepioną od spodu deski rozdzielczej, ale przy jej samym brzegu - jedna spinka mocująca ją wpięta jest zresztą w podstawę modułu.
Dzięki wielkie, a ktoś może już próbował uruchomić inne funkcje np samoblokowanie drzwi po ruszeniu? Bo jak na razie to widziałem na forum jedynie opis podłączenia spryskiwaczy z wycieraczkami co chce jak najszybciej wykonać nie mogąc się przyzwyczaić do tego co jest teraz.
Na razie nie było nikogo ani tak odważnego (; ani (przede wszystkim) kto miałby taką fizyczną możliwość - w przeciwieństwie do zwykłego odczytu danych, do zmiany ustawień potrzebny jest specjalny sprzęt.
Wycieraczki - szkoda fatygi, to co jest naprawdę ma więcej sensu, a człek do wszystkiego jest w końcu w stanie przywyknąć (;
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-11, 22:30
Wie ktoś może, co to za typ wtyczek w UCH? Chodzi o P1 i EH1. Szukałem, guglałem, nic nie mogę znaleźć. :(
Wymyśliłem sobie, że zamiast lutować, drutować i kombinować, zrobię sobie taki diwajs wpinany w UCH z jednej i w oryginalne kable z drugiej strony, z elegancką możliwością realizowania własnych pomysłów, ale bez ingerencji w instalację (gwarancja, te sprawy). Można kupić gdzieś same wtyczki, czy pozostaje jeno szrot?
Miałem gdzieś, kiedyś podobny pomysł, ale utonął w pomroce dziejów... /:
Niestety nie znalazłem nic nt wtyczek - w ASO jest z nimi straszna kicha, bo właściwie wszystkie występują jedynie jako części swoich wiązek, a nie osobno ))):
A może mają wytłoczone jakieś napisy? Ich opis albo fotka może by komuś z jakiejś pokrewnej branży coś nasunęło...
w moim UNO jest taki lużny kabelek służy on do odłączenia alarmu tzn gdy mam uszkodzony alarm to nie odpalę auta bo wyłącz mi zapłon gdy zewrę z masa auto działa jak należy tyle że bez alarmu
Ale biała P1 to nadal tajemnica... Obudowa ma tylko 6 prostokątnych otworów, a wewnątrz siedzą 2 faktyczne wtyczki: 1x6 i 1x9, których dziurki są dopasowane po dwie lub trzy do szczelin. (Gniazdo w UCH wygląda tak).
Czy da się zlikwidować piszczenie "przekaźnika" kierunkowskazów w Loganie I 2010? Irytuje mnie to do tego stopnia, że wyłączam kierunkowskaz, kiedy auto nie jedzie, np. na czerwonym świetle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum