|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Duster vs Lodgy
zdzisiu27 - 2014-10-11, 11:54 Temat postu: Duster vs Lodgy Powoli przymierzam się do zmiany swojego Dusterka na coś nowszego.
I mimo, że Duster II bardzo mi się podoba, przydałaby mi się większa powierzchnia w bagażniku, stąd pomysł na Lodgy (w benzynie).
Auto pewnie pożyczę na jakiś weekend, żeby je bliżej poznać, jeździłem już kilka godzin za kierownicą i wiem czego się spodziewać po aktualnym modelu.
Ale zakup planuje najszybciej na wiosnę 2015. Dlatego mam pewną wątpliwość -
czy coś wiadomo na temat jakiegoś Lodgy phase 2 w ciągu roku - półtora ?
gregory1976 - 2014-10-11, 12:20
Hmm, no niestety co nieco wiadomo, może być tak, że się nie doczekasz Lodgy:
http://francuskie.pl/dacia-lodgy-koniec-produkcji/
malinowski - 2014-10-11, 16:59
Nie dobrze się dzieje :( Też planowałem zakup Lodgy na przyszły rok :(
Dar1962 - 2014-10-12, 06:56
DAcia niepotrzebnie wypuściła na rynek dwa modele tj Lodgy i Dokkera. Należało raczej opracować jednego multivana, który skutecznie radziłby sobie z konkutencją: Berlingo=Partner-Kangoo
Cav - 2014-10-12, 07:40
Dar1962 napisał/a: | DAcia niepotrzebnie wypuściła na rynek dwa modele tj Lodgy i Dokkera. Należało raczej opracować jednego multivana, który skutecznie radziłby sobie z konkutencją: Berlingo=Partner-Kangoo |
W sensie że nie dostrzegasz w Lodgy Dokkera czy vice versa?
Bo na moje oko one różnią się bardzo niewiele.
Choć w przypadku Dokkera brzydota nie kłuje w oczy, nie wygląda jak na siłę doklejony tył.
benyo - 2014-10-12, 08:41
Cav napisał/a: | Choć w przypadku Dokkera brzydota nie kłuje w oczy, nie wygląda jak na siłę doklejony tył. |
Ale właśnie ten rzekomo doklejony tył robi dużą różnicę, szczególnie jeśli masz niemałą rodzinę i wyjeżdżasz z nimi na wakacje. A jeśli kłuje w oczy to tylko tych co patrzą z zewnątrz, ja zwykle siedzę w Lodgy w środku i cieszę się przestrzenią, która jest niezbędna dla 5 osobowej rodziny i ich bagaży.
Tak jak pisałem gdzieś wcześniej, jeśli zrobią Dokkera dłuższego to ja jestem za i wtedy mogą zrezygnować z produkcji Lodgy.
P.S. Cav mam nadzieje, że się nie obrazisz za taki mały żarcik, ale wczoraj swoja Lodgy przewoziłem lodówkę, była to lodówka firmy AMICA i tak mi się skojarzyło z Tobą, że w Dusterze nie mogłeś zmieścić lodówki turystycznej, a w Lodgy jak widać zmieści się każda lodówka
zdzisiu27 - 2014-10-12, 08:57
No właśnie, przestrzeń w Lodgy jest decydującym argumentem.
Lza - 2014-10-12, 09:14
Nie wykluczone, że jeśli zlikwidują lodgy, to dokker dostanie jakąś przedłużoną wersję "long", tak jak to jest w przypadku fiata doblo abo ren. kangoo. Ja osobiście czekam na to, co zrobi GM po wycofaniu Cheviego. Może powrócą do sprzedaży linii 'classic' czyli samochodów tańszych, nieco zacofanych - z poprzedniej generacji. Ciekawe co przyniesie 2015 rok.
Marek1603 - 2014-10-12, 09:56
Cav napisał/a: |
Choć w przypadku Dokkera brzydota nie kłuje w oczy, nie wygląda jak na siłę doklejony tył. |
Kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Mnie akurat sylwetka dokera z zewnątrz się też bardziej podoba ale....
Różnica w wykonaniu tych dwóch aut jest. Dlatego nie kupiłem dokera chociaż przemawiały drzwi bagażnika za nim.
Wystarczy zaglądnąć do środka. Jeżeli deski nie odbiegają znacząco natomiast cała reszta już tak. Gołe blachy w okolicy mocowania pasów to tylko przykład, który mnie od niego odstraszył.
zdzisiu27 - 2014-10-12, 10:48
dlatego wykluczyłem Dokkera z listy zakupowej
Cav - 2014-10-12, 11:25
benyo napisał/a: |
Ale właśnie ten rzekomo doklejony tył robi dużą różnicę
|
W sensie że ten jest za krótki?
http://www.autocentrum.pl...okker/mikrovan/
benyo napisał/a: |
P.S. Cav mam nadzieje, że się nie obrazisz za taki mały żarcik, ale wczoraj swoja Lodgy przewoziłem lodówkę, była to lodówka firmy AMICA i tak mi się skojarzyło z Tobą, że w Dusterze nie mogłeś zmieścić lodówki turystycznej, a w Lodgy jak widać zmieści się każda lodówka |
W każdym normalnym samochodzie lodówka (przynajmniej turystyczna) się mieści, pomimo wielu prób nie udało się nikomu na forum znaleźć żadnego innego (poza Dusterem 4x4) do którego empirycznie sprawdzono, że taka lodówka nie wchodzi.
Ja bym ewentualnie Poloneza podejrzewał - on miał bagażnik o zbliżonej konstrukcji.
Karenzo - 2014-10-12, 11:37
Ja dusterem ostatnio wiozłem
taką zamrażaręczkę
http://www.gorenje.pl/63130?c=335101
ze styropianem wlazła na styk , na długość trzeba było tylną kanapę wyjąć
benyo - 2014-10-12, 11:38
Tak masz racje jest za krótki.
Długi jest ten:
http://www.autocentrum.pl...ne/dacia/lodgy/
o całe 13 cm. A mógłby być jeszcze dłuższy. Mieć w 3 rzędzie 13 cm na nogi a nie mieć. To właśnie robi różnicę (pomijam już różnicę w wykończeniu).
A jeszcze lepiej gdyby Lodgy wykonano jakościowo jak Scenika, ten nie miałby szans. W samochodach rodzinnych wygląd ma znaczenie drugo- albo trzeciorzędne. Mam się zmieścić z rodziną i mieć sporo miejsca na bagaże.
Dar1962 - 2014-10-12, 16:14
należałoby połączyć Lodgy z Dokkerem, zróżnicować poziomy wyposażenia i wykończenie (od wersji dla budowlańca do 7 osobowego busa),dać dwie wersje długości, dodać podniesioną o realne centymetry (jak w Sandero) i wzmocnioną osłonami wersję Stepway, ewentualnie dodać 4x4 pożyczone z DD i byłoby auto-marzenie
Karenzo - 2014-10-12, 22:21
ale to nie w daci
Lza - 2014-10-13, 19:35
No tak, rumuni powinni najpierw opanować budowę termostatu. (...)
laisar - 2014-10-13, 20:42
zdzisiu27 napisał/a: | czy coś wiadomo na temat jakiegoś Lodgy phase 2 w ciągu roku - półtora ? |
Na razie - nie, ale tradycyjnie dzieje się to co 3 lata, więc teoretycznie można by tego oczekiwać w przyszłym roku.
gregory1976 napisał/a: | może być tak, że się nie doczekasz Lodgy |
Na razie nic nie jest przesądzone - trwa analiza. (U nas też).
grapess - 2017-12-20, 13:57
Lodgy ma jedną, niewątpliwie wadę, mianowicie dopuszczalną masę całkowitą czy jak to się tam nazywa.
W przypadku auta 7 osobowego wystarczy, że wsiądzie 7 osób ważących po 75 kg i już jest przeciążenie.
A gdzie tu jeszcze bagaż jakiś?
defunk - 2017-12-20, 15:03
Zapewne masz na myśli ładowność, która wg katalogu wynosi przeciętnie 650 kg. Czyli przy 7 pasażerach po 75 kg każdy (525 kg) zostaje min. 100 kg na bagaż.
(DMC nie przekracza 2,5 ton, zatem niezależnie od załadunku takie auto można parkować kołami na chodniku
grapess - 2017-12-20, 15:31
Nie mam teraz dostępu do dowodu, ale u mnie jest trochę gorzej.
Niestety po zamontowaniu gazu trochę ładowność zmalała. Niemniej jednak. Mogłaby być trochę większa jak na 7 osobowe auto rodzinne.
michele - 2017-12-21, 08:16
No wg. dowodu: F1: 1854kg, a G: 1279 = różnica 575kg dopuszczalna ładowność.
defunk - 2017-12-21, 10:24
Cóż, wychodzi na to, że katalog modelu wprowadza w błąd.
laisar - 2017-12-21, 13:05
defunk napisał/a: | katalog modelu wprowadza w błąd |
Bo podaje wartości uśrednione dla danego typu silnika, a nie różnicuje w zależności od _wersji_ wyposażenia.
|
|