|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - MCV z kratką
dogberry - 2009-02-15, 20:14 Temat postu: Czy ktoś już myślał aby z MCV zrobić samochód z kratką Sądzę, że jest tu parę osób co mają działalność i myślą nad takim czymś?
DUCATI - 2009-02-15, 20:46
Moge ci sprzedac kratke od Partnera ;)
Beckie - 2009-02-15, 21:10 Temat postu: Re: Czy ktoś już myślał aby z MCV zrobić samochód z kratką dogberry! Nie rób tego. Jeśli kratka miała by być na stałe razem z blachą za 2-gim rzędem to popsujesz to co w MCV najlepsze: możliwości i pakowność. Jak widzę np. Fusiona z kratką to chce mi się wyć, przecież nim się nic nie przewiezie.
dogberry - 2009-02-15, 21:37
Tu nie chodzi o pakowność tylko o VAT od paliwa. Ja robię dużo kilometrów a pakowność jako taka nie jest mi potrzebna
Beckie - 2009-02-15, 21:43
Jak na razie od płacenia/odliczania VATu udawało mi się jakoś wymigać, więc nigdy nie patrzyłem na to w ten sposób. Ale wyobraź sobie, że raz po raz będziesz chciał przewieźć coś większego. Nie będziesz się wtedy na kratkę wściekał?
dogberry - 2009-02-17, 19:19
Nie, chodzi mi o VAT
Beckie - 2009-02-17, 19:32
A dużo chociaż tej VATy, by wyszło?
dogberry - 2009-02-17, 19:33
W ciągu 5 lat ponad 30.000zł więc jest to dużo.
Beckie - 2009-02-17, 19:38
No fakt. Ale zamiast psuć to co dobre można kupić za grosze Żuka.
laisar - 2009-02-17, 19:43
Czemu zaraz "psuć"? Przecież wszystkie zmiany - nawet te niby "trwałe" w tym przypadku - są zazwyczaj zupełnie odwracalne...
Beckie - 2009-02-17, 19:50
No ale tak, że 5 dni jeździsz z kratką a w łikend bez to się chyba nie da.
laisar - 2009-02-17, 19:55
Jeśli trwałość zamontowania sprowadza się do np 4 śrub, to nie widzę większego problemu...
Po drugie - niektórzy naprawę używają samochodów firmowych tylko do wyjazdów służbowych, a prywatnie jeżdżą czymś innym, bezkratkowym.
Z trzeciej strony - zależy gdzie ta kratka, nie? Dogberry nic na ten temat nie pisał - czy to jest obowiązkowe, żeby była zaraz za kierowcą? Dużo aut jeździ z taką symboliczną, normalnie za kanapą drugiego rzędu.
laisar - 2009-02-18, 10:27
Wątek o samych warunkach odliczaniu VAT-u za paliwo został wydzielony: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1744.
dogberry - 2009-02-20, 23:22
Cytat: | Od teraz bez przeszkód można odliczać podatek od samochodów o ładowności powyżej 500 kg. (...) Na liście samochodów
o ładowności powyżej 500 kg, oprócz modeli oczywistych, takich jak Citroen Berlingo czy Peugeot Partner, możemy znaleźć Chryslera Voyagera, BMW 5 kombi, Forda Mondeo kombi czy Porsche Cayenne. |
źródło: http://www.autokrata.pl/l..._auta_z_kratka/
Czyli w MCV mogę zamontować za DRUGIM rzędem siedzeń kratkę bo ma ładowność 615kg.
gigi303 - 2009-02-21, 07:38
No tak teoretycznie to prawda bo Polska przegrała "wojnę" o kratę w UE ale czy na pewno już weszła nowelizacja przepisów ? i można mieć spokojnie kratę za drugim rzędem siedzeń?.
Bo o ile wiem to o Vat mogą się ubiegać ci którzy byli posiadaczami takich aut i byli przez to pokrzywdzeni nie wiem jak ma się sprawa z nowymi użytkownikami którzy chcą przerobić auto na "ciężarowe".
Chyba najlepszym wyjściem jest podjechanie do okręgowej stacji diagnostycznej i spytanie się, w końcu to oni wydają homologację
bogo - 2009-03-20, 13:28 Temat postu: MCV z kratką W ofercie Skody jest już Octavia Tour Kombi z homologacją na 4 osoby i kratką. kupując na firmę - pełne odliczenie VAT od zakupu, paliwa, części itd. Inne firmy (np. Toyota) też raklamują się, że mają tego typu auta w ofercie (chyba unijna homologacja N1)
Co to daje??? Jak nietrudno policzyć - nowa skoda z silnikiem 1,6 jest za niecałe 50tys zł brutto, minus vat, a resztę w koszty. mikrofirmy mogą amortyzować całość od razu. Efkt, że aż "cenka" opada.
Czy pojawi się Dacia MCV z opcją "w kratkę"??? Jest to samochód idealny do tego typu funkcji. Nawet z krata ma masę miejsca na bagaż i ładunek.
gigi303 - 2009-03-20, 13:38
Ciekawe czy mając już MCV można je przerobić na 5 miejsc z kratką
laisar - 2009-03-20, 13:49
Technicznie na pewno - ale jak rozumiem: pytanie raczej, jakie są przepisy skarbowe, żeby móc z tego skorzystać...
Beckie - 2009-03-20, 14:49
bogo napisał/a: | mikrofirmy mogą amortyzować całość od razu. |
W jaki sposób? Wedle wiedzy(?) jaką posiadam nowe auto amortyzuje się przez okres 5 lat.
gigi303 - 2009-03-20, 16:41
potwierdzam mogą od razu, ja sam tak zrobiłem, tzn nie ja a moja księgowa
co do kratki to tak, brałem tylko pod uwagę aspekt prawny, czyli czy uzyskam na takie auto homologacje ciężarową na stacji diagnostycznej.
laisar - 2009-03-20, 17:50
Jeśli w ogóle występuje model z taką homologacją, to raczej nie przypuszczam, żeby były jakiekolwiek problemy - oczywiście pod warunkiem dokonania podobnych przeróbek i to zapewne przez uprawnioną firmę (vide MCV: 5 na 7? (TAK!)).
gigi303 - 2009-03-20, 18:42
no to jednym słowem trzeba czekać cierpliwie aż się pokażą takie wersje bo na dzień dzisiejszy takiej chyba nie ma
laisar - 2009-03-20, 19:52
Najprościej spytać o takie rzeczy na samej stacji diagnostycznej - powinni wiedzieć.
Beckie - 2009-03-20, 20:04
gigi303, mógłbyś przy okazji zapytać księgową o podstawę prawną takiej amortyzacji jednorazowej?
gigi303 - 2009-03-20, 20:08
ok spytam ale to dopiero jak się z nią zobaczę czyli przy rozliczeniu kolejnego miesiąca jak znajdę w ustawie to nawet wkleję linka do poczytania.
bogo - 2009-03-26, 10:43
beckie poszukaj w sieci. może amortyzować jednorazowo jako mikrofimra i masz limit ileś tam set tysiecy €.
Na 100% można amortyzować jednorazowo.
Co do "stacji diagnostycznych" to nie ma to żadnego znaczenia bo bez sensu troche przerabiać auto już kupione i gdy vat już wylądował u fiskusa. Liczy sie homologacja i pewnie za kilka dni/tygodin pojawi się MCV z kratą za drugim rzędem siedzeń. Musi się pojawić bo konkurencja nie śpi i już działa.
Kurcze...perspektywa posiadania nowego auta za 40 000 brutto, czyli w cenie
31 200netto i jeszcze minus dochodowy 18% co daje 25,5tys wydaje się być kusząca.
laisar - 2009-03-26, 10:55
A można takie firmowe auto w każdej chwili sprzedać, czy jest jakiś okres karencji?
Bo jeśli tylko cena "starego" przy odsprzedaży byłaby wyższa od nowego z odpisami podatkowymi to nawet by się opłacało... (;
Beckie - 2009-03-26, 13:30
Przy sprzedaży zamortyzowanego środka trwałego trzeba chyba zapłacić podatek dochodowy od różnicy (kwota amortyzacji-kwota otrzymana przy sprzedaży)
stempik - 2009-03-26, 15:37
Teściowa nie żyje psa nie mam, to na co mi ta kratka.
No tak, zupełnie zapomniałem że ja mam sedana.
gigi303 - 2009-03-26, 20:36
a ja byłem na stacji diagnostycznej i mi powiedziano że na dzień dzisiejszy w polskim prawie nie ma podstawy prawnej na to żebym mógł mieć kratkę za drugim rzędem siedzeń i odliczał pełen vat od paliwa.
co do kwestii sensu przerabiania mvc na auto z kratą to w moim przypadku jak najbardziej to ma sens, ja mam wersję dwu osobową a już często brakuje mi siedzeń drugiego rzędu aby móc przewieźć więcej osób, nistety kwestia możliwość odliczania vat z paliwa jest ważniejsza i puki co muszę czekać.
Beckie - 2009-03-27, 08:21
beckie napisał/a: | Przy sprzedaży zamortyzowanego środka trwałego trzeba chyba zapłacić podatek dochodowy od różnicy (kwota amortyzacji-kwota otrzymana przy sprzedaży) |
Kurcze, palnąłem bez sensu. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że w takim przypadku cała kwota uzyskana ze sprzedaży jest przychodem i podlega opodatkowaniu PDOF.
laisar - 2009-03-27, 08:50
http://www.samar.pl/__/__...wu-legalne.html - czy to ma związek z tematem? [:
Beckie - 2009-03-27, 11:40
MSZ - jak najbardziej.
Można jeszcze dać to tam: http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=1744.
laisar - 2009-03-27, 12:14
Dałem.
(Ale mogłeś też sam to od razu zrobić - przecież nie wymagało specjalnych uprawnień d: ).
Beckie - 2009-03-27, 12:17
Ale prawa autorskie bym naruszył
bogo - 2009-03-27, 13:47
gigi303 - przeróbka jest bez sensu moim zdaniem. vatu za auto ci nie zwrócą, a poza tym chyba nie chodzi tu o przeróbki ale o homologację.
laisar - tak własnie o to chodzi. ministerstwo potwierdziło, że można
beckie - jak kupujesz dostajesz FV z kwotą netto+vat i vat do zwrotu a kwota netto w koszty. Jak sprzedajesz to wystawiasz fakturę z kwotą netto+vat. kwota to twój przychód, a vat odprowadzasz do skarbówki.
samochód opłaca się kupić jeżeli planujesz nim jeździc pare lat, tak by stracił na wartości. jak wystawisz go potem za 12200brutto, to 10000zł to twój przychód (od tego płacisz dochodowy), a 2200,- to vat dla skarbówki.
ludzie nie mają swiadomosci jak państwo nas okrada....mi wychodzi, ze tak 80% kasy kradnie mi państwo przez różne podatki, czasem składkami zwanymi.
jak jest okazja kupić i ktoś planuje to tylko czekać aż dacia pospawa kratkę pasującą za 2 rzedem siedzeń. kwestia czasu...
gigi303 - 2009-03-27, 17:11
bogo napisał/a: | gigi303 - przeróbka jest bez sensu moim zdaniem. vatu za auto ci nie zwrócą, a poza tym chyba nie chodzi tu o przeróbki ale o homologację.
|
ale cały czas się nie rozumiemy mam już wersję dwuosobową na firmę jednorazowy odpis bo to mikrofirma, homologacja jest na ciężarowy bo dwójka więc mogłem odpisać pełen vat i z benzyny cały czas też odliczam sobie pełen vacik.
Ale powstał problem czysto użytkowy że czasem muszę przewieźć osoby autkiem więcej niż ja i pasażer obok a nie chcę kupować specjalnie do tego drugiego auta, więc sam widzisz.... masz rację nie chodzi o samą przeróbkę tylko o homologację, koszt jej wynosi 82 zł jeśli bym się zdecydował na dodanie drugiego rzędu siedzeń (pomijam koszty samego dodania bo sam tego też nie mogę zrobić) ale na dzień dzisiejszy nie ma podstawy prawnej jak to Pan mi w Stacji Diangostycznej Powiedział, oczywiście mogę dostac stempel itd ale... kara od fiskusa w przypadku kontroli zaczyna się od 50tysi w górę
laisar - 2009-03-27, 17:23
Rozumiem, że diagnosta ze SKP miał na myśli wyłącznie kwestie prawno-skarbowe - bo od strony techniczno-prawnej dopuszczenia do ruchu nie ma najmniejszego problemu: przeróbki może dokonać uprawniona do tego firma, potem potrzebne jest tylko dodatkowe badanie właśnie na SKP i na ich podstawie zmiana w dowodzie rejestracyjnym we własnym wydziale komunikacji... (sam to niedawno przechodziłem).
gigi303 - 2009-03-27, 22:27
tak wyłącznie prawno skarbowe bo tylko ta kwestia jest w moim akurat przypadku najbardziej istotna sama kwestia przerobienia mnie nie interesuje bo to jest możliwe bez najmniejszego problemu . Rozchodzi się łopatologicznie ujmując o pełne odliczenie vat za PB
bogo - 2009-03-30, 19:16
o wodzisz gigi33 to się zapędziłem. może w wydziel komunikacji coś podpowiedzą jak to jest teraz. pomijając kwestie skarbowe bo to ich nie obchodzi, tylko jak wygląda sprawa przerobienia i wbicia w dowód. oni będą wiedzieli lepiej niż koleś na stacji diagnostycznej. a może ASO by coś poradziło...hmm
i jeszcze jedno co do amortyzacji jednorazowej - tylko ciężarowe można tak zamortyzować. na osobowe niestety obowiązuje 5 lat odliczeń, lub 2,5 jak się udowodni że auto było używane co najmniej pół roku.
gigi303 - 2009-03-30, 19:19
no tak dokładnie dlatego mam Logan MCV samochód ciężarowy
Konrad - 2009-03-30, 19:50
normalnie "Trucker" Loganem MCV
Beckie - 2009-03-31, 07:03
bogo napisał/a: | oni będą wiedzieli lepiej niż koleś na stacji diagnostycznej. |
Powiedziałbym, że raczej na odwrót. Na podstawie papierów wydawanych przez diagnostę wydz. komunikacji robi wpisy w DRej. A spróbuj zadzwonić do WK - nikt nic nie wie a jeszcze przez przypadek kitu Ci nawciskają.
dogberry - 2009-07-28, 22:18 Temat postu: MCV z kratką Zajrzałem sobie na stronę Dacii i tam w konfiguracji jest możliwość wybrania wersji z "Kratką". Wiem, że nie wiadomo na razie co z tego wyjdzie bo MF broni się jak może przed odliczaniem VATu ale jak UE da jasno znać, że polski rząd musi zmienić prawo na korzyść podatników to rozumiem, że będzie można przerobić osobowe MCV na "z kratką"?
Ktoś już się może pytał lub ktoś z handlowców już wie?
gigi303 - 2009-07-29, 05:48
ja śledzę na bieżąco i nie można jeździłem po stacjach diagnostycznych itd. Itp. I jeśli chcemy być czyści z prawem to nic nie da się zrobić. Jedynym wyjściem jest żuk jak już kiedyś o tym pisaliśmy
z tego co ostatnio czytałem to w 2010 w ogóle nie będzie można bo zamiast planowanego wzrostu podatku VAT zmniejszą ilość osób które go będą mogły odliczać i auta z kratką odejdą do historii.
dogberry - 2009-07-29, 08:13
Ale jak zrobisz przeróbkę u dealera i on Ci wyda zaświadczenie to musisz dostać stempel VAT1 do dowodu. Trzeba by tylko znaleść takie ASO co to robi
Beckie - 2009-07-29, 13:34
Na onecie napisali
Cytat: | Polska wystąpi do Rady Unii Europejskiej o zgodę na odliczanie 60% podatku VAT przy zakupie samochodów z "kratką". We wtorek na posiedzeniu rządu przyjęto wniosek ministra finansów w tej sprawie.W 2008 r. orzeczenie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości umożliwiło dokonywanie pełnego odliczenia VAT przy zakupie takich aut. Polska chce jednak, aby firmy mogły odliczać do 60% podatku VAT, a nie więcej niż 6000 zł, czyli na takich samych zasadach, jak w przypadku samochodów osobowych. Zdaniem rządu nie ma bowiem uzasadnienia do stosowania innego podatku dla pojazdów, których konstrukcja pozwala na wykorzystywanie ich nie tylko do działalności gospodarczej, ale i prywatnie.
Przepisy te miałyby obowiązywać od początku 2010 r. do końca 2012 r. |
Najlepsze jest to co pogrubiłem. Gdybym potrzebował auto do działalności gospodarczej na pewno nie kupiłbym z kratą za tylną kanapą
gigi303 - 2009-07-29, 18:56
dogberry napisał/a: | Ale jak zrobisz przeróbkę u dealera i on Ci wyda zaświadczenie to musisz dostać stempel VAT1 do dowodu. Trzeba by tylko znaleść takie ASO co to robi |
Ciężko będzie, mi aso odmówiło wykonania takiej przeróbki Nie mam do nich pretensji bo przecież śmietnik jest w przepisach z drugiej strony po wejściu nowych przepisów to od paliwa też pełnego vatu nie odliczę więc raczej będę szukał żuka
dogberry - 2009-07-29, 20:05
Seicento VAN za 2.000 PLN może być
gigi303 - 2009-07-29, 20:13
No ba nawet Fiat Uno Van może Być Przecież to ma tylko stać
Apaczus - 2009-08-06, 09:47 Temat postu: Dziwne... mi księgowa powiedziała, że obecnie jest możliwość odliczenia pełnego VATu tj to opisują u siebie producenci na stronach. Oczywiście przy nowych samochodach (Dacia Logan MCV 5osobowy). Powiedziała tylko,że muszę dostać odpis z homologacji bo to jest najważniejsze.
jantar - 2009-08-06, 09:55
Jeśli auto dostało homologację ciężarową to oczywiście odpisujesz pełny VAT przy zakupie oraz VAT od paliwa (ocziwiście dopóki nie wprowadzą zmian w przepisach).
W przypadku Dacii dotyczy to MCV z "kratką", Vana i Pick-Upa.
gigi303 - 2009-08-06, 11:10
wszystko to jest dwu osobowe a sęk w tym że zakładamy dwa rzędy siedzeń i kratę, takiej dacii nie dostaniemy i nie przerobimy jak narazie
jantar - 2009-08-06, 12:04
gigi nie za bardzo rozumiem. MCV z kratą posiada 2 rzędy foteli (rejestrowany na 5 osób)
gigi303 - 2009-08-06, 12:38
jantar napisał/a: | gigi nie za bardzo rozumiem. MCV z kratą posiada 2 rzędy foteli (rejestrowany na 5 osób) |
na serio ?? jest już taka wersja ??? Ja mam wersję dwuosobową
dogberry - 2009-08-06, 14:26
http://dacia.pl/gama-daci...tor-2/index.jsp
gigi303 - 2009-08-07, 15:26
Dzisiaj byłem w ASO, koszt przeróbki to 760zł czyli 4 robotogodziny, poszukam w innym ASO bo za tą cenę to na pewno sie nie zdecyduję. A druga sprawa bardzo droga ta robotogodzina, z moich obliczeń powinna być mniej jeśłi weżmiemy pod uwage obniżoną stawkę robotogodzin która powinna juz obowiązywać
Apaczus - 2009-08-09, 13:57
gigi303 napisał/a: | Dzisiaj byłem w ASO, koszt przeróbki to 760zł czyli 4 robotogodziny, poszukam w innym ASO bo za tą cenę to na pewno sie nie zdecyduję. A druga sprawa bardzo droga ta robotogodzina, z moich obliczeń powinna być mniej jeśłi weżmiemy pod uwage obniżoną stawkę robotogodzin która powinna juz obowiązywać |
Gigi niestety szkoda, że nie masz krateczki. Ja właśnie będę brał z krateczką i odliczenie Vaciku przy fvat (jednorazowo od całości samochodu), no a potem już m-cznie fakturki za paliwo :)
Co do kratki to wydaje mi się idealny moment na zakup - bo jak zdejmą prawo odliczania vatu to znowu nie będzie samochodów nowych z kratkami bo producenci nie będą ich robili (nie ma odliczenia więc nie robią wersji z kratką).
A za kilka lat masz ten plus, że jak chcesz sprzedać to masz auto ciężarowe :)
gigi303 - 2009-08-09, 17:19
Ja krateczkę mam pełen vacik też odliczyłem tylko siedzeń mi brakuje
gigi303 - 2009-08-12, 11:02
No i znalazłem warsztacik który wszystko na legalu wykona za niedużą kwotę- przeróbkę na 5 miejsc z kratą, nie ukrywam że kolega krecik pomógł mi znacząco w procesie wyszukiwania i dzięki niemu niedługo będę mógł wozić pasażerów na siedząco a nie w pozycji na wznak
Beckie - 2009-08-12, 11:05
Zostawisz kratę na swoim miejscu, czy przesuniesz za drugi rząd?
laisar - 2009-08-12, 12:08
@gigi303: Czyżby Pol-Mobil? (:
gigi303 - 2009-08-12, 18:51
Beckie napisał/a: | Zostawisz kratę na swoim miejscu, czy przesuniesz za drugi rząd? |
Przesunę za drugi rząd
laisar napisał/a: | @gigi303: Czyżby Pol-Mobil? (: |
Oczywista oczywistość
Beckie - 2009-08-12, 19:22
gigi303 napisał/a: | Przesunę za drugi rząd |
Wiesz jakie jest moje zdanie na ten temat. Dlatego spytałem.
gigi303 - 2009-08-12, 19:26
Wiem wiem
Ale tutaj muszę pogodzić praktyczność z potrzebą i kieszenią
Beckie - 2009-08-12, 19:29
Zależy, jeszcze co dla kogo jest praktyczne.
czaju - 2009-08-22, 10:42
ale jeśli chodzi o MCV to przecież ten samochód rewelacyjnie nadaje się do działalności gospodarczej z kratą za drugim rzędem siedzeń, bo nie dość że możesz coś cięższego przewieźć to jeszcze dwóch domorosłych do rozładunku...
laisar - 2009-09-22, 22:17
gigi303 napisał/a: | znalazłem warsztacik który wszystko na legalu wykona za niedużą kwotę- przeróbkę na 5 miejsc z kratą |
Czy już po wszystkim? Bo przydałoby się - ku wiadomości potencjalnych następnych zainteresowanych - zaraportować efekty... (;
gigi303 - 2009-09-23, 06:49
Ze względu na zmianę przepisów od stycznia 2010r, mianowicie niemożność odliczania vat od paliwa w autach z dwoma rzędami siedzeń i kratą zrezygnowałem z tej opcji.
We wspomnianym warsztacie byłem - bez problemu można to zrobić, koszt nie przekroczy 350zł (200zł samo zaświadczenie, 350 to cena wyjściowa ) z tym zaświadczeniem udajemy się na przegląd do stacji diagnostycznej a następnie do wydziału komunikacji.
Obsługa bardzo miła i można się dogadać (Pan chciał mnie trochę naciągnąć na czas pracy ale można było wszystko sobie przedyskutować i się targować więc bez większych problemów, roboto-godzina to koszt 50zł więc łatwo obliczyć co i ile powinno kosztować). O braku możliwości odliczania vat i ewentualnych problemach dowiedziałem się właśnie w warsztacie i to wpłynęło na moją decyzję. Lepiej poczekać aż cała sytuacja w naszym cudotwórczym kraju wyjaśni się.
Dla chętnych takiej przeróbki od razu powiem że karata z wersji dwumiejscowej do wersji dwa rzędy wymaga ingerencji w jej strukturę
A teraz ciekawostka - ostatnio potrzebowałem przewieźć rodzinkę więc we własnym zakresie zamontowałem siedzenia i pasy. Wszystko wykonałem w przeciągu 1,5h jako laik !!! Można zrobić to spokojnie w 45 minut ale ja się głowiłem nad tym czemu pasy nie działają jak nie są zamontowane oraz jak się je montuje oczywiście jest to banalnie proste ale pierwszy raz nie zawsze jest szybki
Dlatego 4h potrzebne w ASO lub innym warsztacie to duża przesada
Mogę jeszcze dodać prywatnie od siebie jako że rzadko chwalę dacie że konstrukcja przedziału bagażowego w wersji dwuosobowej jest bardzo porządna i stabilna.
Jej prostota jest jej dużym atutem, a użyte materiały są dobrej jakości. Ta skrzynia dużo może udźwignąć
laisar - 2009-09-23, 07:19
Cytat: | we własnym zakresie zamontowałem siedzenia i pasy |
Hm, a to zgodne z prawem?
Cytat: | Wszystko wykonałem w przeciągu 1,5h jako laik [...]
Dlatego 4h potrzebne w ASO lub innym warsztacie to duża przesada |
ASO liczy chyba po prostu zgodnie z oficjalnymi normami czasowymi, przewidzianymi na dane operacje (tak "na oko" tj 1,5-2x niż faktycznie potrzeba - ale powiedzmy, że do dlatego że się bardzo starają... <<<<: ["wężykiem!"]).
Natomiast niezależny warsztat niekoniecznie dobrze zna "bebechy" auta, tym bardziej tak elitarnego jak nasze (; Przewaga jest za to taka, że (zwłaszcza ) jak się ma czas być przy robocie, to może się rozliczyć zgodnie z tym, ile praca faktycznie zajęła, a nie wg wstępnych szacunków.
Cytat: | jako że rzadko chwalę dacie [...komplementy...] |
Ale to oczywiście pozytywny szok (; I jestem też z Ciebie dumny, gigi - udało Ci się znaleźć jakieś plusy samemu! C:
(Od siebie dopowiem, że także chyba większość reszty konstrukcji oraz mechanizmów można ocenić pozytywnie - przynajmniej od strony projektowej, bo wykonanie rzeczywiście jest czasem niestety właśnie takie, jak sugeruje cena... No i jest też oczywiście kilka poważnych projektowych baboli - ale tu "węszę spisek": że to poniekąd celowe działanie, żeby były poprawki, którymi można się pochwalić w ramach "rozwoju marki" (; ).
gigi303 - 2009-09-23, 14:09
laisar napisał/a: |
Hm, a to zgodne z prawem?
|
ale o co chodzi ja nic nie wiem Panie władzo to tylko na chwilę
Po za tym przynajmniej teraz wiem czym jest dacia wygłuszona i jak się montuje pasy No i znalazłem plusy.. bezcenne
laisar - 2009-09-23, 14:27
Na ile osób masz auto zarejestrowane to chyba wiesz? d;
(W dowiedzie jest napisane, jakby co <; ).
Cała reszta to już pochodna powyższego - jak na 5, to raczej żaden policmajster nie będzie drążył kto ostatni przykręcał siedzenia i pasy, jeśli tylko są na miejscu (; A jak na 2, to żadna "chwila" nie pomoże...
A może, idąc za ciosem, strzel se 7-osobówkę? (((:
Myślę, że jakbyś Daćkę rozmontował i zmontował to byś ją wręcz pokochał!
gigi303 - 2009-09-23, 17:35
Ale ja ją pokocham jak wyreguluję zawory i nie będę musiał za szybko znowu tego robić Przy założeniu że znowu nie da mi powodów do jojczenia
7 miejsc z wielką chęcią gdyby jeszcze przepisy o VAT były przychylne dla przedsiębiorców w tym kierunku
laisar - 2009-09-23, 17:57
No toż właśnie pytam: na ile osób masz auto? Z kratą można tylko dwie? Czy może liczba nie jest istotna, tylko stałe zamocowanie kraty?
gigi303 - 2009-09-23, 19:45
Mam na dwie i można będzie tylko dwie, aktualnie jest kocioł i niby można mieć jeszcze na dwa rzędy(czyli 5 osób) ale w nowym roku już nie będzie tej możliwości.
Krata w obu przypadkach musi być zamocowana na stałe.
laisar - 2009-09-23, 19:57
Dzięki za wyjaśnienie - właśnie przez ten kocioł ciężko się upewnić, jaka jest aktualna sytuacja... (bo a nuż coś się przeoczyło?).
O stałej kracie wiem, ciekaw byłem tylko tej liczby miejsc.
Tylko że w takim przypadku kombinacje z samodzielnym montażem są strasznie ryzykowne - odpukać, ale w przypadku jakiegoś zdarzenia drogowego może się to skończyć bardzo poważnymi konsekwencjami... /:
gigi303 - 2009-09-24, 06:08
Tak masz rację, bo jeśli nawet zrobi się przeróbkę i ma się wszystkie dokumenty trzeba udać się do ubezpieczyciela i podpisać aneks do umowy aby ubezpieczenie chroniło także pasażerów.
laisar - 2009-09-24, 07:39
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=29210#29210 (: - ale oczywiście dzięki.
Natomiast zasadniczo brak odszkodowania to i tak byłby najmniejszy z kłopotów... (PUK PUK) /:
Arkady - 2009-09-28, 20:33
Ja właśnie zamówiłem MCV 5 os. z kratką. Odliczę VAT. Uf!
Ale mam problem. Nie udało mi się wygooglać fotki Logana 5 os. z kratką. Trafiłem na zdjęcia z chyba niemieckich serwisów, jednak nie mam pewności czy te kratki to takie jak przy homologacji..?
Ma ktoś już taką okratowaną? U dealera też nie widzieli. Moja będzie pierwsza.
gigi303 - 2009-09-29, 05:32
teraz odliczysz vat ale co potem ?? w myśl tego co ma być ( co z tego że to głupota) nie będziesz mógł odliczać vatu od paliwa Co do kraty jest ona prawie taka jak w wersji dwu osobowej, prawie bo tylko do połowy ,wersja dwu osobowa ma kratę i pod nią grodź a ty będziesz miał bez grodzi , foto już było na forum
jantar - 2009-09-29, 10:01
nowa krata dla wersji 5-os jest z pełną grodzią od połowy w dół:
Arkady - 2009-09-29, 10:37
gigi303 napisał/a: | teraz odliczysz vat ale co potem ?? w myśl tego co ma być ( co z tego że to głupota) nie będziesz mógł odliczać vatu od paliwa Co do kraty jest ona prawie taka jak w wersji dwu osobowej, prawie bo tylko do połowy ,wersja dwu osobowa ma kratę i pod nią grodź a ty będziesz miał bez grodzi , foto już było na forum |
Niewiele tego VAT z miesiąca gdzie na paliwo wydaję 150 - 200 zł, prawda? Logan zapewne będzie więcej spalał ale to nie problem. Obecnie mój "rudy szerszeń" nie jest środkiem trwałym firmy, więc robię kilometrówki a faktury za paliwo są po prostu kosztem prowadzenia działalności, czyli maja wpływ na podatek dochodowy. Logan jako ST w firmie spowoduje, że każda faktura (myjnia, paliwo, ubezpieczenie, przeglądy itp) staną się kosztem. VAT natomiast od zakupu Logana odliczę cały w tym roku. Nie jest źle.
Z drugiej strony zapędy pazerności MF mogą jednak zostać ostudzone przez PE. Nadal jest na to szansa. Zdrowy rozsądek podpowiada, że tak właśnie powinno być. Obecny minister finansów, sądząc po pomysłach chyba nie ma pojęcia o prowadzeniu firmy. Ma gdzieś to, że przedsiębiorcy by się rozwijać też muszą zaplanować przyszłość. Bez stabilizacji w podatkach jest to dość stresujące. Mam nadzieję, że ktoś go uświadomi, że jest zielony i w pędzie kariery się zagalopował.
Liczę na to, że Polska usłyszy stanowcze NIE w temacie VAT 2010 r.
gigi303 - 2009-09-29, 20:51
Oczywiście ja też na to liczę i sprawa jest niby oczywista że to kolejna głupota ale już zdążyłem się przyzwyczaić do anomalii w cudotwórczym kraju
Co do kraty to jestem zaskoczony bo z tego co widziałem na starszych zdjęciach to była bez grodzi, no ale dobrze wiedzieć, z tego co widzę to grodź jest inna niż w wersji dwuosobowej.
Arkady - 2009-09-29, 22:15
Piękna ta krata nie jest, ale paskudna też nie. Zastanawia mnie tylko różnica pomiędzy zdjęciem nr 1 i 2. Na drugim są śruby mocujące do ściany w dolnej i górnej części kraty a na pierwszym zdjęciu jest tylko górne mocowanie... Dobrze widzę..?!
To ja wolę sposób No1
PS
I obiecano mi, że na pewno będzie roleta!
gigi303 - 2009-09-30, 06:11
tam jest zbliżenie mocowania ale to jest cały czas to samo mocowanie
laisar - 2009-09-30, 09:52
Nie, na pierwszym zdjęciu faktycznie w ogóle nie ma środkowych mocowań:
Arkady - 2009-09-30, 12:17
A więc dobrze widzę... Uf...
jantar - 2009-09-30, 14:44
Krata jest montowana zarówno na górze jak i na dole- jak to mówią "będze czas przywyknąć"
gigi303 - 2009-10-01, 06:47
laisar napisał/a: | Nie, na pierwszym zdjęciu faktycznie w ogóle nie ma środkowych mocowań:
|
hehe patrzyłem na inne mocowanie
Nova - 2009-10-20, 18:34
Dobra wiadomość dla posiadaczy aut z kratkami
http://www.dziennik.pl/au...ka_zostaja.html
gigi303 - 2009-10-20, 19:43
są jak chorągiewki, co chwila się wszystko im zmienia
jantar - 2009-10-20, 19:53
Jestem ciekawy czy odblokują nam możliwość produkcji aut z kratkami.
Mam nadzieję że jak najszybciej .
gigi303 - 2009-10-20, 19:56
Chyba wszyscy na to czekają
Arkady - 2009-10-20, 23:40
Zgodzą się ze mną zapewne koledzy, że podejście polskich urzędników do przeciętnego podatnika jest skandaliczne. Urzędnik każdej maści nieszczerze będąc sympatycznym i tak uważa, że podatnikowi dokopać należy. To właśnie stąd sama kratka ( której celem jest chronić pasażerów przed ładunkiem położonym wyżej niż zagłówki) nie wystarczyła. By uprzykrzyć podatnikowi życie, zniechęcić do zakupu auta z kratką, wymyślili pełną ściankę montowaną na stałe. I cóż..? Będę miał długie MCV. Jednak nie przewiozę sofy czy komody swoim nowym autem ponieważ złożenie siedzeń nic nie da. Nie przewiozę szafy do montażu serwera! Będę miał ścianę. Ścianę ZA KARĘ, ŻE ŚMIAŁEM ODLICZYĆ PODATEK VAT.
Niestety właśnie tak odbieram polskie przepisy, które pod woalką bezpieczeństwa ociekają jadem zawiści zbyt ciasnych kołnierzyków i tak też zawiązanych krawacików. To niedotlenienie urzędniczych główek jednak procentuje.
I tak wolę swoje zaoszczędzone pieniądze. W końcu tak często gratów nie wożę. A jak będę musiał to wynajmę z szarej strefy busa z kierowcą. Piszę z szarej bo oni nigdy paragonów nie wystawiają. Nie moja wina. I tak wyciągam serdecznie dłoń do naszych urzędasków z wyprostowanym środkowym palcem i powiedzeniem: "Na wzajem!".
gigi303 - 2009-10-21, 06:53
Pozostaje jeszcze opcja domowego rzemieślnictwa Nie pamiętam już w jakim aucie to widziałem ale gościu miał kratkę podnoszoną do dachu na teleskopach jak mu przeszkadzała w załadunku wysokich rzeczy. A dół grodzi po prostu można przerobić na odłączany np na jakieś zaczepy z śrubami tak aby było to stabilne i bezpieczne.
Według przepisów drogowych kratka jest i mamy czyste sumienie, w wypadku kontroli US w dokumentach wszystko się zgadza a jeśli już chcieliby obejrzeć auto czego chyba nie robią?? zawsze można zamontować grodź wcześniej.
Arkady - 2009-10-21, 07:48
A czy gliny sprawdzając dokumenty i widząc, że auto posiada homologację nie dokonują inspekcji kratki..?
gigi303 - 2009-10-21, 09:41
Musiałbyś mieć strasznego pecha i spotkać dociekliwego strażnika władzy.
A druga sprawa nie wszystkie auta mają grodź z kratą, myślę o tych wcześniej wyprodukowanych.
Nie spotkałem się jeszcze z kontrolą grodzi najważniejsze aby było widać kratę
Beckie - 2009-10-21, 20:26
Arkady napisał/a: | Zgodzą się ze mną zapewne koledzy, że podejście polskich urzędników do przeciętnego podatnika jest skandaliczne. |
Zgadzam się!!!
Sprzęt potrzebny mi do pracy zmieści się spokojnie w bagażniku, pod roletą i nie waży więcej niż pół bagażu wakacyjnego. Pytam: po kiego grzyba mi krata?
Arkady - 2009-10-21, 22:47
Proponuję zatem założyć dział gdzie napiętnować będziemy podłe przepisy, wrednych, leniwych i złośliwych urzędników. Będziemy wskazywać miejsca gdzie gliny perfidnie wlepiają mandaty, choć bezpieczniej było by przebudować teren. Wskazujmy posterunki i numery radiowozów, które nie reagują na rowerzystów jeżdżących bez oświetlenia. Będziemy krytykować, jadzić i wygłaszać opinie.
Raz na kwartał prześlemy to premierowi i mediom.
Seal - 2009-10-24, 16:39
Arkady napisał/a: | Raz na kwartał prześlemy to premierowi i mediom. |
Arkady Janusz Palikot już wrócił na posadę Przewodniczącego Komisji Przyjazne Państwo
laisar - 2009-10-24, 16:51
Ciekawe, czy to od początku nie było zaplanowane - "zły" min-fin i "dobry" premier... Nie ma to jak wielka ulga po uprzednim zgrzytaniu zębów <;
Arkady - 2009-10-27, 09:02
Moje platynowe MCV Z KRATKĄ odbieram w środę z salonu Renault w Suchym Lesie.
Informacja dla mediów, paparazzi, łowców sensacji i autografów: może się uda między piętnastą a szesnastą
gigi303 - 2009-10-27, 19:42
a ja mam jeszcze pytanko, czy mcv z kratą jest na 5 osób zarejestrowane czy na 4 ???
Pytam bo octavia combi z kratką jest na 4 więc zaciekawiło mnie to
Arkady - 2009-10-29, 13:42
Mam ją... Ale ma kopa!
L.MCV z homologacją ciężarową jest dla pięciu osób.
Pozdrawiam i... Jadę daleeej....
gigi303 - 2009-10-29, 19:00
Dzisiaj zrobiłem przegląd techniczny, bo roczek strzelił a mam kuchenkę i trzeba co rok Pan w stacji diagnostycznej pozytywnie wypowiadał się o naszej marce ale do sedna jak by ktoś nie wiedział --- bo ja nie wiedziałem
Samochód ciężarowy typu MCV z dwoma rzędami siedzeń i kratą uprawnia tylko do odliczania vatu od zakupu auta, nie można odliczać vatu z paliwa
MCV z jednym rzędem siedzeń i kratą - można odliczać pełen vat przy zakupie i vat z paliwa.
Prysły moje marzenia o MCV z dwoma rzędami muszę zbierać kasę na stepwaya aby mieć dwa rzędy siedzeń
W ramach ciekawostki powiem że podobno wiele osób kupuje "ciężarowe dwurzędowe" i jedzie do stacji diagnostycznej po zaświadczenie do urzędu skarbowego aby móc vat odliczyć i niemiło się dziwi.
borys68 - 2009-10-29, 20:51
Ahoj!
gigi303 napisał/a: | Pozostaje jeszcze opcja domowego rzemieślnictwa Nie pamiętam już w jakim aucie to widziałem ale gościu miał kratkę podnoszoną do dachu na teleskopach jak mu przeszkadzała w załadunku wysokich rzeczy. A dół grodzi po prostu można przerobić na odłączany np na jakieś zaczepy z śrubami tak aby było to stabilne i bezpieczne.
Według przepisów drogowych kratka jest i mamy czyste sumienie, w wypadku kontroli US w dokumentach wszystko się zgadza a jeśli już chcieliby obejrzeć auto czego chyba nie robią?? zawsze można zamontować grodź wcześniej. |
gigi303 napisał/a: | Musiałbyś mieć strasznego pecha i spotkać dociekliwego strażnika władzy.
A druga sprawa nie wszystkie auta mają grodź z kratą, myślę o tych wcześniej wyprodukowanych.
Nie spotkałem się jeszcze z kontrolą grodzi najważniejsze aby było widać kratę |
Innymi słowy - trzeba kupić piłkę i udydolić dolną część :)
Borys
laisar - 2009-10-29, 21:03
Gartulejszyns! (((:
No, no, tylko bez szaleństw... <;
Arkady - 2009-10-30, 08:03
gigi303 napisał/a: | Dzisiaj zrobiłem przegląd techniczny, bo roczek strzelił a mam kuchenkę i trzeba co rok Pan w stacji diagnostycznej pozytywnie wypowiadał się o naszej marce ale do sedna jak by ktoś nie wiedział --- bo ja nie wiedziałem
Samochód ciężarowy typu MCV z dwoma rzędami siedzeń i kratą uprawnia tylko do odliczania vatu od zakupu auta, nie można odliczać vatu z paliwa
MCV z jednym rzędem siedzeń i kratą - można odliczać pełen vat przy zakupie i vat z paliwa.
Prysły moje marzenia o MCV z dwoma rzędami muszę zbierać kasę na stepwaya aby mieć dwa rzędy siedzeń
W ramach ciekawostki powiem że podobno wiele osób kupuje "ciężarowe dwurzędowe" i jedzie do stacji diagnostycznej po zaświadczenie do urzędu skarbowego aby móc vat odliczyć i niemiło się dziwi. |
A tak z ciekawości... Mógłbyś przypomnieć ile kilometrów rocznie robisz? Mnie akurat brak możliwości odliczania vatu od paliwa nie martwi zbytnio. L-MCV wypalę pewnie raptem 250-300 zł miesięcznie. Rocznie nie przekroczę 15000 km.
Niech sobie tuski i tuskopodobne kantują więc dalej na obietnicach i naiwnie próbują łatać zawartością naszej kieszeni to co niezałatalne.
gigi303 - 2009-10-30, 11:39
No wychodzi na to że troszkę ponad 30 tyś, łapię się na dwa przeglądy w ASO w ciągu roku Może nie jest to wynik imponujący ale wszytko to po mieście wyjeżdżam Z czasem będzie pewnie jeszcze więcej jak przybędzie więcej klientów
|
|