DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Galeria naszych samochodów - Mój Duster

wlodek67 - 2010-05-26, 19:51
Temat postu: Mój Duster
[Wydzielone z http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3163]

Dziś o godz. 17 z minutami wyjechałem wreszcie z salony, wyczekanym DUSTEREM.
Cholibka, myślałem że trochę lepsze będą, te foty( no cóż komórka to nie aparat).
piotrres przejrzałem instrukcję, ale tam nic nie było na ten temat, zaś sprzedawca nie potrafił w żaden sensowny sposób, cóż może chodzi o to, że nie wolno jeździć na dwóch kołach.
Pozdrawiam i postaram się w niedługim czasie zamieścić lepsze zdjęcia.

benny86 - 2010-05-26, 20:28

Świetny nabytek, gratuluję:)
krakry1 - 2010-05-26, 20:31

Gratulacje - teraz wszyscy będą się oglądać.
maciek - 2010-05-26, 22:15

gratuluje :!: :!: :!: możesz mówić że jeszcze nikt w mieście takiego nie ma :mrgreen:
piotrres - 2010-05-26, 22:25

Super!
tomi - 2010-05-27, 06:38

Gratulacje, super :-D
Zygzak - 2010-05-27, 08:07

Gratulacje , fajnie wygląda :)
Marek1603 - 2010-05-27, 08:55

Gratuluję nowego jeździdełka.
arturo - 2010-05-27, 09:13

Super Gratlacje też myśle o takim
billbill666 - 2010-05-27, 10:32

Gratuluję koledze,podziel się wrażeniami z jazdy.Mam pytanko-czy silnik benz.1.6 ma rozrząd łańcuchowy czy pasek?Dzięki za info.
laisar - 2010-05-27, 16:48

Pasek.
billbill666 - 2010-05-27, 17:00

To bolesna wiadomość dla mnie.Jestem zagorzałym zwolennikiem rozrządu na łańcuchu,ale wszystko przede mną.
Lmoska - 2010-05-28, 20:22

Gratukuje zakupu.
Ja zakupiłem ok. 8 miesiecy temu Renault GRAND SCENIC z 2007 roku 1,9 DCi 130KM w salonie, ale terza napewmo podjoł bym decyzje o zakupie DUSTERKA 1,5 110KM fill wypas 4x4 :-/

benny86 - 2010-05-28, 21:05

Lmoska nie ma czego żałować Grand Scenic też fajna bryczka, zwłaszcza z takim motorem jak Twój. A tego co wprowadzą na rynek za x m-cy nigdy nie przewidzisz
wlodek67 - 2010-05-29, 08:33

Dziękuję wszystkim za gratulacje.
Pierwsze spostrzeżenia z jazdy (zaznaczam iż wcześniej jeździłem m.in fabią i fusionem) są zajefajne, wysoko się siedzi, "kocie łby", lub inne nierówności jezdni to pikuś, i ten dźwięk silnika bajka. Minęło parę dni, ale utwierdziły mnie tylko że dokonałem dobrego wyboru, nara.

mekintosz - 2010-05-29, 12:47

wlodek67 napisał/a:
Dziękuję wszystkim za gratulacje.
Pierwsze spostrzeżenia z jazdy (zaznaczam iż wcześniej jeździłem m.in fabią i fusionem) są zajefajne, wysoko się siedzi, "kocie łby", lub inne nierówności jezdni to pikuś, i ten dźwięk silnika bajka. Minęło parę dni, ale utwierdziły mnie tylko że dokonałem dobrego wyboru, nara.

Witam

Gratulacje ! Ja mialem przyjemnosc przejechac sie dusterem 4x2 85 KM. Samochod zecydowanie lepiej wyciszony niz sandero z silnikiem 1.6. Wyczuwalo sie elestycznosc silnika diesla, zas chyba brakowalo mu troszke mocy. Jechalismy 3 dorosle osoby + dziecko w foteliku. Chcialem spytac kolege, jak ocenia wyciszenie silnka 1.6 16V oraz przyspieszenie ?

wlodek67 - 2010-05-29, 13:59

Dzięki. Wyciszenie jest ok, a co do przyśpieszenia to nie powala.
piotrres - 2010-05-29, 20:13

laisar napisał/a:
Pasek.

I tu doznałem olśnienia :idea: :idea: :idea: dlaczego głębokość brodzenia wynosi tylko 350 mm istnieje prawdopodobieństwo (niewielkie), że jeśli pasek zębaty chwyci porcję wody między ząbki, to w kontakcie z kółkiem zębatym może dojść do przeskoczenia paska rozrządu....
Stąd lepszy byłby łąńcuch (jak np. w Alfa Romeo :mrgreen: ), no ale koszty, koszty, jak mawiał Książę ;-)

Prezes - 2010-05-29, 20:40

piotrres napisał/a:
laisar napisał/a:
Pasek.

I tu doznałem olśnienia :idea: :idea: :idea: dlaczego głębokość brodzenia wynosi tylko 350 mm isnieje prawdopodobieństwo (niewielkie), że jeśli pasek zębaty chwyci porcję wody międy zabki, to w kontakcie z kółkiem zębatym może dojść do przeskoczenia paska rozrządu....
Stąd lepszy byłby łąńcuch (jak np. w Alfa Romeo :mrgreen: ), no ale koszty, koszty, jak mawiał Książę ;-)
Ja w alfa romeo (156) miałem pasek! Poza tym czemu alfa była postrzegana za awaryjną? Bo producent pisał, że pasek wytrzyma 100 000 km, a trzymał maksymalnie 60 000..
laisar - 2010-05-29, 20:54

No ale zaraz, moment - przecież on nie jest na wierzchu, ten pasek, tylko schowany pod pokrywą; czy to byłby jakiś wielki problem ją uszczelnić, gdyby nawet nie robiono tego standardowo?

Może chodzi po prostu o ewentualną konieczność uszczelnienia (m.in.?) karoserii? Bo 350 mm to tylko 15 cm więcej niż prześwit - czyli wysokość mniej więcej chyba właśnie dolnej krawędzi otworu drzwi bocznych...

r70 - 2010-06-01, 11:28

Najpier gratuluję zakupu - niech się świetnie sprawuje :)

Co do brodzenia; to w sumie 350mm to i tak więcej niż sporo SUVów, więc nie ma co narzekać ;)

piotrres - 2010-06-01, 22:20

Taki Koleos, o mniejszym prześwicie ma 450 mm Co wydaje się nieco dziwne...
wlodek67 - 2010-06-10, 16:20

Parę spostrzeżeń o wnętrzu, plastik, tam gdzie jest zapalniczka, lepiej za mocno nie wciskać, znacznie się ugina, klamki strach mocniej pociągnąć, może zostać w ręku. Zaliczyłem już pierwszą wizytę w serwisie, nie działająca klima, dobili dali jakiś środek koloryzujący i kazali przyjechać jak przestanie działać ( oby nie ;) ). Ale po za tym, jestem wery hapy .
Mam pytanie do użytkowników Dustera, czy podczas gdy samochód stoi czujecie wibracje kierownicy?
Pozdrawiam

maciek - 2010-06-10, 16:31

wlodek67, ciekawe jakiej firmy masz cewki jeśli Sagem to kicha :-(
jaka to jest wibracja podczas postoju??

wlodek67 - 2010-06-10, 16:55

Możę trochę nieprecyzyjnie , się wyraziłem, bardziej chodziło mi, że kierownica dostaje drgań i to nie zawsze. Jak uruchomie silnik, jest ok, ale potem jak staje, np pod światłami, to wtedy mam te objawy i jak wcześniej pisałem nie zawsze.
Pozdrawiam

r70 - 2010-06-10, 21:00

a nie drży czasem od włączonej klimy ?
matucha - 2010-06-10, 21:06

Albo przy włączonym wentylatorze chłodnicy. Moja szwagierka miała właśnie coś takiego w Megane 2,0. Był pęknięty uchwyt i gdy się załączył wentylator, to ogólnie się miało się wrażenie drgania.
maciek - 2010-06-10, 21:07

wlodek67, zobacz czy ci obrotomierz nie skacze znaczy czy obroty nie spadają i rosną tak o 100, i czy też skrzynia biegów ??
Dacia1310p - 2010-06-11, 19:44

Świetne auto miałem okazje się nim dzisiaj przejechać :mrgreen: Gratuluje zakupu ;-)
piotrres - 2010-06-12, 19:45

maciek127 napisał/a:
wlodek67, ciekawe jakiej firmy masz cewki jeśli Sagem to kicha :-(
jaka to jest wibracja podczas postoju??

Jak zamawiałem autko ,to dostałem zapewnienie, że cewki Sagem w 1.6 16V to już przeszłość...
Te drgania mogą wynikać stąd, że jak stoisz dłużej na światłach (silnik nagrzany), to komp ogranicza obroty silnika po iluś-tam sekundach. Taka metoda oszczędzania paliwa.
U mnie takie intermitentne :mrgreen: acz niezbyt dokuczliwe, drgania pojawiają się przy silniku 1.6 8V

toon - 2010-06-13, 22:20

czołem!

szczęśliwy posiadaczu dustera, czy mógłbyś sprawdzić jaka jest wielkość otworów pod głośniki (przód i tył)? to samo co w sandero?

wlodek67 - 2010-06-14, 17:38

@piotrres dzięki, właśnie doszedłem do tego samego wniosku. Wczoraj z rodzinką byliśmy poza miastem, miałem okazję docisnąć trochę gazu, do 140 spoko, ale potem uruchomiła się mżonka. Zauważyłem że do 110 cisza panuje w aucie, ale wystarczy przekroczyć ten próg o parę kilometrów i mamy dobrych parę decybeli więcej.
@toon postaram się jutro zamieścić te informacje.
Pozdrawiam.

r70 - 2010-06-14, 18:03

wlodek67 napisał/a:
Zauważyłem że do 110 cisza panuje w aucie, ale wystarczy przekroczyć ten próg o parę kilometrów i mamy dobrych parę decybeli więcej.

silnik czy szum powietrza ?

sereq - 2010-06-15, 12:43

Podłączam się do pytania o rozmiar głośników. I jak rozumiem są 4 szt. ? Czekam w tej chwili na zamówionego Dustera, a sprzęt grający zamierzam sobie skompletować w "międzyczasie".
piotrres - 2010-06-15, 13:39

sereq napisał/a:
Podłączam się do pytania o rozmiar głośników. I jak rozumiem są 4 szt. ? Czekam w tej chwili na zamówionego Dustera, a sprzęt grający zamierzam sobie skompletować w "międzyczasie".

4 szt., ale możesz sobie założyć 2 :mrgreen:
Tak na poważnie: byłem w ASO zapytać się o średnicę i głębokość głośników
(radio już mam, o takie: http://www.euro.com.pl/fo...166055288_3.jpg zapłaciłem w RZ 379 PLN)

i panowie nie byli mi w stanie odpowiedzieć na to pytanie, oraz mieli wątpliwości czy instalacja głośnikowa obejmuje tylko drzwi przednie, czy też tylne.

W Logance miałem ten problem, że jak przyszedłem z własnymi głośnikami (były w zestawie z radiem) to okazało się, że są za głębokie i musiałem zmieniać...

sereq - 2010-06-15, 13:45

piotrres napisał/a:
sereq napisał/a:

i panowie nie byli mi w stanie odpowiedzieć na to pytanie, oraz mieli wątpliwości czy obejmuje instalacja głośnikowa obejmuje tylko drzwi przednie, czy też tylne.

W takim razie trzeba będzie poczekać , aż Panowie z ASO się doszkolą. Ja jeszcze na szczęście mam trochę czasu (szacowany termin odbioru to wrzesień). Mam nadzieję że do tego czasu będą potrafili odpowiedzieć na te pytania :-)

piotrres - 2010-06-15, 13:53

wlodek67 napisał/a:
do 140 spoko, ale potem uruchomiła się mżonka. Zauważyłem że do 110 cisza panuje w aucie, ale wystarczy przekroczyć ten próg o parę kilometrów i mamy dobrych parę decybeli więcej.

M-żonka? czyżby, Żona Szanownego Kolegi wystąpiła w charakterze tempomatu. ;-)
A teraz poważnie: jak vehicul reaguje na stery w tym, hmm, ponad-regulaminowym zakresie prędkości ?

Z tymi dB to problem jest taki, że niestety ciśnienie aeroakustyczne rośnie z V^6
Dla Dustera V max =164 km/h
W Loganie przy 160 km/h (Dzieci, nie bierzcie z tego pana przykładu) można już było wyłączyć radio... :lol:

Tak z ciekawości będę musiał się przejechać z miernikiem hałasu...

wlodek67 - 2010-06-15, 17:15

@r70 zdecydowanie silnik.
@toon sorry kolego, ale mam taki rozgardiasz, że zmierzyłem tylko rozstaw śrub, głośnik mocowany jest na cztery śruby,ich rozstaw wynosi 14 cm, myślę że średnica wynosi między 13-13,5 cm( jak wrócę ze "służbówki" dokonam dokładniejszych pomiarów).
@piotrres nie zauważyłem żadnych dziwny reakcji, robił to co chciałem.
Pozdrawiam.

r70 - 2010-06-15, 17:24

to jest szansa że trochę się jeszcze uspokoi. 1.6 16V w mojej megance po kilku tysiącach zaczął pracować bardziej miękko i chyba ciszej - w każdym razie sporo po dotarciu najczęściej jeździł w zakresie 4-5.5tyś obrotów a ja gadałem przez telefon albo słuchałem muzyki (ale nie brać przykładu, to był daawno i nieprawda ;) )
sereq - 2010-06-15, 19:02

Ja mam w Clio III głośniki 13 cm, więc z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć że i takie będą pasowały do Dustera. Model to Pioneer TS-G1349, ich głębokość to 46 mm.
Tommy - 2010-06-16, 19:45

Witam i gratuluję nabytku :)

Przy okazji proszę o podzielenie się kolejnymi spostrzeżeniami z codziennej jazdy Dusterem. Niestety na własne muszę jeszcze trochę poczekać :(

qba - 2010-06-18, 22:21

ja tez juz mam swojego Dusterka. 1,5 dCi 85km 4x2. mocy troche malo,ale po miescie daje rade, pozytywnie oceniam zawieszenie. sprawdzone rozwiazania sa najlepsze (przyklad montaz radia z glosnikami zajal jakies 20min). bezapelacyjnie wzbudza zainteresowanie na ulicy
co do reszty spalanie i zachowanie na trasie powiem za jakis czas.
pozdrawiam i zycze anielskiej cierpliwosci wszystkim oczekujacym na swojego dustera

czapla7891 - 2010-08-07, 10:51

Witam ,ja mojego Dusterka posiadam od 7 maja i jak do tej pory przejechaliśmy nim z żoną 6 tys km.Jak narazie dwie rzeczy trochę dają się we znaki .Po pierwsze dosyć głośny przy wyższych prędkościach ,zarówno wiatr jak i silnik (chyba zainwestujemy w maty wygłuszające) na i niestety spalanie na średnim poziomie 9 litów(włączona klima).O zawieszeniu nie mogę zbyt dużo powiedzieć gdyż aktualnie przebywamy w Szwecji i na tych idealnie równych drogach spisuje się wyśmienicie ,natomiast auto nie było praktycznie w ogóle jeżdżone w Polsce więc nie wiem co będzie na naszych dziurach.Pozdrawiam
Gość - 2010-08-07, 20:05

witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem dusterka 1,5 dCi 85km 4x2. Po przejechaniu 1300km nie mogę powiedzieć o nim złego słowa. Jedynie do czego można się przyczepić to dziwny świst powietrza przy dużych prędkościach. Zawieszenie bez zarzutu:) spalanie :):) do tej pory średnia 5,1 l/100km . Zdarzyło mi się zejść do 4,6 na trasie 230km przy jeździe 90km/h - 110km/h . pozdrawiam wszystkich i życzę szerokiej drogi:)

mikaksopak - 2010-08-08, 10:59

Witam Panowie, co do głośników to dacia duster ma kompletną instalacją radiową, tj antena + 4 głośniki + kostka iso, montaż radia jest prosty, wyciągamy zaślepką i podpinamy radio , to samo z głośnikami. Maskownice podważa się płaskim śrubokrętem, wykręca się śrubki wkłada głośniki wkręca śrubki i zakładamy maskownice, wszystko zajęło mi jakieś 25 minut, głośniki 13 cm muszą mieć uszy, np:

, http://www.pioneer.pl/pl/...302i/index.html

mikaksopak - 2010-08-08, 11:04

piotrres napisał/a:

(radio już mam, o takie: http://www.euro.com.pl/fo...166055288_3.jpg zapłaciłem w RZ 379 PLN)

gratuluję radia, mam takie samo + głośniki pioniera 4 x i wszystko razem gra fajnie :)

wlodek67 - 2010-08-22, 10:05

Witam po dłuższej przerwie, jak widzę na forum coraz więcej Dusterków, i bardzo dobrze.
No cóż zaliczyłem już dwie wizyty w serwisie z klimą, za pierwszym razem dobili, po drugiej wizycie stwierdzono uszkodzenie skraplacza, poszło zamówienie, mija trzeci tydzień, brak jakichkolwiek informacji :evil: . Dobrze że bez problemów dobijają.
Mam parę pytań, w jednym z wątków któryś z kolegów chwalił się nakładkami na nadkola, pytanie czy kupował w ASO, następne czy ktoś wie jak zdjąć listwy przy drzwiach, muszę poddać je renowacji, gdyż „sreberko” trochę się starło :mrgreen: , i jaką farbę polecacie.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Miłej jazdy.

laisar - 2010-08-22, 14:18

Nakładki owszem - w ASO: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=59518#59518
oflogmw - 2010-08-25, 08:47

laisar napisał/a:
Nakładki owszem - w ASO: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=59518#59518

Witam,
czy ktoś orientuje się jaki jest koszt takich nakładek oraz nakładki - ochrony krawędzi bagażnika ? Czy udało się komuś wytargować takie rzeczy przy zakupie ?

pozdrawiam

piotrres - 2010-08-25, 09:23

Nakładki w naturze wyglądają tak:

cena: 4x146=584 PLN niestety.

wlodek67 napisał/a:
...jak zdjąć listwy przy drzwiach, muszę poddać je renowacji, gdyż „sreberko” trochę się starło...

Dlatego zrezygnowałem z pakietu Look, bo wygląda super, ale uznałem, że zaraz się poobdziera i będzie wyglądać pasztetnie.

Jak kogoś interesuje prawdziwa osłona pod przedni zderzak do Dustiego to na dacia.fr znalazłem płytę aluminiową o gr. 6mm za jedyne 300 € (ski de protection sous motour)

pastp - 2010-08-25, 09:36

piotrres napisał/a:
Nakładki w naturze wyglądają tak:
Obrazek

wlodek67 napisał/a:
...jak zdjąć listwy przy drzwiach, muszę poddać je renowacji, gdyż „sreberko” trochę się starło...

Dlatego zrezygnowałem z pakietu Look, bo wygląda super, ale uznałem, że zaraz się poobdziera i będzie wyglądać pasztetnie.

Jak kogoś interesuje prawdziwa osłona pod przedni zderzak do Dustiego to na dacia.fr znalazłem płytę aluminiową o gr. 6mm za jedyne 300 € (ski de protection sous motour)

Kolego co to za kolor. Pytam ponieważ mam zamiar kupić Daster-a w kolorze niemetalicznym
i interesuje mnie jak wygląda ten niebieski - może to ten?

sereq - 2010-08-25, 09:39

piotrres napisał/a:
[color=black]Nakładki w naturze wyglądają tak:

z montażem, czy sam założyłeś?

czaju - 2010-08-25, 09:40

ten niebieski jest metaliczny, i jeśli nazewnictwo jest jak w Sandero to jest to Bleu Mineral (Niebieski Mineral)
piotrres - 2010-08-25, 10:08

sereq napisał/a:
z montażem, czy sam założyłeś?

Montaż nakładek (oraz chlapacze) miałem za darmo, w ramach ekspiacji za ryskę na tylnym zderzaku przy wydaniu autka. Serwis stanął na wysokości zadania.