|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - 1.4 czy 1.6?
Jarosław P - 2010-07-04, 08:57 Temat postu: 1.4 czy 1.6? Wydzielone z http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3428.
Jeśli już o silnikach , ja mam w sandero 1,4 8v i zastanawiam się że chyba trochę zawaliłem nie wybierając 1,6 8v. Proszę o opinię , jeżeli ktoś ma porównanie czy jest duża różnica w mocy itp , czy autko z 1,6 jeździ lepiej od 1,4 ?
laisar - 2010-07-04, 13:33
To zależy gdzie... d;
Ogólna zasada jest z grubsza taka, że im większa pojemność, tym wyższe spalanie w mieście i mniejsze w trasie - m.in. stąd popularność dużych silników w USA oraz ostatni trend w Europie pt downsizing, bo reguła działa też w drugą stronę: im mniejsza pojemność, tym "spożycie" mniejsze w mieście. No ale za to większe w trasie...
(Choć właściwie zamiast "w trasie" należałoby po prostu pisać "przy większych prędkościach").
Zatem: w mieście raczej wielkiej różnicy nie zobaczysz - bo w końcu do stania w korku wystarczy i maluchowe 650 cm³ <; a i spod świateł wszystkie samochody zbierają się absolutnie satysfakcjonująco.
Zasadniczo: http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + "1.4 1.6" lub "1,4 1,6" + "Szukaj wszystkich słów" - i czytać do upojenia... (((;
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=147
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1539
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1659
...
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3006
straszna_maruda - 2010-07-10, 21:43
laisar napisał/a: |
(Choć właściwie zamiast "w trasie" należałoby po prostu pisać "przy większych prędkościach").
|
zdaje się że zbytnio uprościłeś. Znaczenie ma i przełożenie skrzyni biegów i szerokość opon i obecna masa i rodzaj terenu i najważniejsze! jak wysoka prędkość ma być utrzymywana. Przy trudnym terenie (górzysty) oraz wysokich ponadprzepisowych prędkościach faktycznie silnik o większej pojemności będzie miał niższe spalanie niż mały ekosilnik. Natomiast w przeciętnym zwykłym użytkowaniu generalnie podstawowe silniki wystarczają i będą miał najnizsze spalanie. Faktem jest że auto będzie mieć wtedy przyspieszenie z "żółwiego" przedziału 12-15 sekund ale dla normalnego kierowcy w niesłużbowo-handlowcowym użytkowaniu wystarczy.
adams - 2010-07-10, 22:41
Znaczenie ma również to czy silnik jest podkwadratowy czy nadkwadratowy. Podkwadratowe w sumie coraz cieżej spotkać, bo nie sa zbyt oszczędne, za to ciągną bardzo dobrze od samego dołu. Nadkwadratowe są oszczędniejsze i osiągają większe moce, ale przy wyższych obrotach.
Kwadratowość to stosunek skoku tłoka do jego średnicy. Większy skok to nadkwadratowe, mniejszy skok to podkwadratowe, identyczny to kwadratowy
laisar - 2010-07-11, 11:21
To są wszystko oczywiście słuszne, ale jednak już rozważania bardziej szczegółowe.
Natomiast podana przeze mnie zasada ogólna jest w rzeczy samej [wielkim] uproszczeniem, ale raczej w typie mechaniki newtonowskiej względem ogólnej teorii względności - zazwyczaj na co dzień jednak w zupełności wystarcza... (;
acco - 2010-07-11, 22:38
A ja po przeczytaniu opinii o 1,4 i 1,6 że nie ma między nimi żadnej widocznej różnicy zastanawiam się kto obliczał moc tych silników.Jeździłem fabką 1,4 60KM i nie wiedziałem kiedy miałem 160 na liczniku,a tu 15 koników więcej i po autostradzie z wiatrem ledwo 150 (oczywiście jechałem sam)to chyba tylko rumun tak umie matematykę.
adams - 2010-07-11, 22:54
acco napisał/a: | Jeździłem fabką 1,4 60KM i nie wiedziałem kiedy miałem 160 na liczniku |
Nie ma na świecie tak szybkich lawet
acco - 2010-07-11, 23:21
adams napisał/a: | acco napisał/a: | Jeździłem fabką 1,4 60KM i nie wiedziałem kiedy miałem 160 na liczniku |
Nie ma na świecie tak szybkich lawet |
Och pewnie są tylko tak szybko nie jeżdżą pewnie im płacą za godzinę
laisar - 2010-07-12, 08:34
Cytat: | nie ma między nimi żadnej widocznej różnicy |
Nie, nie żadnej - tylko "raczej, wielkiej, w mieście".
Cytat: | chyba tylko rumun tak umie matematykę |
Niezbyt to ładne, a poza tym zupełnie bezsensowne, bo auto nie jedzie samym silnikiem, tylko całym układem napędowym - od sprzęgła poczynając, na kołach skończywszy, i to tu są "schowane" wszelkie różnice.
A jeszcze są - albo nie - takie drobiazgi jak wspomaganie czy klima... d:
acco - 2010-07-12, 17:32
laisar napisał/a: | Cytat: | nie ma między nimi żadnej widocznej różnicy |
Nie, nie żadnej - tylko "raczej, wielkiej, w mieście".
Cytat: | chyba tylko rumun tak umie matematykę |
Niezbyt to ładne, a poza tym zupełnie bezsensowne, bo auto nie jedzie samym silnikiem, tylko całym układem napędowym - od sprzęgła poczynając, na kołach skończywszy, i to tu są "schowane" wszelkie różnice.
A jeszcze są - albo nie - takie drobiazgi jak wspomaganie czy klima... d: |
Tak wiem,ale zastanawia mnie jedno można porównać oba samochody:
Skoda-prędkość 157km/h (170 osiąga bez problemu),masa-1065kg,silnik 1,4 60KM,tak jak napisałem w poście wyżej 160 można jechać bez problemu w jedną czy w pięć osób.
Dacia-prędkość 161km/h,masa 975kg,silnik 1,4 75KM
przy takich opisanych osiągach powinienem jadąc sam osiągnąć te 161 km/h(przynajmniej),a w tym momencie moje stwierdzenie nie może być inne niestety.
laisar - 2010-07-12, 17:55
Oczywiście, że może - wystarczy spojrzeć na gołe liczby: Logan / Fabia.
Tylko z powodu gorszej aerodynamiki Logan "zużywa" 27 KM na samo utrzymanie 100 km/h - natomiast Fabia jedynie 21. A przy większych prędkościach różnica jest jeszcze większa!
To co tu jeszcze mówić choćby o innym zestopniowaniu skrzyni biegów??? (Dacia ma 13 s do setki, a Skoda - niemal 17...).
marekwoj - 2010-07-15, 12:07
laisar napisał/a: | Tylko z powodu gorszej aerodynamiki Logan "zużywa" 27 KM na samo utrzymanie 100 km/h - natomiast Fabia jedynie 21. A przy większych prędkościach różnica jest jeszcze większa!
To co tu jeszcze mówić choćby o innym zestopniowaniu skrzyni biegów??? (Dacia ma 13 s do setki, a Skoda - niemal 17...). | OK, oczywiste i logiczne jest że Skoda pomimo mniejszej mocy silnika może osiągać wyższą prędkość.
Ale dziwią dane techniczne, wg których to Logan ma większą prędkość max.
|
|