DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII
Dział ogólny o daciach - Pobór prądu przez pompę wspomagania na postoju.
mekintosz - 2013-04-29, 22:35 Temat postu: Pobór prądu przez pompę wspomagania na postoju.Witam
Dzis wieczorem jak ruszalem z nieoswietlonego prakingu, przy max. skreceniu kół w lewo zauwazylem przygasniecie swiateł. Szczegolnie w max polozeniu kierownicy. Wiem, ze nie powinno sie dluzej tak utrzymywac skretu koł. Czy ktos zauwazyl podbne objawy ? Głownie na wolnych obrotach widac przygasanie.wojtek_pl - 2013-04-30, 08:03 Norma. Dochodzisz do oporu, a pompa chciałaby skręcać koła dalej a z powodu oporu nie może i zużywa więcej mocy, bo chce tenże opór pokonać to i silnik przygasa bo jest chwilowo bardziej obciążony.tomala72 - 2013-04-30, 08:45 Ja mam taki parking pod blokiem (prostopadle do drogi), że jak rano startuję to od razu skręcam w lewo i zdarza się iż silnik delikatnie przygasa a jak parkuje przy krawężniku z drugiej strony i ruszam na wprost to nic takiego nie występuje.
Też podejrzewam zwiększenie obciążenia zimnego silnika przez pompę przy mocnym skręcie kół.Beckie - 2013-04-30, 12:49 http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2128mekintosz - 2013-04-30, 17:17 Co do dzwieku przy max. skrecie rozumiem. Natomiast zmartwil mnie az taki duzy pobor pradu, ze az swiatła przygasaja.ajax - 2013-04-30, 17:19 Nie przesadzaj. Rozrusznik bierze duuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo wiecej. wojtek_pl - 2013-05-01, 10:22
mekintosz napisał/a:
Co do dzwieku przy max. skrecie rozumiem. Natomiast zmartwil mnie az taki duzy pobor pradu, ze az swiatła przygasaja.
Pompa nie pobiera prądu. Jak spadają obroty mocniej obciążonego silnika to i alternator mniej prądu generuje... PiotrWie - 2013-05-01, 11:29
tomala72 napisał/a:
Ja mam taki parking pod blokiem (prostopadle do drogi), że jak rano startuję to od razu skręcam w lewo i zdarza się iż silnik delikatnie przygasa a jak parkuje przy krawężniku z drugiej strony i ruszam na wprost to nic takiego nie występuje.
Też podejrzewam zwiększenie obciążenia zimnego silnika przez pompę przy mocnym skręcie kół.
W Dusterze 2011 1,6 4x2 jest elektryczna pompa wspomagania? Ja mam hydrauliczną.Beckie - 2013-05-01, 20:56 A jaki płyn ją napędza?PiotrWie - 2013-05-01, 21:36
Beckie napisał/a:
A jaki płyn ją napędza?
Olej do automatycznych skrzyń biegów, znajdujący się w zbiorniku na samym przodzie pośrodku, na zakrętce jest kierownica.Beckie - 2013-05-01, 21:43 A co pompuje ta pompa?PiotrWie - 2013-05-01, 22:02
Beckie napisał/a:
A co pompuje ta pompa?
OK, już wiem , zrobiłem przy pierwszym poście "skrót myślowy" - pompa wspomagania przy wspomaganiu hydraulicznym jest z reguły napędzana paskiem akcesoriów , jeśli jest wspomaganie całkowicie elektryczne to może pobierać dużo prądu, jesteście pewni że w Dusterze pompa wspomaganie jest napędzana elektrycznie - w innych samochodach z silnikiem K4M jest napędzana paskiem akcesoriów - jak choćby w mojej Lagunie.laisar - 2013-05-02, 09:17 http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1223
- kiedyś tylko diesle z klimą miały elektryczną pompę wspomagania, a cała reszta modeli napędzaną mechanicznie paskiem.
Jednak ostatnio (Euro5?) elektropompę dostały także benzyniaki, więc nie jest to już takie proste... (;
@PiotrWie: U ciebie jest jest klasycznie - od paska.mekintosz - 2013-05-02, 09:42 Jak sadzisz Laisar, czym ta zmiana na elektryczna pompe jest spowodowana ? Unifiacja produkcji, jest tansza, lepsza, mniej zawodna ?laisar - 2013-05-02, 10:03 http://www.daciaklub.pl/f...p?p=44698#44698
Do tego jeszcze np możliwość wyłączenia w każdej chwili, dzięki czemu zmniejsza się zużycie energii, albo - spiskowo - że tak umiejscowiona elektropompa to okazja na dodatkowy zarobek w przypadku większej kolizji... Oraz kilka innych logicznie uzasadnionych teorii - ale nie znam żadnych realnych argumentów ze strony producenta.PiotrWie - 2013-05-02, 19:38